Unul din minunatele avantaje ale alimentatiei raw vegan este ca te poti bucura de gusturile bucatariei clasice dar folosind ingredientele in starea lor naturala, fara a le altera nutrientii prin procesare termica sau alte procedee chimice.
Ciupercile sunt supranumite “carne vegetala”, datorita valorii lor nutritionale. Ciupercile comestibile sunt o sursă importantă de proteine (23%) avand 18 aminoacizi ( 2,7-5%), carbohidrati( 3,5-10%), minerale (K, Mg, P, Ca, Cu, Fe, Zn, Mn, Se), vitamine (B 1, B 2, B 3, B5, B6, B 12, C, D, E , acid folic), si putine gr?simi (1-2,2% ) sub form? nesaturat? (sanatoase).
Structura proteinelor din ciuperci este asemănătoare cu structura cazenei laptelui si a albuminei din ou, dar mult mai sănătoasă.
Ingrediente:
- 6 palarii de ciuperci champinion, marime medie
- 1 castravecior murat (in saramura)
- ½ de legatura de marar verde tocat
- 3 catei de usturoi striviti
- sare neiodata
Marinata pentru ciuperci:
- 2 linguri ulei de masline
- Sucul de la o jumatate de lamâie
- ½ de lingurita de seminte de chimen
- ½ de lingurita de sare neiodata
- 1 pahar cu apa
Maioneza de caju:
- 1 cana de caju hidratat 4 ore
- 2 linguri de suc de lamâie
- 50 ml de apa
- ½ de lingurita de turmeric
- Sare neiodata
Modul de preparare al ciupercilor cu maioneza :
Amestecati ingredientele pentru marinata, taiati ciupercile cubulete si lasati-le la marinat 2 ore.
Intre timp puneti intr-un robot de bucatarie prevazut cu lama in “S” toate ingredientele pentru maioneza de caju si procesati pana cand se transforma intr-o pasta fina.Când procesul de marinare s-a incheiat scoateti ciupercile, scurgeti-le de apa si puneti-le intr-un bol alaturi de castravetele taiat cubulete, marar, usturoi, lamâie si sare.
Turnati deasupra maioneza de caju, amestecati savurati. Sa aveti pofta si sanatate din plin!
Reteta si imagini: Alina Barbu