Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. 7 dezavantaje ale muncii de acasa si metode de a le combate

7 dezavantaje ale muncii de acasa si metode de a le combate

Munca la domiciliu este în ziua de azi mai răspândită ca oricând. Însă, în ciuda beneficiilor logistice evidente (scapi de navetă și de trafic!), munca la domiciliu poate avea propriile dezavantaje pentru starea de sănătate și de fericire. Iată cum poți lucra de acasă într-un mod echilibrat și productiv.

Productivitatea, concentrarea si socializarea sunt mai greu de dobandit fara ritualurile si structura specifice unui mediu organizat. Cand lucrezi de acasa, ti se poate intampla sa amani terminarea unor sarcini de munca in timpul zilei si sa ramai sa lucrezi pana noaptea tarziu sau poti fi intrerupt de musafiri neasteptati in cele mai intense ore de munca, asa cum i s-a intamplat recent unui tata englez, intr-o inregistrare care a ajuns virala, in timp ce dadea un interviu de acasa postului BBC si a fost intrerupt intr-un mod extrem de amuzant de copiii sai prescolari.  

Desi mentinerea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala trebuie sa fie scopul oricui, indiferent de locul unde lucreaza, din cauza provocarilor specifice muncii de acasa, cei care aleg sa lucreze la domiciliu trebuie sa invete sa-si stabileasca propriile limite si reguli pe care sa le respecte, explica expertul de viata si autoarea Mary LoVerde. LoVerde a inceput sa lucreze de acasa cu multi ani in urma, cand era la facultatea Scolii de Medicina a Universitatii din Colorado si nascuse al doilea copil.

“In 1983 munca de acasa era considerata o adevarata erezie” explica LoVerde. Cu toate acestea, si-a convins seful sa-i ofere o perioada de proba de sase luni, in care LoVerde urma sa isi petreaca jumatate de timp acasa si jumatate de timp la birou, pentru a-si consulta pacientii. De atunci, LoVerde a devenit experta in mentinerea echilibrului dintre viata personala si cea profesionala, punand pe primul loc propriile sale idei cu privire la program, ritualuri zilnice si socializare.

Iata 7 dintre principalele provocari de sanatate si productivitate cu care se confrunta cei care lucreaza la domiciliu – si cateva solutii pentru a le depasi.  

MAI Remineralizată cu Plasma Marină BIOCEAN! - blogMAI multă energie cu până  la 20% REDUCERE la produsele RAWBOOST! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Sare celtică blog

Scaderea productivitatii

Sa-ti mentii concentrarea pe parcursul intregii zile este destul de dificil de mentinut si la birou, insa, cel putin structura existenta la locul de munca te ajuta sa-ti pastrezi un ritm. Ritualul cafelei de dimineata iti da avantul de care ai nevoie pentru intreaga zi. Acasa, unde locul de munca este la un pas de cel in care dormi, iti iei startul mai greu.

Fara obiceiul fizic de a te pregati pentru a pleca la munca, este usor sa mai pierzi timpul, ceea ce iti poate scadea semnificativ productivitatea.

“La birou, exista multe ritualuri prestabilite,” spune LoVerde. “Rolul acestora este de te ajuta sa nu simti ca trebuie sa o iei de la capat in fiecare zi. Cand lucrezi de acasa, ai tendinta sa te trezesti, uiti sa mai faci dus si te apuci imediat de munca.”

Solutie: LoVerde sugereaza sa petreci cinci minute in fiecare dimineata cu activitati care te ajuta sa-ti planifici ziua si sa-ti dea impulsul necesar: fa cateva exercitii de inviorare, completeaza un jurnal. Un astfel de ritual diminueaza stresul si te ajuta sa fii mai productiv, ca sa ai de unde sa te intorci la munca.

Stai in pijamale…toata ziua

LoVerde recunoaste ca are si zile pe care le petrece in pijamale, “ce vremuri!”, insa nu trebuie sa devina un obicei – iti poate compromite efortul de a stabili o limita intre timpul de munca si spatiul personal. 

“Imi fac un scop din a fi prezenta in orice sarcina de munca pe care o indeplinesc”, spune LoVerde. Cand lucrezi de acasa si nimeni nu te vede, te poti gandi ca nu este nicio problema sa iti strangi rufele uscate in timpul unei conversatii telefonice”. Insa lucrurile nu stau deloc asa, ci dimpotriva - nu vei mai avea aceeasi creativitate si receptivitate in dialogul pe care il porti daca mintea ta este prea ocupata sa faca slalom printre activitati.

Solutie: Imbraca-te adecvat. Chiar daca nimeni altcineva nu te vede sau nu le pasa cu ce esti imbracat, acest ritual simplu iti da impulsul de care ai nevoie pentru a face fata zilei. “Cand particip la un webinar, chiar daca ascultatorii nu ma vad, fac un dus, ma machiez, ma imbrac frumos si ma fac prezentabila," spune LoVerde. "Acest lucru schimba cu totul modul in care imi transmit mesajul.”

Esti mai distras decat in mod normal

“Exista multe lucruri care ne distrag,” spune LoVerde. “Lucrurile vizibile ce iti pot distrage atentia nu apar in mediul de birou, unde exista bariere fizice care te feresc de ele.”

Cand esti singur, insa, trebuie sa-ti construiesti singur aceste bariere intre munca si sursele de distragere – fie ca este vorba de o gramada de rufe de strans sau de Instagram. Creeaza-ti propriile ritualuri care sa te ajute sa ramai concentrat pe munca ta.

