Este posibil ca milioane de oameni sa-si sacrifice sanatatea fara sa stie de pericolele la care se expun? De ce a interzis Uniunea Sovietica aceste aparate in 1976? Cine a inventat cuptorul cu microunde si de ce ? Cum functioneaza acesta? Sunt cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in acest articol. Raspunsurile s-ar putea sa va socheze atat de tare incat este posibil, asa cum mi s-a intamplat personal, nici macar sa nu vreti sa il dati altcuiva, ci pur si simplu sa-l aruncati la gunoi.
Presupun ca deja mai toata lumea stie acum ca hrana pe care o mancam are directa legatura cu sanatatea noastra fizica, mentala si spirituala. Alimentele ne pot vindeca sau imbolnavi, in functie de felul in care au fost crescute, recoltate, pastrate, manipulate, preparate si binenteles gatite.
Cel mai eficient si sigur mod de a manca alimentele este in starea lor cat mai naturala, cruda. Dar nu toata lumea este pregatita sa faca asta iar pe de alta parte sunt unele alimente care nu pot fi mancate crude si astfel oamenii au gasit metode de a le gati. In secolul vitezei insa valoarea unei mese nu este data insa nici macar de faptul ca hrana este cruda sau gatita, bio sau procesata. Valoarea este data de disponibilitate, economie si eficienta (rapiditate).
Asta este si unul din motivele pentru care fast food-ul a devenit un asa mare succes. Nu este vorba neaparat de gust cat de metoda rapida de preparare si servire precum si de disponibilitate si binenteles economie. Pentru cei care nu stiu, desi in Romania nu este cazul inca, in tarile vestice si mai ales la americani, fast food-ul ofera cea mai ieftina mancare, daca o putem numi mancare.
Problema vine de fapt din aceasta preparare rapida a mancarii. Din dorinta de a vinde ceva aparent hranitor, intr-o viteza cat mai mare, totul este preambalat, conservat si depozitat cu mult timp inainte. Iar metodele de "gatit" pentru a da impresia unei mese calde sunt "prajeala" sau incalzirea. Si ce dispozitiv este folosit pentru cea mai rapida incalzire sau gatire? Ati ghicit: cuptorul cu microunde.
Daca stam bine sa ne gandim, multe din casele noastre se transforma incet incet in mici restaurante fast-food, unde daca nu ne aducem sau nu ne comandam o asemena "mancare", o preparam, deja preambalata, la cuptorul cu microunde. Personal consider ca este posibil ca nimic altceva sa nu fie mai periculos pentru hrana noastra decat cuptorul cu microunde.
Daca este atat de periculos, de ce exista pe piata?
In acest moment foarte multi romani au in apartamentele lor un asemea cuptor. De fapt sunt putini cei care nu au asa ceva. Sa nu mai vorbim de restaurante si chiar bucatariile din diferite birouri de firme unde cuptorul cu microunde este un element de baza. Faptul ca este destul de ieftin, usor de folosit si isi face treaba intr-un mod aparent curat si rapid, da o valoare considerabila acestui dispozitiv in mai toate bucatariile. Putini sunt cei care cred ca aceste aparate sunt periculoase. Binenteles, daca ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune nu? Cineva s-ar sesiza si ar fi interzise, nu? Ei bine..., se pare ca intr-adevar, NU!
Cum functioneaza cuptorul cu microunde!
Microundele sunt o forma de energie electromagnetica , precum undele radio si ocupa o parte din spectrul de putere sau energie electromagnetic. Microundele sunt o forma de unde foarte scurte(de unde si numele) care calatoresc cu viteza luminii. In lumea noastra moderna, microundele sunt folosite pentru telefoniile pe distante mari, programe de televiziune, internet, sateliti samd. Dar pentru multi dintre noi acestea reprezinta doar o notiune legata de gatirea sau incalzirea rapida a alimentelor.
