Titlul ar fi trebuit sa fie "Pizza super sanatoasa, dietetica, fara gluten, home made cu blat din conopida" insa era prea lung si costisitor.
Nu este tocmai o pizza (nu contine faina sau ou ca varianta originala), insa arata ca pizza, este cel putin la fel de gustoasa si in plus, sanatoasa si satioasa. Ingredientele sunt relativ ieftine - in afara, poate, de rosiile deshidratate - iar blatul se poate prepara atat in deshidrator cat si in cuptor (la foc mic, cu usa de la cuptor deschisa).
Ingrediente
Blat
- - o conopida medie de la care folosim numai inflorescentele
- - o jumatate de cana de drojdie inactiva (nutritionala)
- - o capatana de usturoi
- - o lingurita de sare neiodata
- - doua lingurite praf de ardei iute/dulce dupa preferinte
- - doua linguri ulei de masline presat la rece
Topping si sos
- - cateva frunze de oregano
- - cateva rosii uscate - 5-6 bucati tinute la hidratat
- - o rosie medie
- - o lingurita de praf/fulgi de ardei chilli
- - doua linguri zeama de lamaie
- - cateva rondele de ceapa verde
- - 2-3 bucati ciuperci (de genul Pleurotus)
- -o mana de salata rucola
Preparare
Pentru blat: se amesteca toate ingredientele intr-un blender (trebuie sa fie suficient de puternic pentru a transforma buchetelele de conopida intr-un amestec omogen - noi folosim si recomandam Thermomix) si se proceseaza pana se obtine o pasta suficient de groasa si omogena - ca un fel de plastelina. Se intinde pe tava cuptorului/deshidratorului in forma dorita si se lasa in jur de 8 ore la deshidrator (peste noapte) sau 1.5-2 ore in cuptor pana capata o usoara culoare ruginie.
Sos: se amesteca rosia, cu rosiile deshidratate, zeama de lamaie, praful/fulgii de ardei chilli si se proceseaza pana se obtine un sos gros.
Topping: se face o marinata din ulei de masline si sos de soia / otet balsamic pentru ciuperci si rucola si se lasa deoparte cateva minute pentru a permite aromelor sa se intrepatrunda.
Se pune sosul peste blatul de conopida si se adauga toppingul marinat. Cam atat de simplu este.
Sa aveti pofta si sanatate din plin!
La cuptor ce temperatura recomandati?
Floare, din ce observ eu, aici scrie ca e o reteta sanatoasa de pizza, dietetica, fara gluten spre deosebire de variantele clasice, nu zice ca e raw vegan.
Ma iertati, dar as vrea sa cunosc anumite elemente legate de regimurile RAW VWGAN. Pornind de la faptul ca raw inseamna crud, este normala uscarea la temperatura, oricat de joasa ar fi ea, stiind ca atat vitaminele cat si enzimele la o diferenta oricat de mica de temperatura, se inactiveaza? Va multumesc pentru ascultare.