Denumirea stiintifica: Pimpinella anisum.
Denumiri populare: chimen dulce, chimion dulce, badean, anis, anison.
Prezentare. Anasonul este o planta anuala aromatica, apartinand familiei
umbeliferelor. Are inaltimea de 40 – 70 cm, deci este de dimensiuni reduse. Frunzele sunt putine si rare. Florile, mici si albe, au forma de umbela. Este o planta cultivatade om. La recoltare se culeg semintele (fructele). Specialistii naturisti apreciaza ca in cazul anasonului sunt utile nu numai semintele, ci si frunzele, bulbul si radacinile. Preparatul principal pentru terapii medicinale este infuzia.
Substante active importante: ulei volatil, substante grase. Prin prelucrare, din semintele de anason se obtin urmatoarele produse semnificative: uleiuri etericeuleiuri eterice – in proportie de 2-3%, si substante grase – in proportie de 18-20%. Semintele de anason sunt bogate in vitamine, tot complexul de vitamine B, dar si in vitamina A, precum si in calciu si fosfor. Acesti compusi se gasesc si in alte parti ale plantei, dar in concentratii mai reduse.
Intrebuintari. Utilizat in terapia unor boli importante, anasonul este un bun
stabilizator si regulator al pancreasului, avand si proprietati antispastice si carminative.
Totodata, anasonul stimuleaza pofta de mancare, regleaza secretiile pancreatice si intestinale, regleaza activitatea intestinala, stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza, calmeaza bronsitele si poate fi utilizat chiar si in combaterea viermilor intestinali.
De asemenea, anasonul poate fi folosit sub forma de infuzie in combaterea colicilor la sugari (circa 30 de boabe la jumatate de litru de apa). Specialistii fac o precizare privind utilizarea aceste infuzii: se foloseste doar cateva ore deoarece devine toxica.
Potrivit specialistilor, nici anasonul si nici extractele din aceasta planta nu se vor
utiliza in cazul ulcerelor gastrice, gastritelor, ulcerului duodenal, enterocolitelor.
Anasonul este folosit, destul de mult, si in industria bauturilor, pentru aroma sa
placuta si pentru corectarea gustului, precum si in bucatarie.
Ca planta medicinala, anasonul se remarca in primul rand prin faptul ca
revigoreaza activitatea pancreasului.
Fructele de anaon sunt mici si verzui, si se confunda cu cele de cucuta, care sunt foarte toxice, pot fi culese de la sfarsitul lunii august pana in luna septembrie. Fructele de anason au gust si miros placut, contin - LIPIDE, SUBSTANTE ALBUMINOIDE, ZAHARURI, AMIDON si SUBSTANTE MINERALE.