Cuptorul cu microunde are in dotare un magnetron, un tub in care electronii sunt afectati de catre campurile magnetice si electrice in asa fel incat sa produca radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiatii interactioneaza cu moleculele din alimente. Toate undele isi schimba polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. In cazul microundelor aceasta schimbare are loc de milioane de ori pe secunda. Moleculele alimentelor , in special cele ale apei au un capat pozitiv si unul negativ precum un magnet are polaritate nord si sud.
In modelele comerciale, aceste cuptoare au o putere de 1000 de wati. In timp ce microundele generate de magnetron bombardeaza alimentele, ele fac moleculele polare sa se roteasca la aceeasi frecventa de milioane de ori pe secunda. Toata aceasta agitatie creaza frictiune moleculara care incalzeste mancarea. Frictiunea insa este si cauza multor deteriorari ale moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformeaza fortat.
Facand o camparatie cu soarele, microundele generate de soare sunt bazate pe principiile curentului direct pulsat care nu creeaza caldura prin frictiune. Microundele generate de cuptoare folosesc curent alternativ care creaza caldura prin frictiune. La acestea energia undelor se duc intr-o singura frecventa stramta din spectrul energetic, pe cand energia soarelui opereaza intr-un spectru de frecventa foarte larg. In vreme ce caldura soarelui vine progresiv din exterior in interior, in cazul microundelor de la cuptoare, caldura vine dinspre interior in afara.
Poate partea aceasta este putin prea tehnica sau stiintifica, (si pe mine m-a obosit), dar trebuie sa cunosti cum functioneaza un lucru pentru a-l intelege.
Descoperă produsele naturale pentru îngrijirea casei din magazinul nostru verde viu!
Periculos pentru bebelusi
Din pacate, tot mai multe mame tinere folosesc cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele bebelusilor. Pentru multe dintre ele, este o metoda rapida si usoara insa majoritatea nu realizeaza ca de fapt cele cateva minute in plus castigate pot afecta serios sanatatea micutilor.
Intr-un articol publicat in 1989 intr-una dintre cele mai respectate reviste de medicina Lancet, Dr. Lita Lee afirma urmatoarele :
"Formulele pentru bebelusi incalzite la cuptorul cu microunde transforma anumiti aminoacizi trans in izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de atat, un amino acid L-prolina este convertit in d-izomer, care este cunoscut a fi o neurotoxina (otrava pentru sistemul nervos) si o nefrotoxina (otrava pentru rinichi). Este destul de rau nu numai faptul ca bebelusii nu sunt alaptati la sanul mamei, dar acuma le este dat "lapte fals" transformat in ceva otravitor prin cuptorul cu microunde."
O modalitate mult mai sigura este de a incalzi recipientul cu lapte la jetul de apa calda al chiuvetei sau intr-un vas cu apa calda pe aragaz, testand din cand in cand temperatura. Cele cateva minute in plus nu merita rsicul la care ne supunem copiii.
Un alt pericol vine din faptul ca, in cazul cuptoarelor cu microunde incalzirea alimentelor nu este uniforma, asa ca in unele cazuri unele parti sunt mai calde altele mai putin calde. Au fost cazuri cand bebelusii s-au ars pe buze datorita faptului ca mamele testasera temperatura intr-o portiune mai rece.
este periculos daca nu este de calitate si nu patrunde alimentele in totalitate deci exista bacterii nedistruse ca la orice aragaz Microundele NU sint nocive decit daca iti bagi capul in cuptor in timp ce functioneaza dar practic este imposibil deoarece sistemul de protectie opreste automat functionarea
Bună, Îți mulțumim pentru observații. Este adevărat că, chiar dacă cuptoarele cu microunde de calitate pot fi utilizate în condiții de siguranță dar e important să fim conștienți de alternativele existente și să ne îndreptăm către soluții mai viabile.Încurajăm explorarea altor alternative precum gătitul la abur, care păstrează mai bine nutrienții, sau folosirea unor aparate precum slow cooker-ul, care pot oferi rezultate delicioase și sănătoase. În concluzie, utilizarea moderată a cuptoarelor cu microunde poate fi sigură, dar diversificarea tehnicilor de gătit și adoptarea unor metode mai prietenoase cu alimentele pot contribui la menținerea calității nutriționale a hranei noastre. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
Singura sansa sa ai de suferit din cauza unui cuptor cu microunde este daca iti cade unul in cap.
