Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cum se schimba creierul femeilor in timpul sarcinii?

Cum se schimba creierul femeilor in timpul sarcinii?

Sarcina este o perioada de schimbari majore pentru toate viitoarele mamici. Hormonii o iau razna, burtica este in continua crestere, iar gleznele sunt mereu umflate. Cele mai multe schimbari, vizibile cu ochiul liber, sunt destul de previzibile. Schimbarile care nu se vad pot deveni acum mai clare, datorita celor mai noi cercetari.

Un studiu publicat in revista Nature Neurosciencesheds elucideaza schimbarile substantiale prin care trece creierul unei femei in timpul sarcinii. Si anume, creierul devine mai mic si, de asemenea, mai eficient. Conform studiului, aceste modificari sunt menite sa pregateasca viitoarea mamica pentru rolul de parinte.

Cercetatorii de la universitati din Spania si Olanda sunt cei care au utilizat pentru prima data imagistica computerizata (RMN) pentru a observa cum anume se schimba structura creierului in timpul sarcinii.

Desi oamenii de stiinta cunosteau de ceva vreme schimbarile prin care trece creierul in timpul sarcinii la femelele de rozatoare, nu reusisera inca sa inteleaga ce se intampla in cazul oamenilor.

Acest studiu releva principalele moduri prin care sarcina afecteaza creierul femeilor.

Schimbarile prin care trece creierul

Studiul arata o reducere a materiei cenusii, acea parte a creierului responsabila de indeplinirea activitatilor.

Cea mai mare pierdere a materiei cenusii s-a constatat in regiunea lobului frontal si temporal. Aceste zone ale creierului sunt responsabile pentru o varietate de atributii, inclusiv cognitia sociala, adica abilitatea de a interactiona cu ceilalti.

Pierderea de materie cenusie este localizata in regiuni specifice ale creierului mamelor. Aceste zone sunt cele care contribuie la intelegerea sentimentelor, a credintelor si a semnalelor nonverbale ale altor persoane. Acestea ajuta, de asemenea, in formarea atasamentelor fata de oameni.

Desi aceste transformari par ingrijoratoare, exista totusi vesti bune.

Cercetatorii au constatat ca femeile care sufera o pierdere mai mare a materiei cenusii in aceste regiuni au, de asemenea, sentimente mai puternice si sunt mai atasate de copii. In plus, aceste femei au experimentat mai putine emotii negative legate de copiii lor.

Asadar, in timp ce aceste zone se “micsoreaza”, ele devin mai “puternice”. Transform[rile prin care trece creierul noilor mamici sunt menite sa le pregateasca pentru a intelege mai bine limbajul corpului bebelusului, inclusiv plansetul si ganguritul. Aceste schimbari pot, de asemenea, sa le ajute pe noile mamici sa recunoasca pericolul, astfel incat sa fie capabile sa reactioneze mai rapid pentru a se proteja atat pe ele insele, cat mai ales bebelusul.

Descoperă si suplimentul natural care sustine echlibrul hormonal. 

 

Tatii sunt afectati de aceste transformari?

Studiul a urmarit creierul a 25 de femei inainte de sarcina si apoi la trei saptamani pana la doua luni de la nastere. Cercetatorii au studiat, de asemenea, creierul a 19 barbati, tati pentru prima data. Acestia au ajuns la concluzia ca transformarile la structura creierului apar doar la mame, nu si la tati.

Nu ti-ai pierdut memoria!

Pierderile de memorie de moment sau lapsusurile, de care se plang adesea femeile dupa nastere, nu se regasesc printre descoperirile acestui studiu. De fapt, studiul arata ca nu exista schimbari la nivelul abilitatilor cognitive, comparativ cu perioada dinaintea sarcinii.

Puterea adusa de aceste schimbari

Cercetatorii au dorit sa afle cat timp ar putea dura aceste transformari ale creierului, asa ca au cerut mamelor sa se intoarca pentru noi masuratori la doi ani dupa nasterea copiilor. Din cele 25 de femei, 11 nu au dat nastere unui al doilea copil si nu au fost gravide in acest interval de timp. Noile scanari au aratat ca modificarile prezente imediat dupa nastere au ramas neschimbate.

Legatura creier-copil

“Ideea scaderii creierului nu ar trebui sa ne ingrijoreze”, spune Robert Froemke, neurolog de la Centrul Medical Langone din New York. “De fapt, gandeste-te ca acesta devine mai inteligent si mai eficient. Exista o diferenta intre o reducere aparenta a materiei cenusii si scaderea creierului”, explica medicul pentru revista Healthline. “Creierul in sine nu se micsoreaza. Nu este deloc clar insa ce se intampla cand se reduce materia cenusie. "

Robert Froemke ne ofera o modalitate simpla de a intelege aceasta schimbare.

“Gandeste-te la aceasta transformare ca la o forma de curatenie de primavara. Face lucrurile mai organizate, rationalizate si coerente pentru a pregati mamele pentru complexitatea si urgenta ingrijirii copiilor."

Datorita acestui studiu, este cunoscut acum faptul ca modificarile creierului raman neschimbate cel putin doi ani de la nastere.

“Studiul nu a identificat nicio schimbare a memoriei - cel putin in parametrii testati de cercetatorii.” Noua mama se concentreaza acum pe nevoile copilului. Exista acum responsabilitati si activitati diferite fata de cele dinainte. Asta nu inseamna pierderea memoriei sau a capacitatilor mentale.

"Cresterea copiilor - si in special maternitatea - se numara printre cele mai complexe si mai stresante evenimente si comportamente pe care le traim in viata noastra. Astfel, nu este o surpriza faptul ca in creierul nostru apar cateva modificari atunci cand devenim parinti. A avea grija de o alta persoana, mai ales de un copil neajutorat, este o munca asidua si poate cere mult sau toata atentia noastra ", a spus Froemke. "Bineinteles, este minunata si plina de satisfactii, dar asta nu o face mai putin dificila.

Sursa: https://www.healthline.com/health-news/pregnancy-effects-on-brain#1

Esti viitoare mamica? Felicitari! Iata cateva recomandari de carti, care iti pot fi de folos in aceasta frumoasa etapa din viata ta:

Mama si copilul. Manual practic pentru parinti, de la concepere la trei ani - Elizabeth Fenwick

#femei insarcinate #insarcinata #sarcina #viitoare mame
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101