Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Dalai Lama - avem nevoie de o educaţie a inimii

Dalai Lama - avem nevoie de o educaţie a inimii

Educatia nu inseamna doar dobandirea unei diplome; educatia are mai multe forme. Doar faptul ca traim si experimentam viata zi de zi este tot o forma de educatie. Primim educatie cand interactionam cu altii sau cand ne informam singuri. Educatia acad

Educatia nu inseamna doar dobandirea unei diplome; educatia are mai multe forme. Felul in care traim si experimentam viata zi de zi este o forma de educatie. Ne imbogatim educatia si cand interactionam cu alti oameni sau cand ne documentam pe anumite subiecte.

Educatia academica este cu totul altceva si, din pacate, in societatea noastra diplomele si calificarile sunt echivalente cu inteligenta, desi obtinerea unei bucati de hartie nu are nicio legatura cu inteligenta. Insusi Albert Einstein a spus, “Nu am permis niciodata educatiei sa ma impiedice sa invat.” Tot el a mai spus ca „fiecare om este un geniu. Dar daca judeci un peste dupa abilitatea lui de a se catara in copaci, acesta isi va trai intreaga viata cu convingerea ca este prost.” Aceasta practica de a judeca pe toata lumea folosind aceleasi criterii este o lipsa majora a sistemului educational, din cauza careia multi copii sufera inutil.

Din ziua in care patrundem in sistemul educational, suntem facuti sa credem ca daca luam note bune suntem inteligenti, iar daca nu, nu suntem. Din multe puncte de vedere, insa, notele bune sunt o simpla unitate de masurare a supunerii. Sistemul educational are o lista lunga de probleme. Nu numai ca masuram inteligenta folosind parametri ingusti, dar ignoram si neglijam inteligenta emotionala. Cu totii am trecut prin aceste lucruri.

Dalai Lama s-a adresat acestei probleme prin urmatoarea afirmatie.

Educatia moderna care se concentreaza pe teluri materiale si nu ia in considerare valorile spirituale este o educatie incompleta. Exista o nevoie de a invata despre mecanismele mintii si ale emotiilor. Daca incepem de azi sa facem un efort pentru a-i educa pe cei tineri cu privire la valorile spirituale, ei vor avea in viitor o lume diferita, pasnica si mai plina de compasiune. 

Aici se pune punctul pe i. Educatia moderna se concentreaza aproape exclusiv pe teluri materiale. De cand ne nastem, suntem invatati cum functioneaza lumea (cum se considera ca ar trebui sa functioneze) si ce trebuie sa facem pentru a ne croi un drum in viata.

Printre lucrurile pe care trebuie sa le facem se numara dobandirea unei hartii (o diploma), in mare parte prin memorare, pe care apoi o folosim pentru a obtine si mai multe hartii, care sa ne asigure un acoperis deasupra capului si o paine pe masa. Prin urmare, nu ne dezvoltam abilitatea de a gandi critic si de a pune intrebari despre lumea din jur. Dimpotriva, punerea autoritatii si a starii de fapt sub semnul intrebarii sunt chiar descurajate.

Suntem indemnati sa urmam drumuri identice,  iar bogatiile materiale sunt indicatorii de succes ai acestui drum. Partea cea mai proasta este ca multi oameni simt ca „au esuat” sau ca „nu au reusit in viata” daca nu reusesc sa atinga un anumit nivel de prosperitate materiala si se tem ca sunt considerati lipsiti de inteligenta, educatie sau chiar de succes.

Aceasta teama irationala este un astfel de „mecanism spiritual” despre care vorbea Dalai Lama. Scolile din ziua de azi nu tin cont si chiar descurajeaza dezvoltarea emotionala. Nu ii invata pe copii despre ego sau cum sa-si identifice propriile tipare de comportament si, prin urmare, cei mai multi adulti nu reusesc sa isi dea seama cand actiunile lor sunt simple rezultate ale unor emotii reprimate.

La scoala nu se invata despre cunoasterea de sine. Copiii nu invata cum sa-si stapaneasca emotiile intense sau nici ca a avea emotii este un lucru normal. Nu invata despre umilinta, despre detasare, despre cum sa gestioneze stresul sau despre importanta iubirii de sine si a grijii de sine si nu invata despre efectul pozitiv pe care iubirea de sine il poate avea asupra propriei persoane si asupra vietii celor din jurul lor.

Daca am fi educati despre aceste lucruri importante de viata in loc sa fim lasati sa le invatam singuri ca adulti, lumea ar fi un loc mult mai pasnic si mai plin de compasiune, asa cum insusi Dalai Lama o spune.

Goana dupa bogatii materiale in loc de preocuparea pentru dezvoltarea spirituala ne impiedica sa ne ascultam propria inima. Suntem fortati sa fim supusi si sa facem lucrurile intr-un anume fel si invatam repede ca, in caz contrar, vom avea de suportat consecinte grave. Se poate spune ca scoala ii educa pe multi cum sa fie supusi si pe prea putini cum sa fie lideri.

Toti anii in care nu invatam sa spunem „nu” ne obliga sa ne conformam si, dupa cum afirma dr. Kelly M. Flanagan, psiholog clinic, acest lucru are consecinte tragice asupra intregii societati:

Cand nu stim sa spunem „nu”, devenim ca un burete pentru sentimentele celor din jur si in cele din urma ne saturam de nevoile tuturor in timp ce propriile noastre inimi se usuca si mor. Incepem sa ne traim viata dupa norma de „asa trebuie” impusa de ceilalti si nu dupa dorinta de „asa vreau” soptita de propria noastra inima. Ii lasam pe toti sa ne spuna ce istorie sa traim si incetam sa mai fim autorii propriei noastre vieti. Ne pierdem vocea – dorinta plantata in suflet si modul unic in care ne-am putea trai acea dorinta in aceasta viata. Ne obisnuim sa fim „folositi” de lume in loc sa fim „folositori” lumii.

Sistemul educational ar trebui sa se concentreze mai putin pe a-i face pe toti sa fie la fel si sa incurajeze dezvoltarea individuala. Problema este ca indivizii au pareri si, asa cum insusi John. D Rockefeller spunea, el “vrea o natiune de oameni care muncesc, nu de oameni care gandesc.” Este in interesul celor multi sa fabrice o clasa muncitoare care sa nu gandeasca singura. Cand suntem fortati sa muncim pana la epuizare doar pentru a supravietui, nu avem timp sa ne mai preocupe si alte probleme mai importante, ca mediul inconjurator sau lacomia corporatista. Putem, insa, sa facem mai mult decat atat. Avem un potential infinit si capacitatea de a gasi solutii pentru aproape orice problema a omenirii.

Un lucru este sigur, daca sistemul academic nu incepe sa ii invete pe copii „valorile spirituale”, acestia vor continua sa se concentreze pe bogatii materiale si sa-si caute fericirea in exterior. Nu vor invata sa-si inteleaga propriile emotii sau sa respecte emotiile altora si nici cum sa faca fata surselor stres cu care se vor confrunta mai tarziu in viata.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/12/18/dalai-lama-we-need-a-education-of-the-heart/

#dezvoltare personala #educatie #inima #educatie spirituala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Educatia inseamna ceva mai mult decat a merge la scoala
O tehnica simpla prin care sa iei cele mai bune decizii: trio-ul creier-inima-intestine
Cum învăţăm de la stoici să luăm ce este mai bun din viaţă
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101