Am fost obisnuiti ca oul este necesar in mancare (fie cruda, fie gatita) pentru ca are capacitatea de a "lega" ingredientele si astfel ajuta la obtinerea unei consistente omogene in creme, sosuri si aluaturi. Insa nu toata lumea agreaza ouale.
Exista numeroase persoane care au alergie la oua sau care refuza sa manance oua din diverse varii motive, mai mult sau mai putin personale. Insa exista numeroase ingrediente naturale, de origine vegetala, pentru substituirea oului si a proprietatilor acestuia in mancare.
Semintele de in.
Macinate, acestea constituie un liant alimentar excelent.Lasate la inmuiat, acestea devin un excelent emulsifiant ajutand la "inchegarea" compozitiilor. Se foloseste o lingura de seminte de in in 3 linguri de apa pentru a inlocui un ou. Se va lasa cel putin 2 ore pentru a se gelifia.
E bine de stiut ca pot da o usoara aroma de "nuci" compozitiei. Sunt excelente pentru compozitii precum aluaturi de paine si de clatite precum si de prajituri si briose. De ce ar trebui sa inlocuiti oul cu semintele de in? Aflati aici detalii: Semintele de in - raport optim acizi grasi esentiali Omega3:Omega6
Tofu framantat [nesarat]
Avantajul pe care tofu il are e ca nu are miros, nici gust propriu si se "muleaza" pe aromele ingredientelor cu care este combinat. Da consistenta si cremozitate in special aluaturilor . Folositi un sfert de cana de tofu framantat pentru echivalentul a un ou. Recomandat pentru aluaturi de paine si placinte.
Praf de copt si otet de mere cu miere
O alternativa la albusul de ou destul de cunoscuta, folosita in special pentru a face aluatul pufos. Se foloseste o lingurita de praf de copt impreuna cu o lingura de otet pentru a inlocui albusul unui ou.
Bananele
Da, ati auzit bine. Bananele sunt din ce in ce mai folosite in compozitia a diverse preparate. De la aluatul de paine la aluatul de clatite, pana la sosurile dulci, inghetata si laptele de nuci, bananele dau o aroma placuta si cremozitate compozitiilor.
Sunt recomandate pentru preparatele dulci. Se foloseste o jumatate (pana la o banana intreaga) pentru a inlocui un ou in aluatul de prajituri si cel de clatite. De ce merita sa folositi bananele in locul oului? Aflati aici: Cele 7 proprietati uimitoare ale bananei pentru sanatate .
Voi ce alegeti? Aveti alternative la ou? Ati incercat vreuna din sugestiile de mai sus? Asteptam parerile voastre!
Un alt substitut pentru ou, care leaga foarte bine compozitiile precum chiftelele de dovlecel - de exemplu- il reprezinta fulgii de drojdie. Se gasesc cam la orice plafar sau magazin naturist.
http://www.fussfreecooking.com/recipe-categories/kitchen-tips/chia-seeds-gel-as-egg-substitute-in-baking/
Oul se poate inlocui in chiftele cu fulgi de ovaz fini, inmuiati in prealabil. Pentru cartofi sau conopida gratinata se poate turna deasupra smantana de soia ( preparata din lapte de soia mixat cu orez fiert si apoi turnat ulei putin cate putin, la sfarsit se adauga sare si lamaie) amestecata cu putina kurkuma pentru culoare usor galbui.
Tofu in 30min: pui boabele si apa in aparatul de lapte de soia, dureaza cam 20-25min sa fie gata. Apoi lasi putin sa se raceasca laptele, sa nu fie foarte fierbinte, si storci o lamaie, a carui zeama va coagula laptele. Apoi strecori prin tifon si e gata. Exact ca si cum ai face branza din lapte de vaca. Ce dureaza mai mult e sa speli la sfarsit vasul si tifonul, cu spalat cu tot nu se incadreaza in 30mi :) Iar consistenta o poti face cum vrei in momentul respectiv, daca storci tofu mai tare va iesi mai sec, daca nu, iese ca o pasta de branza gata facuta, la care trebuie sa ii adaugi ingrediente sarate ca sa o faci tartinabila sau ingrediente dulci ca sa iasa o crema. Ce mai fac eu este sa pun si pasta de boabe de soia care ramane de la lapte tot in compozitia de tofu, pentru ca de obicei nu o folosesc la altceva.
