Desi un subiect delicat, majoritatea oamenilor sufera la un moment dat de diaree, care consta in evacuarea frecventa a unor scaune lichide sau moi.Ea apare atunci cand bolul alimentar traverseaza prea repede tractul intestinal, cel mai adesea din cauza unei infectii la nivelul acestuia. La adultii sanatosi ea trece rapid, cu odihna si band multe lichide.De obicei, diareea nu are la baza o afectiune grava.
Episoadele de diaree acuta care dureaza de la cateva ore pana la 7 zile sunt cel mai des efectul toxiinfectiilor alimentare cauzate de infectii virale sau bacteriene. Microorganismele (sau toxinele eliminate de acestea) produc gastroenterita, inflamatia mucoasei stomacale si a intestinelor. Diareea poate fi insotita de varsaturi, crampe abdominale , balonare , gaze si o usoara febra. Uneori diareea este declansata de o sensibilitate la mancare - cum e intoleranta la lactoza - sau poate fi efectul secundar al unor medicamente - de pilda al antibioticelor. Intoxicatia cu plumb, pesticide sau anumite plante poate avea ca efect diareea.
Diareea repetata si de lunga durata poate fi semn al unor probleme cronice: sindrom de colon iritabil, inflamatie a colonului sau diverticuloza, glanda tiroida hiperactiva sau o afectiune legata de stres.In cazuri rare, diareea este un simptom al cancerului intestinal.
Metode preventive
Igiena personala.
Cel mai bun mod de a preveni diareea cauzata de infectie este respectarea atenta a regulilor elementare de igiena personala.
Igiena in bucatarie.
Grija in alegerea, folosirea si depozitarea alimentelor este importanta pentru a evita toxiinfectiile alimentare:
- Folositi numai produse proaspete.
- In timpul sarcinii protejati-va impotriva bacteriilor de tip listeria , evitand branzeturile moi si maturate in forme, laptele nepasteurizat si branzeturile preparate din acesta; inghetata topita; alimentele semipreparate si tinute in frigider; pateurile,mezelurile; carnea in sange sau insuficient gatita.
- Aruncati conservele bombate sau crestate pe margine.
- Dezghetati alimentele in frigider, nu la temperatura camerei. Nu le recongelati!
- Depozitati carnea gatita si cea negatita pe rafturi separate in frigider
- Spalati in mod regulat frigiderul, congelatorul, suprafetele din bucatarie si ustensilele.
Stres
Stresul poate actiona asupra sistemului digestiv si uneori sa provoace diaree;daca va simtiti suprasolicitat, practicati metode de control si prevenire a stresului.
Tratament
Prevenirea deshidratarii.
Una dintre urmarile periculoase ale diareii este deshidratarea, in special daca aveti si varsaturi. Riscul creste la copiii mici si la persoanele debile, in varsta sau cu sistemul imunitar slabit.Luati urmatoarele masuri:
- Beti multa apa si lichide pe baza de apa, evitand alcoolul si cofeina. Daca aveti varsaturi, beti cu inghitituri mici.
- Inlocuiti sarurile si zaharurile pierdute prin diaree - in special cand nu puteti manca sau mentine prea mult hrana in organism; preparati-va urmatoarea bautura terapeutica: sucul a doua portocale,un varf de lingurita de sare (roz/de mare neiodata) si 2 lingurite de miere si apa pana completati o jumatate de litru. Beti un pahar la o ora, pana la ameliorarea simptomelor.
- Beti ceai de musetel, cimbru, ghimbir, menta si fenicul. Aceste plante sunt calmante, usor antiseptice si contribuie la domolirea crampelor abdominale care insotesc adesea diareea datorata infectiilor tractului digestiv.
- Beti suc de coacaze negre sau de fructe de soc (neindulcit) pentru a reduce inflamatia intestinelor. Vitamina C contribuie si ea la combatera infectiei.
Aromaterapie
Uleiurile astringente (care usuca) cum sunt cele de ghimbir si de geraniu pot fi utile impotriva diareii; uleiurile de menta si de musetel calmeaza spasmele intestinale. Uleiul de arbore de ceai are efect antiseptic.
- Puneti in apa de baie cate 3 picaturi de ulei de geraniu si de ghimbir si 2 de ulei de menta. Relaxati-va in apa timp de 15-20 minute, avand grija sa mentineti apa calda.
- Preparati un ulei de masaj cu 3 picaturi de ulei de arbore de ceai, cate 2 picaturi de ulei de menta, de geraniu si de santal si 5 lingurite de ulei de migdale dulci, de masline sau oricare alt ulei vegetal presat la rece. Incalziti mixtura (la bain marin) si folositi-o pentru masarea abdomenului. Repetati masajul la cateva ore.
Citesc foarte mult toate articolele ,,viata in verde viu '' Si chiar am incrdere in tot. Ce spuneti fica mea mi a recomandat sa citesc acest site. Tot respectul. Ma bucur ca existati !
ceaiul de leusetean, de preferat sa fie prospat, neindulcit face minuni!