Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. A fuma inseamna a-ti scurta viata cu cel putin 10 ani

A fuma inseamna a-ti scurta viata cu cel putin 10 ani

A fuma inseamna a-ti  scurta cu circa 10 ani speranta de viata – dar daca renunti la fumat inainte de 40 de ani, iti poti recapata toti acei 10 ani inapoi, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la University of Toronto, Centrul pentru Cerce

A fuma inseamna a-ti  scurta cu circa 10 ani speranta de viata – dar daca renunti la fumat inainte de 40 de ani, iti poti recapata toti acei 10 ani inapoi, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la University of Toronto, Centrul pentru Cercetari asupra Sanatatii Globale/Centre for Global Health Research de la St. Michael's Hospital, si publicat in New England Journal of Medicine.

De fapt, la oricare varsta studiata, renuntarea la fumat a sporit cu cativa ani speranta de viata a persoanei.

Renuntarea la fumat inainte de 40 de ani, si preferabil cu mult inainte de 40 de ani, returneaza aproape intreaga decada de viata pierduta prin fumatul continuu” a spus cercetatorul dr. Prabhat Jha.

“Dar asta nu inseamna totusi ca este neprimejdios sa fumezi pana la 40 de ani si apoi sa te opresti din fumat. Fostii fumatori inca mai pastreaza un risc mai mare de moarte mai timpurie decat cei care nu au fumat niciodata. Dar riscul este mic, comparativ cu imensul risc al celor ce continua sa fumeze”.

Studiul este primul care sa examineze riscurile fumatului si beneficiile renuntarii la acesta intr-o mostra mare si reprezentativa a populatiei Statelor Unite. Prin contrast, multe studii anterioare s-au concentrat asupra asistentelor medicale sau altor grupuri care tind sa fie mai sanatoase decat media.

Numerele arata victimele fumatuluifumat

Cercetatorii au efectuat o trecere in revista prin indexare incrucisata a 200 000 de oameni care au participat la Studiul prin Sondaj Referitor la Starea de Sanatate (U.S. National Health Interview Survey), referintele fiind incrucisate cu cele de la Indexul National de Mortalitate (National Death Index).

Studiul prin Sondaj Referitor la Starea de Sanatate este efectuat anual asupra unei sectiuni reprezentative a populatiei SUA, in timp ce Indexul Mortalitatii include fiecare certificat de deces eliberat in SUA din 1986.

Si printre barbati, si printre femei, fumatul a inlaturat o medie de 10 ani din durata de viata a unei persoane. Cu alte cuvinte, fumatorii intre 25 si 79 de ani aveau o probabilitate de trei ori mai mare de a muri decat persoanele care nu au fumat niciodata, si doar jumatate din sansele de a ajunge la 80 de ani.

Studii anterioare, efectuate in anii ’80, contineau foarte putine informatii despre femeile fumatoare, deoarece rata fumatului la femei era mult mai mica atunci cand participantii adulti la acele studii erau tineri. Prin contrast, studiul actual a fost capabil sa urmareasca rezultatele mortalitatii la multe dintre femeile care au fost fumatoare toata viata. Izbitor, femeile aveau cu 50% mai multe sanse de a muri din cauze legate de fumat in studiul curent decat in studiile comparabile efectuate in anii ’80.

“Femeile care fumeaza ca barbatii, mor ca barbatii”, a spus Jha.

Vestile bune sunt ca renuntatul la fumat a sporit dramatic speranta de viata la toate varstele. Din cei 10 ani pierduti datorita fumatului, oamenii care renunta intre 35 si 44 de ani dobandesc inapoi 9 ani. Oamenii care renunta la fumat intre 45 si 54 de ani primesc inapoi 6 ani, in timp ce aceia care renunta intre 55 si 64 de ani recupereaza patru ani.

Exista 1,3 miliarde de fumatori in intreaga lume si se estimeaza ca fumatul va omori circa un miliard in secolul 21, comparativ cu cei 100 milioane ucisi de fumat in secolul 20. Vasta majoritate a fumatorilor de astazi traieste in tari cu venituri mici si medii, unde ratele de renuntare la fumat sunt de asemenea mult mai mici.

Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130124123634.htm - fumat

#a fuma #fumat #renuntarea la fumat #tigari #viata

Ce au mai parcurs alti cititori...

Steve Jobs ar mai fi putut trai cel putin 20 de ani!
Vrei sa renunti la fumat? Iata cateva plante, sfaturi si motivatii care sa te ajute sa reusesti!
Succesul in viata este o calatorie, nu o destinatie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101