Sanatatea mentala si cea fizica sunt atat de strans intretesute, incat pentru a incerca sa vindeci in mod adecvat afectiunile identificate la una, cere adesea incercarea de vindecare a potentialelor afectiuni ale celeilalte.
In multe cazuri, cea mai eficienta cale de a reface sanatatea optima atat a corpului, cat si a mintii, este de a suplimenta dieta cu plante adaptogene si de alte feluri, care ajuta simultan si natural la echilibrarea ambelor sisteme, fara a provoca efecte secundare daunatoare.
Aici sunt cinci plante absolut necesare care ar putea fi exact ceea ce are nevoie corpul pentru a realiza sanatatea optima, fizica si mentala:
1) Turmeric. Turmericul, principalul component activ al sau fiind curcumina, este una dintre plantele cele mai studiate clinic astazi, si care poseda capacitati puternic vindecatoare ale mintii-corpului. O planta vindecatoare comuna medicinei traditionale chineze si celei ayurvedice, turmericul poseda o unica abilitate de a usura si chiar a vindeca inflamatia , cauza comuna a multe afectiuni cronice si tulburari autoimune care bantuie oamenii astazi.
Datorita abilitatii lui naturale de a normaliza diferite procese fiziologice grav afectate in comun de stres si alti factori de viata, turmericul este considerat a fi una dintre cele mai puternice plante adaptogene care ajuta si favorizeaza echilibrul sistemic si faciliteaza metabolismul sanatos si asimilarea nutrientilor.
Prin contracararea acestor stresori biologici, chimici si fizici ce provoaca boli, turmericul poate efectiv vindeca si proteja impotriva maladiilor ce afecteaza atat mintea cat si corpul.
2) Ghimbirul. Adesea subapreciat datorita banalitatii lui ca aliment, ghimbirul este o alta puternica planta vindecatoare care a fost utilizata in lume pentru a preveni si vindeca boli de tot felul. Unele dintre multele beneficii ale ghimbirului includ abilitatea lui de a stabiliza un stomac nervos sau deranjat, care la unii poate duce la neliniste mentala si tulburarea altor functii fiziologice. Ghimbirul crud a fost timp indelungat consumat pentru efectul lui de calmant general, care poate ajuta sanatatii in general, simultan cu stavilirea bolilor.
Ghimbirul ajuta in mod specific la imbunatatirea digestiei prin ajutorul dat la descompunerea proteinelor si grasimilor, lucru care la randul lui previne gazele, blocajul intestinal, si alte afectiuni negative care pot diminua functia imunitara si pot declansa boala. Suplimentarea cu ghimbir mai poate ajuta la micsorarea presiunii sanguine, la usurarea greturilor matinale la gravide si la diminuarea nivelului de colesterol rau.
3) Aloe vera. Ca si ghimbirul, aloe vera poseda o incredibila abilitate de a alina greturile, a imbunatati digestia, a curata colonul si tractul digestiv, si a mentine eliminarea sanatoasa si functionarea intestinala. Consumul de aloe vera mai poate ajuta la usurarea inflamatiilor si la imbunatatirea oxigenarii sanguine, doua beneficii care pentru multi oameni pot face o mare diferenta in promovarea unei sanatati durabile.
De fapt sunt asa de multe beneficii ale consumului de aloe vera, ca simpla adaugare a gelului sau sucului din aceasta puternica si suculenta planta la regimul alimentar zilnic poate efectiv remedia o gramada intreaga de boli fizice si mentale, inclusiv bolile cardiovasculare, artrita, pietrele la rinichi, ulcerul, hipertensiunea, deficientele nutritive, constipatia, diabetul, candida si alte infectii micotice, afectiuni ale pielii, si cancer.
4) Uleiul arborelui de ceai. De obicei folosit pentru aplicatii locale pentru a vindeca diferite afectiuni si infectii ale pielii, uleiul arborelui de ceai este considerat de multi a fi “vindecatorul miraculos al naturii”. Un ulei vindecator extrem de versatil, bun la toate, uleiul arborelui de ceai, care provine de la arborele Melaleuca, este un exceptional de puternic antimicrobian, anti-inflamator, antiseptic, antiviral, curativ, bactericid, fungicid, insecticid, stimulent si sudorific, capabil de a trata multe si diferite maladii fizice si mentale.
Consumul ceaiului de Melaleuca, de exemplu, in special amestecat cu alte plante binefacatoare precum rozmarinul, floarea pasiunii, hibiscus si ginseng, poate ajuta la calmarea si alinarea nervilor, simultan cu furnizarea de energie sustinuta si motivatie.
Adaugarea catorva picaturi de ulei al arborelui de ceai intr-un dispozitiv de difuzare, singur sau in amestec cu alte uleiuri esentiale poate de asemenea sa ajute la curatarea plamanilor si cailor respiratorii, sa favorizeze vigilenta, si sa amplifice sentimentele generale de sanatate si bunastare.
5) Busuiocul sfant. O alta planta puternic adaptogena, busuiocul este cunoscut pentru ca ajuta la ridicarea starii de spirit si calmarea mintii. Precum despre ginsengul si lemnul dulce, despre busuiocul sfant se spune ca amplifica legatura minte-corp-spirit prin actiunea asupra afectiunilor ce ataca sanatatea fiecaruia dintre aceste importante sisteme umane. Pe langa alinarea in general a stresului si amplificarea imunitatii, busuiocul sfant ajuta la lupta impotriva inflamatiilor cronice, sporirea energiei, promovarea claritatii mentale si a gandirii, si imbunatatirea digestiei.
Cunoscut sub numele mai comun de tulsi, busuiocul sfant mai este recunoscut pentru capacitatea lui de a lupta impotriva diferitelor alergii si simptome alergice, care adesea duc la senzatii de “ceata pe creier” si incapacitate mentala. Cei care isi suplimenteaza dieta cu busuioc, in special alaturi de alte plante adaptogene, sunt capabili sa respire mai bine, sa digere mai bine hrana, sa gandeasca mai bine, si in general sa se simta mai bine, indiferent de afectiunile ce le perturba sanatatea.
Sursele pentru acest articol includ:
http://organicindiausa.com/article-adaptogens-the-best-overall-herbs/
http://lifespa.com/2008/12/ayurvedic-adaptogenic-herbs/
http://www.naturalnews.com/041085_healing_herbs_holy_basil_healthy_mind.html - plante
Eu il folosesc la ceaiuri (dau un gust si o aroma deosebita), taiat in felite subtiri, sau dat rpin razatoare (mica sau mare, dupa dorinta), in cazul in care este verde (proaspat). daca este usca, se poate marunti (prin diferite procedee), sau de poate fierbe in bucati (mai mici,sau mai mari). Poate fi folosit atat la ceaiuri (simplu, cu lamaie, sau combinatii de plante), dar si in salate si diferita alte mancaruri (dupa imaginatia fiecaruia). Tot ceea ce se spune despre el este perfect adevarat (ca doar bunica ... are intotdeauna dreptate ...)
Buna ,eu nu stiu cum se poate folosi chimbirul ,am facut ceai din planta ,dar nu stiu daca se poate consuma si din radacina verde proaspata ?
Buna,unde pot gasi ceai de Malaluca?
Buna, din cate stiu Malaluca este aceasi cu Cajeput. Nu stiu unde gasesti ceaiul dar cu siguranta gasesti ulei de Cajeput pe www.rolplant.ro . Sper ca te-am putut ajuta.Multa sanatate!