Solutie: Inchide telefonul sau emailul timp de 45 de minute si ocupa-te de proiectul pe care il ai in lucru, dupa care te poti conecta la internet din nou. Astfel, creierul tau va intelege cand este timpul sa se concentreze intens. Daca nu poti face acest lucru singur, exista aplicatii pe care le poti folosi – multe firme folosesc dispozitive care sa mareasca productivitatea si sa blocheze sursele de distragere a atentiei pentru cei care nu se pot controla singuri in acest sens. 

Simti ca ziua ta de munca nu se mai termina

Un alt dezavantaj al muncii de acasa este ca simti ca ziua ta de lucru nu se termina niciodata. Daca lucrezi de la domiciliu nu inseamna ca trebuie sa lucrezi 15 ore pe zi. Trebuie sa-ti stabilesti un program de lucru, asa cum exista in orice loc de munca. 

“Cand esti la birou si incep sa se inchida luminile sau sa plece lumea, stii ca se incheie ziua”, spune LoVerde. " Acasa, nu exista aceste indicii. Trebuie sa-ti spui singur ca munca s-a terminat.” Dar asa cum iti creezi ritualuri pentru o structura de organizare a muncii, la fel trebuie sa stabilesti si norme de desfasurare a muncii.

Solutie: “Stabileste-ti orele la care incepi si la care termini serviciul. Nu transforma avantajul de lucra acasa in dezavantajul de a munci peste 55 de ore pe saptamana,” spune LoVerde. Normele de conduita profesionala trebuie sa includa si reguli cu privire la musafiri, apeluri telefonice si orice altceva este sau nu permis de obicei in timpul orelor de lucru. 

Esti intrerupt in mod constant

Cand lucrezi acasa, ti se poate parea normal sa primesti si electricianul sa vina sa-ti faca o lucrare. Sau sa accepti invitatia unor prieteni bine intentionati de a iesi in oras..chiar in mijlocul zilei de lucru. Stabilirea unui “program de lucru” pentru rude si prieteni poate fi o sarcina dificila. Secretul este sa stii cum sa gestionezi asteptarile oamenilor.

Solutie: “‘Mi-ar placea sa pot” este cea mai buna formulare,” spune LoVerde. “‘Mi-ar placea sa il pot primi pe electrician, dar am de terminat un proiect pana maine.’” Este si mai usor sa aplici politica de separare cand ai un spatiu de munca distinct care iti apartine toata ziua. “Pentru cei mai multi dintre noi, acest lucru este foarte important. Cand inchidem usa seara, ii transmitem creierului ca am terminat ziua de munca. Si ne putem odihni acum.”

Incepi sa iei in greutate

Munca acasa te poate tenta sa revii la mesele neregulate din adolescenta – cu diferenta ca acum esti mai in varsta iar metabolismul nu este la fel de rezistent.

Drumurile la bucatarie pot fi mult mai dese pe parcursul unei zile sau poti uita sa mai iesi din casa pentru a te desprinde de munca si a face miscare. Sedentarismul este oricum o problema, indiferent unde lucrezi, dar pentru munca de acasa sunt cateva strategii deosebite de eficiente.

"Trebuie sa dezvolti anumite obiceiuri”, spune LoVerde. “Poti iesi ca sa-ti verifici corespondenta pentru a-ti mai intinde picioarele cand stii ca ai mult de lucru sau stabilesti o anumita ora pentru o bautura speciala, important este sa faci ceva pentru a-ti mentine energia la un nivel ridicat. Englezii au ceaiul de la ora cinci, nu pentru ca le este sete, ci pentru a-si restabili ritmul. "

Solutie: Programeaza-ti o ora de gustare, o plimbare regulata – si respecta-ti programul.

Te simti singur

Nimanui nu-i place sa traiasca ca un pustnic. Chiar daca realizezi acest lucru de la inceput, relatiile sociale pe care le stabilesti cand mergi la birou zi de zi sunt mai greu de refacut cand stai acasa. De aceea este important sa faci eforturi pentru a pastra legaturile.

“Daca nu esti atent, te poti simti izolat de lume si de miezul actiunii – munca la birou, relatia cu clientii sau alti oameni care lucreaza si ei de acasa,” mai spune LoVerde. “Un lucru pe care multi oameni il trec cu vederea si il subestimeaza este increderea de sine pe care o castigi atunci cand tii legatura cu colegii de munca si cu clientii.”

Fa-ti timp pentru a tine legatura cu oamenii pe care ii cunosti, prin email, telefon, trimite-le un mesaj sau intalneste-te personal cu ei – acestia vor tine cont de aceste eforturi. “Aceste gesturi vor da roade mai tarziu,” spune LoVerde. Este si un mod prin care se pot elimina orice fel de suspiciuni care ar putea sa apara in legatura cu o persoana care comunica de la distanta. “Cand stabilesti o relatie cu cineva, creste sentimentul de incredere.”

Solutie: Cand incepi sa te simti izolat, LoVerde spune ca trebuie sa-ti faci un plan pentru a stabili niste relatii. “Mergi la un joc de fotbal, chiar daca nu iubesti prea mult acest sport. Mergi pe la birou la ora pranzului sau stabileste niste intalniri.”

Descopera suplimentele naturale pentru cresterea puterii de concentrare din magazinul nostru verde viu.

 

SURSE

 

http://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/7-hazards-of-working-from-home-and-how-to-combat-them/slide/7

#munca de acasa #avantaje #productivitate #lipsa de miscare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum iti pune multitasking-ul mintea in pericol?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101