Are mare dreptate MAS. Atunci trebuie sa aruncam si telefoanele fara de care am devenit toti independenti
cuptorul cu microunde este cel mai eficient aparat de gatit mancarea pastreaza toate mineralele si vitaminele iar digestia este foarte usoara,ideea cum ca ar fi nociv este o tembelizare, folositi zilnic acest aparat si mancati numai mancare gatita integral la micounde APOI DATI-VA CU PAREREA veti vedea cum veti scapa de multe probleme digestive si metabolice este singurul aparat inventat de om care gateste macarea in mod invaziv eficient si corect.
Aiureala ! ... acum cativa ani lafel se pornise o campanie de speriat publicul cu radiatiile electromagnetice ale antenelor de telefonie ce impanzesc orasele si totusi, mortalitatea este mai accentuata datorita prostului sistem de sanatate, a accidentelor de circulatie, a crimelor, etc, decat datorita radiatiilor electromagnetice ale cuptoarelor cu microunde si antenelor de telefonie, fara sa mai luam in consideratie si de multitudinea radiatiilor provenite de la satelitii de telecomunicatie si TV, sau de radiatiile UV solare care intr-adevar sunt cele mai puternice si periculoase ...
I think we risk becoming the best informed society that has ever died of ignorance - Ruben Blades https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven
Astia cu blogurile, va copiati articolele de la unul la celalalt?! Daca dai o cautare cu Google, cel putin 10 din primele rezultate ale cautarii contin acest articol! WTF?!
daca cineva isi arunca microundele dupa ce citeste acest pamflet inseamna ca-i cocalar,oare exista o dovada ca cineva a decedat sau s-a imbolnavit din cauza microunde-lui????sau cica devi ipotent daca tii telefonul in buzunar.....
Sunt o tona de probleme cu acest articol : 1. Foloseste numai studii facute pe aparate vechi 2. Nu specifica puterea la care s-a facut prepararea 3. Nu specifica durata de timp pentru prepararea 4. Cele 13 motive sunt defapt doar 4, restul repetandu-se. Si nici la cele 4 nu se prezinta sursa de unde s-a tras concluzia. 5. Ce-ar fi daca mai citesti putina biologie, fizica si chimie si/sau citesti un articol de Wikipedia in loc sa citesti "Viata verde viu". 6. Apa tinuta peste 2 minute la microunde trece cu mult peste 100 de grade celsius. Mineralele din apa sau orice lichit se distrug si deci, apa devine ca cea plata de la Bucovina : apa oligominerala. Daca ai citi eticheta de pe o butelie de apa, ai sti ce inseamna Suna de parca ar fi scris de cineva care cultiva iarba. Si nu ma refer la Marijuana. Da jos de tot la Hazards si mai documenteaza-te inainte sa citesti tot ce si se baga pe gat http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven
Corect! Am mai muscat-o o data intrand pe „blogul” (sac!) asta... Dar acu m-am convins ca gresesc! Si as mai adauga: d-na/d-le autor, detineti un telefon mobil (sigur e smartphone). Ei, aflati ca frecventa pe care functioneaza acel dispozitiv, este egala cu cea din cuptorul cu microunde. Tot asa si router-ul ala cu care va conectati la internet ca sa scrieti astfel de aberatii.
Atunci hai sa facem mancare pe router . Frecventa se apropie dar puterea e mult mai mare ca la router 1000W si router cateva zeci.