Aparat de lapte de soia? Unde gasesc?
Eu stiam despre praful de copt ca e toxic. Va rog o explicatie avizata.Este adevarat ca semintele de susan trebuie prajite?trebuie si ele macinate la fel ca cele de in? Ms
Adina, poti sa ne spui te rog si noua cum fabrici tofu acasa in 30 de minute ? Ma intereseaza in mod deosebit, multumesc anticipat pentru raspuns. :)
Referitor la retete: am incercat cu banana in aluat, aluatul a iesit mai compact, putin lipicios, si cu o nuanta inchisa. Dar a fost ok, iese un blat destul de bun. Referitor la pretul produselor vegetale, specificat in raspuns de catre Luca Dan: Cred ca nu aveti dreptate. Eu ma aprovizionez de la piata (pietele) locale, cu produse proaspete locale. Cumpar legume si fructe de sezon, de la tarani. Multi dintre ei au seminte proprii, pastrate de la un an la altul. Inclusiv soia gasesc la piata, boabe mici si neatragatoare, care ma indoiesc ca sunt modificate genetic. Nici cu procesarea nu aveti dreptate, eu fac tofu acasa, in 30min, iar pretul este de 5 ori mai mic decat la orice magazin. Mai are avantajul ca nu cumpar si arunc un ambalaj de plastic, nu folosesc benzina sa ma duc la magazin, nu poluez... Il condimentez in nenumarate feluri si iese foarte gustos. Legumele si fructele de la piata de sezon sunt ieftine, cele mai costa 6-7 lei/kg, poate doar fructele de padure si ciupercile sunt mai scumpe (dar si astea pot fi culese pe gratis). Spre deosebire de carne, care este minim 15lei un kg. Ca sa nu mai vorbim de varza, ceapa, dovlecei, cartofi care sunt 1-2lei/kg. Cu putina imaginatie si condimente cat mai diverse se pot gati mancaruri minunate, proaspete si rapide. Eu cred ca e o idee buna sa se foloseasca in alimentatie cat mai multe fructe si legume DIN PIATA LOCALA, chiar si pentru cei care folosesc carne. Pe vremuri, bunica avea o carte de bucate cu mancaruri de post, retete romanesti, gatea de acolo de foarte multe ori, folosea putina carne, iar mancarurile erau foarte gustoase. Retetele de atunci nu foloseau de loc "exotisme", din motive evidente. Va doresc inspiratie si spor la gatit :)
"Oul" se scrie intr-un cuvant:)
Inlocuitor de ou... deja se vede ca produsul/ produsele sunt supuse unui compromis! Asa cum zicea si predecesorul meu, Luca Dan, la o numaratoare mai atenta raman pe din afara o seama de factori, nutritivi, alimentari, care se vede ca se gasesc intr-un simplu ou! Toate! Cred ca exemplul cu oul este foarte semnificativ, pentru ca se poate generaliza la toate alimentele de origine animala si nu numai! Iar in ceea ce priveste karma, scuze dar si bobul de grau sufera atunci cand il faci praf prin macinare, si pestele prins in navod sau in acul de undita, tot ce rupem din natura ca sa bagam in gura sufera, iar daca e un produs de sinteza, nu e bine pentru ca nu e natural! Asa ca oameni buni sa revenim cu picioarele pe pamant: noi, oamenii, suntem cateva miliarde, putine acum, dar care se inmultesc continuu, avem nevoie de mancare, iar pentru asta trebuie sa facem compromisuri. Ganditi-va ce ar fi fost Europa acum daca nu am fi adus porumbul din America?! Dar cine a "inventat" porumbul? Stim ca porumbul este o planta care nu este inrudita cu nici o alta planta. Atunci cum a aparut? Este rezultatul unei manipulari genetice? A fost adusa de extraterestri?Avem numai aceste doua variante, iar daca vorbim de prima, este imposibile de indeplinit fara cea de-a doua! Este porumbul daunator? El sta la baza producerii hranei animale si vegetale de pe intreaga planeta. Este o planta modificata genetic? Cu siguranta da. Este o planta 100 % modificata genetic inca de la primul bob! Sa renuntam la tot ce e derivat din porumb, ulei, mamaliga, carne de pasare, de vita, de porc, etc.?
