Terapia cu ventuze este cea mai folosită și cu vechime terapie dintre toate terapiile alternative cu origini în China antică. Această formă de terapie s-a răspândit în toată Europa, de-a lungul secolelor XIV și XVII, punctul de pornire fiind epoca renascentistă, unde era folosită în tratamentul gutei și artritei.
Beneficiile terapiei cu ventuze
Terapia implică plasarea unor ventuze pe corp și/sau față care, prin efectul de sucție pe care îl creează, ajută la eliberarea reziduurilor din piele și țesuturi. Acestea sunt colectate de ganglionii limfatici, unde bacteriile, virușii și alte microorganisme dăunătoare sunt distruse. De asemenea, ajută la detensionarea mușchilor, promovează repararea celulară și ajută în regenerare. Un alt lucru pe care chinezii antici îl urmăreau prin această terapie era fluidizarea circulației Qi-ului (energia noastră vitala), lucru deloc de neglijat.
Din punct de vedere estetic, beneficiile acestei terapii pentru ten sunt urmatoarele:
- activează circulația sanguină
- îmbunătățeste drenajul limfatic la nivelul feței
- luminează trăsăturile
- stimulează producția de colagen
- tonifică pielea
- reduce vizibilitatea cicatricilor
- reduce umflarea trăsăturilor (de exemplu, fața buhăită)
- estompează ridurile și liniile fine
Cum se folosește ventuza?
Ventuza se folosește întotdeauna pe un ten curat și pregătit înainte: curățat cu apă florală sau toner, ulei facial sau serum pentru ten.
În zona buzei superioare și zona ochilor, nu se face mișcare continuă, ci prin aplicare punctuală.
Precauții în realizarea terapiei cu ventuze
TERAPIA CU VENTUZE NU SE REALIZEAZĂ PE PIELEA INFLAMATĂ, CU LEZIUNI ȘI/SAU RĂNI. DE ASEMENEA, ESTE CONTRAINDICATĂ PE PIELEA SENSIBILĂ, CE PREZINTĂ ROSACEA SAU ALTE CONDIȚII CE NECESITĂ VIZITA LA SPECIALIST.
Când folosim ventuzele faciale, vom avea grijă să:
- curățăm mai întâi tenul
- aplicăm ulei facial pentru tipul nostru de ten
- ajustăm sucția ventuzei pentru a nu fi prea puternică pentru piele și a lăsa vânătăi în urma folosirii ei
- susținem pielea cu cealaltă mână pentru a susține zona pe care se lucrează
Articol scris de Simona-Luminița Voloagă - comunitatea VVV
Simona-Luminița Voloagă este practician de multireflexologie facială Dien Chan, face yoga și masaj.
Locuind în Irak din 2017 și fiind interesată să afle despre modul de înfrumusețare al femeilor arabe, a înțeles cât de important este pentru acestea felul în care se prezintă (ca apariție fizică, cum vorbesc, gesticulează), felul în care dau atenție îngrijirii lor, mai ales că unul dintre motivele pentru care fac aceste lucruri este chiar menținerea atenției soțului. Un alt aspect pe care l-a remarcat a fost deschiderea acestor femei pentru o gamă largă de practici de frumusețe, dintre care și adoptarea practicilor asiatice tradiționale, precum gua sha, rola de jad sau ventuzele faciale.
Multireflexologia facială i-a relevat faptul că frumusețea nu stă doar în executarea unor proceduri exterioare, cosmetice, pentru chipul nostru, ci este o reflectare a relației armonioase dintre interior și exterior. Mai mult decât atât, dacă nu există o curgere lină în corp a energiei, sângelui, limfei, emoțiilor, se produc stagnări, blocaje, care se traduc prin tot felul de probleme la nivelul trăsăturilor, a corpului. Chipul nostru este o hartă ușor de citit a problemelor din corpul nostru fizic.
Astfel a înțeles că tot ceea ce ține de un chip luminos și frumos trebuie abordat din punct de vedere holistic și nu doar focusat pe o anumită direcție.