Un articol plin de fantezii, scris de o persoan? care nu în?elege principiile fizice elementare. Microunde de la soare??? C?ldur? soarelui este cauzat? de radia?ia infraro?ie (în spectrul luminii), care are o lungime de und? mult mai mic? decât microundele (aflate în spectrul undelor radio). Moleculele alimentelor NU se înc?lzesc prin frecare :))) sub ac?iunea polarizant? a microundelor! Sincer, asta este o abera?ie care demonstreaz? diletantismul celui care a scris articolul. Microundele NU sunt radia?ii ionizante, a?adar nu pot crea muta?ii în structura molecular?, deci nu pot crea carcenigeni!! Frecven?a radia?iilor microundelor rezoneaz? cu molecule de ap? din componen?a alimentelor, acestea se ciocnesc între ele, iar energia cinetic? se transform? în energie caloric?. Este exact acela?i principiu pe baza c?ruia se înc?lze?te apa într-o oal? aflat? pe aragaz... Schimbarea polaritatii ?i frecarea moleculelor este fantezie. Este adev?rat c? nu trebuie s? preparam mâncare în cuptorul cu microunde, dar o pute?i înc?lzi f?r? nicio problem?. Înc? ceva: geamul cuptorului este protejat împotriva microundelor de c?tre o plas? metalic?, care face din cuptor o adev?rat? "cu?c? Faraday" Iradierea apartamentelor a?a cum este descris? în articol nu face decât s? dea un plus de haz acestei povestioare bun? de speriat pe cei naivi...
Te crezi destept cà scri neincetat la fiecare frazà cu semnul intrbàri , si ce esti plàtit pt a fi asa de convins cà este bun cuptorul cu micro unde pupài pe Americani si fàti tu màncare sau incàlzeste in el dacà àti place si màcar nu mai spune cà e bun .
Hahaha! Anonim, comentariul tau nu poate fi decat o gluma. Semnul intrebarii apare in locul fiecarui diacritic din alfabetul roman. Cat priveste desteptaciunea mea, fii atent la felul in care scrii, cati de "i" se folosesc in scriere, invata unde si cand se foloseste cratima, unde sa pui un punct in scriere pentru a nu face o fraza kilometrica si fara sens, etc. Sincer, m-ai amuzat copios. Asemenea articole au priza la oameni ca tine, adica la cei care nu citesc decat cartile de joc, oameni inflyentabili care nu cauta informatii si pe baza acestora sa aiba singuri o anumita judecata. Cu bine, Anonimule... Hahaha! "cà scri", "cu semnul intrebàri", "pupài", "fàti tu màncare", "àti place". Hahahahahaha.....
Multumesc!!!
Nu sunteti normali. Get a life...
la nivel de minister si protectia consumatorului sa fie toata lumea informata si sa fie scoase de pe piata,asa puteti salva populatia de flagelul distrugator numit ,,cancer'
Si eu am in casa un cuptor cu microunde. Recunosc, nu-l folosesc foarte des dar, il folosesc in special dimineata pentru copii. Nevasta-mea nu! Nu am studiat chimie alimentara dar, am studii (medii) in morfologie si fiziologie. Mi-ar placea sa pot verifica rezidurile de unde sau emanatiile(desi cred ca in modul oprit nu exista) dar pentru aceasta e nevoie de un aparat special. Cu siguranta exista modificari dar nu stim cat de nocive sunt. Cred ca daca putem, sau atat cat putem sa fim ;una cu natura; daca nu e strict necesar, daca ne putem lipsi de un gadget sa o facem neantarziat.
e suficient sa pui la microunde o banala felie de paine , sa vezi cum se transforma in ceva precum cauciucul ca sa pricepi ca ceva nu e in regula cu aceasta "tehnologie"....este CLAR ca lumina zilei ca produce transformari ale alimentelor la nivel molecular deci, cum dracu' sa bagi asa ceva in tine ?
