Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. Finanțele în cuplu: banii mei sau banii noștri?

Finanțele în cuplu: banii mei sau banii noștri?

Banii sunt importanți într-o relație, dar pot stârni și o grămadă de probleme atunci când apar neînțelegeri din cauza modului în care aceștia sunt cheltuiți. Află cum puteți rezolva acest tip de probleme.

Banii sunt importanți într-o relație, deoarece este vorba de anumite așteptări pe care ambii parteneri le au unul de la celălalt. De asemenea, aceștia nu doar că te ajută să obții anumite lucruri, ci îți arată și care sunt limitele financiare ale cuplului tău.

Nevoile și dorințele tale referitoare la bani sunt puse pe același plan cu cele ale partenerului sau vorbim de o inegalitate? 

Îți faci auzite ideile și opiniile despre venituri și cheltuieli sau deciziile majore sunt luate independent de tine? 

Cine ține evidența banilor la voi? 

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Te simți dominat când se discută probleme financiare?  

Când ești într-o relație serioasă cu cineva, nu este neobișnuit ca majoritatea banilor tăi să devină “banii noștri”. Însă nu mereu se întâmplă asta. Unele cupluri aleg varianta de independență financiară aproape totală pe tot parcursul relației. Lucru care este minunat atâta timp cât îți dorești asta. Pentru multe cupluri, subiectul bani devine unul ambiguu, tabu sau subiect de certuri, pe măsură ce relația evoluează.

Când locuiți împreună aveți de plătit chirie, facturi, trebuie cumpărată o canapea, o mașină de spălat și alte lucruri necesare într-o casă. Ei și aici începe distracția:

Cum stabiliți prioritățile financiare, mai ales cheltuielile sau investițiile mari?

Pentru că e diferit atunci când ai de cumpărat o rochie cu 400 lei sau una cu 4000 lei.  Ai putea spune că sunt banii tăi și că ai muncit pentru ei (lucru perfect adevărat), însă ce faci dacă partenerul tău are o altă viziune sau o privește ca pe o cheltuială fără rost și ar vrea să investească banii respectivi în altceva?

Întâlnesc frecvent cupluri și oameni cu care lucrez care se plâng că nu înțeleg obiceiurile financiare ale partenerului iar banii reprezintă un motiv de ceartă de ani de zile. 

Când îi întreb cum au încercat să îl înțeleagă pe celălalt sau să comunice despre acest subiect, se lasă cu tăcere sau cu sfaturi pe care și le dau între ei, reproșuri sau critici la adresa celuilalt. 

Oricât ai spune că iubirea e cea mai importantă într-o relație, ei bine, sunt anumite lucruri esențiale ce trebuie discutate și clarificate. Acestea sunt: comunicarea, sexul și banii (nu neaparat în ordinea asta).

De ce banii sunt importanți în cuplu?

Relațiile ar trebui să fie egale, doar că egalitatea are definiții diferite pentru fiecare din noi. Unii cred că înseamnă o împărțire de 50/50 a finanțelor, însă acest lucru este de puține ori realist. Dacă banii pe care îi câștigă partenerii nu sunt egali? De exemplu dacă unul câștigă 3000 lei iar celălalt 10000 lei și cel care câștigă mai mult are așteptări ca și celălalt să contribuie egal la toate cheltuielile cuplului?

Necomunicarea acelor așteptări poate duce la tensiuni care mai târziu explodează și lucrurile nu mai pot fi remediate. 

Vorbeam mai sus despre prioritățile financiare care ar trebui să fie stabilite împreună și cu care ambii să fie pe deplin de acord. De exemplu dacă cei 2 stabilesc să economisească pentru a cumpăra o casă iar unul din ei nu e de aceeași părere dar spune “ da" de dragul celuilalt, va ajunge să nu respecte înțelegerea din varii motive, ba chiar îl va deturna și pe celălalt de la plan.  

Certurile de la bani

Banii sunt una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cuplurile și este firesc să ai unele dezacorduri cu partenerul tău în privința finanțelor din când în când. Dar dacă te afli mereu în luptă, ar putea fi un semn că relația ta are probleme serioase - sau că va avea în curând.  

Reproșurile sună cam așa: 

De ce ai dat atâția bani pe asta?

Altceva mai ieftin nu ai găsit?

Cum poți să dai bani pe prostiile astea?

Eu câștig mai mult și tu cheltui mai mult!

În loc să investești în relația noastră și să mergem într-o vacanță, tu dai banii pe cursuri (sau diverse pasiuni costisitoare)?” 

