Acei "coloranti de tip caramel" utilizati pentru colorarea bauturilor tip cola produse de toate marcile mari nu sunt deloc coloranti naturali caramel. In locul celor naturali, sunt facuti printr-o reactie la temperatura inalta a zaharurilor cu amoniac si sulfiti. Aceasta reactie are ca rezultat formarea de 2-metilimidazol si 4-metilimidazol, ambele chimicale documentate de guvernul SUA ca provocand cancer la mamifere.
Programul National de Toxicologie al SUA a efectuat mai multe studii pe animale despre aceste substante toxice gasite in cola, concluzionand ca exista “dovezi clare ca 2-metilimidazolul si 4-metilimidazolul sunt cancerigene pentru animale.
Solicitarea de interzicere a acestor chimicale in uzul alimentar a fost sustinuta de cinci experti in carcinogeneza care au spus “publicul nu ar trebui expus la nici un fel de risc de cancer ca rezultat al consumarii unor astfel de substante, in special cand ele servesc unui scop neesential, cosmetic”.
(http://cspinet.org/new/pdf/experts-letter-caramel-coloring.pdf)
Acea scrisoare explica:
4- metilimidazolul (4-MI) provoaca tumori pulmonare la soarecii masculi si femele si leucemie celulara mononucleara la femelele de sobolan. Alte studii PNT au gasit ca 2-metilimidazolul a cauzat tumori de ficat la soarecii de laborator masculi si femele, tumori tiroidale la soarecii masculi si schimbari tiroidale precanceroase la femele. La sobolani, 4-MI a cauzat cresterea ratei de incidenta a tumorilor in cazul celulelor foliculare tiroidale la femele si o rata sporita de hiperplazie la celulele foliculare tiroidale in cazul masculilor.
Chiar termenul “coloranti caramel” este extrem de inselator pentru consumatori, deoarece majoritatea gandeste ca sunt inruditi cu caramelele, care sunt facute prin inchiderea la culoare a zaharului supus caldurii. Dar “colorantii tip caramel” utilizati in cola sunt facuti prin expunerea zaharului la chimicale industriale (amoniac si sulfiti), rezultand un cocktail de chimicale cauzatoare de cancer.
Ingredientele din produsele de tip Cola sunt interzise in California
De exemplu, in legea californiana, Propunerea 65 limiteaza consumul de 4-MI la nu mai mult de 16 micrograme pe zi de la un singur produs. Totusi produsele de tip cola contin aproximativ 200 micrograme de 4-MI intr-o sticla de 20 de uncii (0,5683 l).
Asta inseamna de peste 12 ori peste limita permisibila si asta in fiecare sticla! Multi oameni beau cateva sticle pe zi, multiplicand si mai mult expunerea la acest potential cancerigen .
Industria de cola vrea ca oricine sa creada ca produsele ei sunt integrale si naturale, desi uita de efectele pe care le au asupra sanatatii acidul fosforic, aspartamul si siropul de porumb cu inalt continut de fructoza. Acum ca in cadru a intrat si 4-metilimidazolul si 2-metilimidazolul, exista inca o chimicala potential cauzatoare de cancer pentru a produce ingrijorare datorita cola.
Evident, 2-MI si 4-MI pot fi evitate daca se consuma bauturi carbogazoase necolorate, dar si acelea contin acid fosforic, sirop de porumb, cafeina si chiar aspartam in bauturile dietetice.
Se pare ca nu exista bautura carbogazoasa perfect sigura. Toate bauturile carbogazoase si racoritoare detin riscuri de sanatate asociate ingredientelor lor. Fara indoiala, aceasta epoca a diabetului, obezitatii si cancerului in care traim chiar acum este datorata in mare parte si consumului larg raspandit de bauturi carbogazoase si racoritoare.
Cititi mai multe despre efectul bauturilor de tip Cola in articolul : Ce se intampla, in timp de o ora in corpul tau, dupa ce ai baut un pahar de Cola!
Surse utilizate
http://cspinet.org/new/pdf/experts-letter-caramel-coloring.pdf
http://www.cspinet.org/new/201102161.html
http://www.naturalnews.com/caramel_coloring.html
http://www.naturalnews.com/031383_caramel_coloring_cola.html - cola caramel
Probabli intr-o zi acesti oameni se vor trezii ce bauturi beau cu atita placere , dar din pacate va fi cam tirziu , deci o prevedere este necesara pentu viitorul orisicui special copiilor nostri innocenti defel .