Cand spunem mancare sanatoasa, pizza probabil ca nu e chiar primul lucru care iti va veni in minte, insa, cu cateva trucuri si mici modificari, acest fel de mancare atat de popular poate fi imbogatit nutritiv.
La o pizza obisnuita, blatul si toppingurile favorizeaza o stare de inflamatie in corp si afecteaza digestia. Din acest motiv pizza este considerat un aliment nesanatos si se stie ca poate cauza dureri de stomac si arsuri.
Pentru o pizza sanatoasa, trebuie sa inlocuiesti blatul din faina de grau cu unul din conopida, iar pentru topping incearca sa reduci lactatele la minimum.
Beneficiile blatului din conopida
Conopida este o leguma din categoria cruciferelor, prin urmare contine compusi anticancer si antiinflamatori, ca sulforafan.
Acesti compusi sunt cunoscuti pentru abilitatile lor de a combate cancerul de plamani, la san, de colon, la ficat, prostata si cancerul cervical, prin inducerea mortii celulare si prevenirea migratiei tumorii.
Aceasta leguma subapreciata contine si vitamine - C, K, B6, folat - si nutrienti - acid pantotenic, potasiu, mangan si riboflavina.
Conopida este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia femeilor insarcinate, pentru ca are abilitatea de influenta structura si functia celulelor piramidale din hippocampusul creierului fatului si poate stimula functia cognitiva, imbunatatind capacitatea de invatare si memoria.
Conopida poate controla si bacteriile din intestine, prevenind suprapopularea si imbunatatind digestia.
Semintele de chia, pe de alta parte, sunt dense proteic, furnizand energie pe tot parcursul zilei. Sunt bogate in fibre, calciu, fier, magneziu si acizi grasi esentiali omega 3.
Semintele de chia contin triptofan, care mareste senzatia de satietate si mentine greutatea corporala in limite normale, dar si fosfor, care joaca un rol important in dezvoltarea si regenerarea celulara.
Consumate regulat, semintele imbunatatesc tensiunea, reduc colesterolul, tin glicemia sub control si combat rezistenta la insulina.
Blat de pizza din conopida
Acest tip de blat este usor de facut, este vegan si nu contine gluten.
Ingrediente:
- 1 bucata de conopida organica
- 3/4 cana migdale macinate
- 1 1/2 lingura oregano uscat
- sare de Himalaya si piper pentru gust
- 1/4 cana seminte de chia
- 3/4 cana apa
Mod de preparare:
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se spala conopida si se inmoaie intr-o solutie de curatat (apa cu bicarbonat de sodiu sau apa cu otet de mere) pentru a inlatura pamantul, bacteriile si pesticidele.
- Semintele de chia se spala cu ajutorul unei strecuratoare fine.
- Se pun la inmuiat semintele in apa si se lasa in frigider pana la utilizare.
- Se clateste conopida si se zvanta de apa cu ajutorul unui prosop.
- Se taie in bucati de marime medie si se pun intr-un blender, pana se faramiteaza si capata textura boabelor de orez.
- Se pun 3 cani de conopida maruntita intr-un bol mare.
- Se adauga condimentele si migdalele si se amesteca bine.
- Se face o gaura in mijloc si se adauga semintele de chia inmuiate.
- Cu mainile se amesteca bine aluatul si se formeaza o bila. Aluatul va fi mai lipicios si mai moale decat unul obisnuit.
- Se pune aluatul pe o tava unsa bine cu ulei si se preseaza pana se intinde pe toata tava.
- Se coace 25 minute sau pana capata o culoare aurie.
- Se unge blatul cu sos de rosii si se presara toppinguri de pizza. Se coace 5-10 minute, se lasa la racit, apoi se serveste. Pofta buna!
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/cauliflower-and-chia-seed-crust/
Buna zua , O sa mai organizati tabara detox in 2017 pe litoral, sau la munte?
Buna seara , da vor fi si la munte si la mare. Deocamdate avem confirmarea pt munte in martie si aprilie . Vom anunta saptamana care vine pe site si FB detaliile. Multumim de interes
Interesanta reteta. Sper sa imi fac curaj si sa o pun in aplicare.