În urma multor certuri și discuții aprinse, apare de obicei acea zonă în care fiecare face ce vrea, fără să știe partenerul, pentru că nu ar fi de acord. Cred că e un lucru transmis din generație în generație, am văzut asta la 90% din cuplurile pe care le-am întâlnit.  

De exemplu: poate nu ți-a spus că are datorii de 20000 euro deși sunteți împreună de peste 5 ani.  

Sau că a dat 100 euro pe noul gadget, deși a costat de fapt 1000. 

Deși aparent lucrurile pot funcționa, apare problema sincerității și încrederii. Este vorba de un comportament pe care îl încurajezi și fii sigur că mai sunt și alte subiecte și situații în care celălalt îți ascunde și altceva.  

Și uite-așa banii sunt și despre comunicare deschisă.

Pentru a discuta problemele financiare în mod productiv îți recomand un exercițiu:

  1. Gândește-te la o problemă/situație problematică pe care vrei să o discuți cu celălalt. Îți recomand pentru început să nu alegi o problemă foarte mare pentru că e posibil să se lase cu scânte.
  2. Apoi, programează cu partenerul 30 minute sau cât timp ai nevoie să îți expui punctul de vedere.
  3. La ora și ziua programată, partenerul care a solicitat discuția începe să vorbească despre problemă și cum o vede el și eventualele soluții pe care le vede, fără să îl acuze pe celălalt. Acesta trebuie să fie cât mai explicit, pentru a se asigura că mesajul lui va ajunge la partener și va vorbi doar despre un singur subiect.
  4. Celălalt, doar ascultă și eventual cere lămuriri suplimentare acolo unde nu înțelege. Atât! Eventual, în timp ce ascultă, să își evalueze emoțiile. Va veni și rândul lui.
  5. După ce vorbitorul și-a expus punctul de vedere, cel care doar a ascultat face un scurt rezumat de 3 minute a ceea ce a înțeles. 
  6. Pauză până a doua zi. Cel care a ascultat are timp să reflecteze la ce a auzit. Apoi programați încă o sesiune pentru ziua următoare pentru a inversa rolurile. Foarte important!
  7. A doua zi, urmați aceeași pași din roluri diferite. Apoi pauză de minim 15-20 minute.
  8. După ce fiecare și-a spus punctul de vedere, puteți începe să negociați: ce soluție e cea mai potrivită pentru voi precum și felul în care își asumă fiecare rezolvarea problemei?
  9. Propuneți-vă o altă întâlnire, în calendar, peste o lună pentru a evalua din nou felul în care ați implementat soluția.  Unele soluții de moment pot funcționa, unele au nevoie de ajustări. Nu țineți cu dinții de prima decizie luată și nu vă judecați dacă nu funcționează. Ajustați și căutați până găsiți soluția potrivită pentru voi!

În concluzie, cel mai bine este să evaluați împreună soluțiile de gestionare a finanțelor în cuplu. Fie că este vorba de egalitate 50/50, fie că stabiliți împreună un procent din ce câștigați pentru banii comuni, fie că puneți toți banii împreună și stabiliți fiecare cheltuială împreună, important este să fiți 100% de acord și confortabili cu decizia luată. 

Iar asta vine în primul rând din a-ți înțelege propriul mod în care privești banii, apoi să îl înțelegi pe celălalt și în cele din urmă să vedeți ce aveți în comun.

Pentru a vedea care este relația ta cu banii îți recomand un quiz rapid cu 39 de întrebări

Nimeni nu s-a născut învățat, mai ales în privința educației financiare. Așa că poate învățați împreună care e treaba cu banii și cum pot fi gestionați, cheltuiți sau investiți.

Articol scris de: Raluca Nedelcu

Numele meu este Raluca Nedelcu, sunt master coach și îmi place să ghidez oamenii prin intermediul coachingului spre o viață mai bună și mai împlinită și mai ales relații funcționale. Consider că prin intermediul relațiilor avem ocazia de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și tot prin intermediul relațiilor are loc și evoluția noastră ca oameni și ca societate. Așadar, te invit să parcurgem împreună drumul către relații mai conștiente și mai sănătoase cu cei din jur și bineînțeles cu noi înșine, drumul către autocunoaștere prin intermediul relațiilor.

Ai o experienţă de viaţă din care am avea cu toţii ceva de învăţat? Împărtăşeşte-o cu comunitatea VVV. Aici, învăţăm împreună.

 

#banii in cuplu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cuplurile platesc pretul materialismului!
5 lucruri pe care cuplurile fericite le fac zilnic
Ce spune despre tine felul în care te desparți de cineva
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101