MAREA MAJORITATE A POPULATIEI LUMII,VEGANII ROMANI,CEI DIN TARI CU CLIMATE MAI RECI,PRACTIC,NU POT SA-SI ASIGURE,EXCLUSIV, PRODUSE VEGANE LOCALE fiind NEVOITI sa CUMPERE si astfel sa PROMOVEZE PRODUSE EXOTICE (BANANE,CITRICE,ANANAS,RODII,CHIA,GOJI,MANGO,NUCI PECAN,AVOCADO s.a.).ELE SUNT,EVIDENT,INACCESIBILE, SCUMPE,pentru MAREA MAJORITATE A POPULATIEI LUMII, dar si periculoase,asa cum au demonstrat numeroase cercetari stiintifice(sunt transportate si coapte in prezenta unor PRODUSE CHIMICE CANCERIGENE(etilena); localnicilor le lipsesc echipamentele enzimatice,specifice digestiei produselor exotice,straine lor s.a. Deci,CEI MAI MULTI OAMENI din ROMANIA,din TARI CU CLIMATE MAI RECI,PRACTIC,NU POT FI VEGANI,datorita costurilor ridicate si nu ar trebui sa fie vegani,datorita pericolelor produselor exotice,partial mentionate. 1.BANANELE 1.1.NU sunt PRODUSE LOCALE (macar REGIONALE); 1.2.NU sunt PRODUSE SPECIFICE SEZONULUI; 1.3.Sunt culese verzi,NECOAPTE, deci, mai putin sanatoase; 1.4.Sunt PLINE de ZAHAR,deci NESANATOASE; 2.Tofu. Soia,din care se face tofu, "nu are miros,nici gust propriu"(cum bine scrieti) 2.1.Soia IN MAREA EI MAJORITATE este MODIFICATA GENETIC,imposibil de detectat de muritorii de rand; 2.2.Soia este FADA, complet NEATRACTIVA; 2.3.Soia este INTENSIV PROCESATA, deci NU ESTE PRODUS NATURAL 100% si NESPECIFICA VEGANILOR; 2.4.Soia este CONTESTATA in multe carti despre diete,stiluri de viata,inclusiv de catre unii VEGANI; 3."Praf de copt si otet de mere cu miere" 3.1. PRAFUL de COPT este PRODUS CHIMIC, deci NU TREBUIE PROMOVAT; 3.2. OTETUL este contestat de unii vegani; 3.3. MIEREA 3.3.1.PESTE 65%,din MIERE este FALSA(procesata,lichefiata,prin incalzire,in marea ei majoritate); 3.3.2.ZAHARUL,INCLUSIV din FRUCTE,deci MAI ALES din MIERE este cancerigen(artic.Dvs.inspir.din liter.st.) 3.3.3.MIEREA este,totusi,produs ANIMAL, chiar daca este acceptat de unii vegani 4.Inul(macinat/nemacinat)este bun ptr. constipati si DEZASTRUOS ptr.cei cu sisteme digestive sensibile, dar si pentru MAJORITATEA POPULATIEI TARII(pentru cei cu munci fizice in aer liber s.a.); Sper ca si aceste opinii sa apara, sa fie comentate, contestate, corect, in beneficiul tuturor.
De acord in mare cu tot ce ati scris, insa sa se inteleaga clar ca acest articol arata variante la ou dpdv alimentar , nu nutritiv ca si cum fara ou nu am putea trai. Putem foarte bine sa traim si fara ou si fara banana si restul! Sa nu ne gasim aici o scuza la a nu mai fii vegetarieni sa nu gasim o motivatie sa continuam sa alimentam aceste industrii diabolice care fac bani pe suferinta animalelor si pe naivitatea/lipsa de informare a oamenilor.
Ziua buna , fain articol :) multumesc ! si avocado leaga bine si da o aroma de "verde" ii zic eu raspuns pentru camelia : eu folosesc o smecherie pentru "paneuri" nu fac snitele pt ca sunt vegana , dar rumenesc la cuptor , vanata sa zicem si apoi cand se raceste o trec prin putin ulei si apoi prin pesmet in 10 min se formeaza o crusta asemanatoare cu cea obtinuta la prajit ,insa fara acroleina si "beneficiile " acesteia :) sanatate !
buna! pe mine m-ar interesa un inlocuitor pentru ou in snitele