Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Ciclurile lunii si influenta acestora asupra somnului

Ciclurile lunii si influenta acestora asupra somnului

Studii recente efectuate la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au descoperit ca ciclurile lunii pot influenta calitatea si cantitatea somnului. Cercetatorii au evaluat tiparele de somn a 47 de voluntari sanatosi cu varsta medie de 23.3 ani. Au des

Studii recente efectuate la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au descoperit ca ciclurile lunii pot influenta calitatea si cantitatea somnului. Cercetatorii au evaluat tiparele de somn a 47 de voluntari sanatosi cu varsta medie de 23.3 ani.

Au descoperit ca in timpul lunii pline:

1) Acestia dorm in medie cu 25 de minute mai putin; si

2) Sunt mai predispusi la un somn cu intreruperi.luna

Pe luna plina, faza de somn REM se mareste cu 30 de minute. Somnul poate fi impartit in doua stari principale: somnul REM este faza primara in care visam, in timp ce corpul lucreaza la repararea tesuturilor si la construirea oaselor si muschilor in faza non-REM a somnului.

In timpul studiului participantii au dormit feriti de expunerea la lumina lunii, eliminand deci lumina ca factor de influenta in intreruperea somnului sau a tiparelor de dormit.

Studii anterioare au descoperit ca ciclurile lunii influenteaza productia hormonala. Au descoperit ca in timpul lunii pline:

1)  Activitatea undei Delta din creier a scazut cu 30 de procente, confirmat de electroencefalograma (EEG). Activitatea Delta este un indicator al somnului adanc. Cu alte cuvinte, somnul nu a mai fost la fel de adanc pe timpul lunii pline.

2)  Voluntarii au adormit cu 5 minute mai tarziu;

3)  Durata somnului a fost redusa cu 20 de minute.

4)  Voluntarii au prezentat un nivel scazut de melatonina. Melatonina este un hormon natural care induce somnul si influenteaza calitatea somnului, de aceea, avand in vedere rezultatele anterioare, nu este surprinzator ca nivelul acesteia a fost afectat.

Desi exista aceste doua studii care indica o corelatie intre ciclurile lunare si somn, un studiu anterior efectuat la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munich, Germania nu confirma nicio legatura intre ciclurile lunare si somn.

Desi cercetatorii continua sa se contrazica in ceea ce priveste influenta ciclurilor lunare asupra somnului, putem inclina spre una dintre variante in baza propriei noastre experiente individuale.

Surse:

http://www.scientificamerican.com/article/it-must-be-the-moon-tired/

http://www.care2.com/greenliving/how-the-moon-impacts-your-sleep.html  - inlfuenta lunii

#luna #somn #ciclurile lunii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Foloseste-te de perne pentru a dormi mai bine
De ce dormim?
Vorbesti in somn?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101