Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Frumusete
  4. Ce este Gua sha și cum te ajută să arăți mai tânără?

Ce este Gua sha și cum te ajută să arăți mai tânără?

În încercarea zilnică de a reintroduce rutinele de îngrijire personală în ritmul alert al vieții, e timpul pentru minimizare, pentru reîntoarcerea la remediile tradiționale, consacrate în timp, din medicina chineză. Astăzi vom povesti despre Gua Sha, un instrument folosit în cele mai vechi tehnici de masaj.

În traducere liberă, Gua Sha înseamnă „a răzui (freca) toate lucrurile rele‟, mai exact „gua” – a răzui/freca; „sha” – rău/nociv.

Potrivit medicinei tradiționale chineze, qi sau chi este energia care curge prin corp. Se crede că qi-ul unei persoane trebuie să fie echilibrat și să curgă liber pentru a asigura sănătatea și bunăstarea. Practicanții medicinei tradiționale chineze consideră că qi-ul stagnant este o posibilă cauză a inflamației în corp - cauza de bază a mai multor afecțiuni asociate cu durerea cronică. Se crede că frecarea suprafeței pielii ajută la deblocarea acestei energii și  reducea inflamației, promovând vindecarea.

Remediile tradiționale asiatice se raportează la meridianele energetice din corpul uman – acele canale energetice cu rol în transportul energiei. Energia vitală din interiorul corpului curge de-a lungul acestor meridiane, formate la rândul lor din puncte energetice sau centri energetici. Dacă prin meridianul respectiv nu curge energie, atunci acea zonă din corpul fizic va fi afectată de acest deficit.  Centrii și punctele energetice situate de-a lungul unui meridian au rolul de a regla debitul de energie și, în acelaşi timp, de a o prelucra pe aceasta, dându-i o vibraţie sau frecvenţă optimă pentru zona prin care trece.

Cel mai vechi instrument asemănător Gua Sha a precedat acupunctura în epoca de piatră. Era confecționat din piatră de Bian și avea diferite forme, în funcție de scopul său, precum terapia termică și sângerarea. Uneltele și acele metalice au câștigat apoi teren în favoarea instrumentelor de piatră în timpul epocii bronzului. Huang Di Nei Jing, cel mai reprezentativ text de medicină chineză din 475 până în 221 î.Hr., notează că instrumentele din piatră Bian au devenit apoi cunoscute sub numele de „Terapia Bian”, împreună cu acupunctura și terapiile pe bază de plante.

Ce este Gua sha?

Gua sha este o tehnică tradițională atât în China, cât și în Asia de Est, care este utilizată pentru a mări circulația sanguină în zona lucrată, pentru o stare de bine și sănătate, cât și pentru a înlătura depunerea lichidelor stagnante, pentru drenajul limfatic.

 

Prin folosirea ei, gua sha stimulează acele meridiane ce traversează fața și corpul (gua sha poate fi folosit și pe corp).

 

Este o tehnică de înfrumusețare și anti-îmbătrânire simplă și de efect, cu scopul de a îmbunătăți modul în care arăți și îți simți pielea, în mod natural.

 

Este dovedit ajutorul ei în rejuvenarea și îmbunătățirea stării tenului, în timp ce lucrează pentru întinerirea feței prin combaterea și prevenirea ridurilor și a liniilor fine, a pungilor de sub ochi și a umflării trăsăturilor datorate unui drenaj limfatic deficitar. Această tehnică este foarte cunoscută pentru că sculptează pomeții și definește linia maxilarului.

Pe trăsăturile feței se folosește cu mișcări blânde, iar pe pielea corpului, ceva mai dur.

 

Beneficiile Gua Sha

În medicina tradițională chineză, se spune că gua sha mișcă sângele și qi-ul. Mișcarea de masare stimulează meridianele faciale (canale energetice dispuse în tot corpul) și ajută la eliminarea fluidelor din piele și la detoxifiere. Gua sha facială poate să ofere „iluminarea naturală a tenului” prin creșterea circulației sanguine și susținerea fluxului limfatic.

Conform învățăturilor din medicina tradițională chineză, oamenii cu prea multă energie yang în corp, sunt mai predispuși la încălzire, lucru care poate cauza înroșirea feței. Oamenii cu mai multă energie yin tind să aibă un ten mai palid și mai tern. Se crede că gua sha poate ajuta echilibrarea yin și yang.

La nivel fizic, beneficiile gua sha sunt:

  1. previne și tratează pielea lăsată
  2. luminează fața
  3. ajută ca produsele cosmetice să fie mai bine absorbite și mai adânc în straturile pielii
  4. calmează și vindecă rosacea
  5. ajută la eliminarea cearcănelor
  6. reduce masiv ridurile
  7. încurajează producția de colagen
  8. ajută la drenajul limfatic la nivelul pielii feței
  9. sculptează trăsăturile

Există diferite forme ale acestei ustensile minunate, Gua Sha, care se folosesc cu scopuri diferite. Indiferent însă de cea pe care o avem și cu care lucrăm, putem fi sigure că, folosind-o constant, vom avea rezultate.

Cum se folosește Gua Sha?

Gua Sha se folosește întotdeauana pe un ten curat și pregătit înainte: curățat cu apă florală sau toner, ulei facial sau serum pentru ten.

Întotdeauna spun cursantelor mele că o ședință completă începe prin detensionarea / relaxarea mușchilor trapez (gât -umeri), deschiderea pieptului, clavicule, gât și apoi trecem la mișcările de pe față. Direcțiile de mișcare se fac grupat: ori ascendente, ori descendente (zona gâtului), niciodată împreună.

Contrar a ceea ce se găsește indicat online, Gua Sha NU se folosește rece, ci ca atare, la temperatura naturală a pietrei sau călduț ( nu fierbinte). O putem încălzi puțin punându-o 2 minute în apă calduță.

Articol scris de Simona-Luminița Voloagă - comunitatea VVV


Simona-Luminița Voloagă este practician de multireflexologie facială Dien Chan, face yoga și masaj. 

Locuind în Irak din 2017 și fiind interesată să afle despre modul de înfrumusețare al femeilor arabe, a înțeles cât de important este pentru acestea felul în care se prezintă (ca apariție fizică, cum vorbesc, gesticulează), felul în care dau atenție îngrijirii lor, mai ales că unul dintre motivele pentru care fac aceste lucruri este chiar menținerea atenției soțului. Un alt aspect pe care l-a remarcat a fost deschiderea acestor femei pentru o gamă largă de practici de frumusețe, dintre care și adoptarea practicilor asiatice tradiționale, precum gua sha, rola de jad sau ventuzele faciale.

Multireflexologia facială i-a relevat faptul că frumusețea nu stă doar în executarea unor proceduri exterioare, cosmetice, pentru chipul nostru, ci este o reflectare a relației armonioase dintre interior și exterior. Mai mult decât atât, dacă nu există o curgere lină în corp a energiei, sângelui, limfei, emoțiilor, se produc stagnări, blocaje, care se traduc prin tot felul de probleme la nivelul trăsăturilor, a corpului. Chipul nostru este o hartă ușor de citit a problemelor din corpul nostru fizic.

Astfel a înțeles că tot ceea ce ține de un chip luminos și frumos trebuie abordat din punct de vedere holistic și nu doar focusat pe o anumită direcție.

#frumusetea pielii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101