Aia nu e buna, aia nu e sanatoasa, alea ( 99,9% ) sunt cancerigene...mai fratilor voi chiar vreti ( si credeti ) ca puteti trai 100 de ani? Da masina pe strada peste voi de cat sunteti de ingrijorati de ce bagati in gura dar nu vedeti pe unde calcati! Apropo, poate o persoana ce lucreaza o munca fizica cu un consum ( hai sa zicem ) moderat de energie, ce castiga 1000 de Ron sa se hraneasca numai cu ceea ce RECOMANDA nutritionistii? :)
Studiu facut in 1989?......oare nu s-au mai modernizat tehnologiile?///
Deci... sa fie clar... H2O ramane H2O si dupa incalzirea cu microunde... poate nu cititi manualul de folosire ... cand functioneaza aparatul stati la o distanta de macar 50 cm iar dupa preparare se asteapta cateva minute sau se omoginezeaza preparatul... va garantaez ca nu va fi nici un bai. Pentru preparare ,adica gatire in microunde , nu e chiar ideal pentru ca se modifica gustul dar aici sunt prea putine preparate. DE exemplu se poate f. usor face orez fiert fara a se arde (eu am mancat si e buna). Deci... tehnologia moderna trebuie folosit ca atare...
@Andrew... Amice...eu am impresia ca detii un business in acest domeniu, ca nu ai cum sa mai folose?ti asa ceva pana si dupa ce ai asemenea informa?ii!!! ...ma faci sa rad!!!
Asemenea informatii...gasite intr-un articol oarecare pe net? ar trebui sa fii idiot sa le confrunti veridicitatea. Lasand ironia la o parte, suntem expusi microundelor (telefoane mobile, routere, dispozitive bluetooth, etc) aproape 24 de ore din 24. Mai mult decat atat, majoritatea dispozitivelor functioneaza exact in aria de 2.4GHz adica exact in spectrul de functionare a cuptoarelor cu microunde (2450 MHz dupa cum se poate citi si in articol). Din moment ce nu vezi oameni carora le cresc maini si picioare in plus, vorbind la telefon sau stand in apropierea unui router, as zice ca e destul de sigur sa incalzesti un sandwich la microunde.
cuptorul cu microunde e cea mai mare greseala care s-a inventat vreodata. bebelusul meu mi-a vomat non stop, vreo cateva luni, pana am descoperit ca apa incalzita la micro pt prepararea laptelui ii provoaca aceasta stare. cum incalzesc mancare sau lapte sau orice altceva la micro, e gata. vomeaza tot. nik nu ramane. e foarte periculos. eu am descoperit din greseala ca e de la microunde. de aceea doresc sa spun tuturor pentru a nu pati ce am patit eu cu bebelusul meu. si acum am renuntat de tot la microunde. ma lipsesc de el. sanatate multa tuturor.
fereasca sfantul cate greseli de gramatica exista in text!! pf, si cand ma gandesc ca va doriti credibilitate ... sa fim seriosi
[...] non toxic de curatare universala (sursa) - sursa 1 si 2 pentru vopsea bio de par - de ce sunt impotriva cuptorului cu microune (sursa) - si pisicutele :)) pot incerca hrana raw [...]
În ciuda forma?iei mele umaniste, din fizica elementar? am re?inut c? spectrul radia?iilor electromagnetice este foarte mare ?i c? ele, radia?iile, difer? prin lungimea de und?. Intensitatea radia?iilor electromagnetice nu este relevant? pentru poten?ialele efecte cancerigene. Tot ce conteaz? este energia radia?iei care este direct propor?ionala cu frecven?a radia?iei (sau invers propor?ionala cu lungimea de und?) Astfel, radia?iile cu frecven?a mic?- undele radio, microunde, radia?iile infraro?ii ?i spectrul vizibil al luminii, numite în ordine- nu pot cauza muta?ii ale ADN-ului ?esuturilor pentru c? fotonul radia?iei respective nu are suficient? energie s? cauzeze pagube. E greu s? nu te la?i impresionat de abunden?a de informa?ie din text ?i de în?iruirea unor termeni ?tiin?ifici sau a unor studii mai mult sau mai pu?in relevante ?i atunci ca?ti gura ?i spui Wow, n-am ?tiut asta! Oamenii se sperie de tot ce nu în?eleg...