Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. 5 lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie despre acceptare

5 lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie despre acceptare

Exista o zicala in filozofia budista: Suferinta=durere x rezistenta. Practic, acceptarea “durerii” (a realitatii, sau experientei, sau relatiei) cauzeaza mai putina suferinta decat zbaterea in van impotriva acesteia. Aici este lucrul interesant desp

Exista o zicala in filozofia budista: Suferinta=durere x rezistenta. Practic, acceptarea “durerii” (a realitatii, sau experientei, sau relatiei) cauzeaza mai putina suferinta decat zbaterea in van impotriva acesteia.

Aici este lucrul interesant despre acceptare. In multe cazuri, avem o alegere. Putem fie accepta sau respinge, si mare parte a timpului petrecut respingand-o, nu schimba realitatea noastra, doar cauzeaza durere.

Vorbim mult despre acceptare in terapie, dar nu intotdeauna despachetam cuvantul. Aici sunt cinci lucruri de stiut despre acceptare, si pe care s-ar putea sa nu le fi luat in considerare pana acum.

1. Acceptarea nu inseamna a placea, a vrea, a alege sau a sprijini.

Nimeni nu sugereaza ca tie sa iti placa, sa vrei sau sa sprijini orice ar fi ca sa accepti (in cazul formulei precedente, “durerea”). Dar prin zbaterea impotriva durerii – prin a-i rezista sau a o respinge – noi cream o suferinta inutila. Nu inseamna ca ai ales-o sau ai aprobat-o atunci cand o accepti. Nu inseamna ca iti place anxietatea ta, ca vrei sa ai o durere cronica, sau ca ti-ai alege propriul corp, sau ca sprijini o nedreptate care ti s-a intamplat tie sau altcuiva.

Mai degraba alegi sa ii permiti ca ea sa fie acolo cand nu o poti schimba in acel moment. Alegi sa iti ingadui sa fii asa cum esti, sa simti asa cum simti sau sa simti ceea ce tu ai simtit, fara a crea o rusine sau o anxietate nefolositoare. Durerea s-ar putea sa fie inca acolo, dar o parte a suferintei va fi alinata.

2. Acceptarea este un proces activ. Ea trebuie practicata.

Aminteste-ti ca “a accepta” este un verb. Este un proces activ, unul care trebuie practicat constient. Rar se intampla ca intr-o zi sa alegem sa acceptam durerea noastra emotionala sau fizica, trupurile noastre, relatiile noastre dificile sau trecutul nostru, si sa nu ne mai gandim niciodata la acel lucru.

Uneori poate cere efort (sau in majoritatea timpului, cel putin la inceput). Poate fi uneori frustrant. Dar, precum crearea unui loc batatorit intr-un camp plin de iarba prin parcurgerea aceleiasi carari de multe ori, de fiecare data cand practici acceptarea a ceva, creezi si intaresti trasee nervoase in creierul tau, facilitand usurinta in viitor.

Practica si compasiunea fata de tine insuti impreuna cu acceptarea. Practica acceptarea provocarilor pe care le ai atunci cand practici acceptarea! Este natural sa sovai, dand inapoi sau inaintand, intre sentimente de acceptare si sentimente de rezistenta. Fa loc spectrului de experiente si observa cum criticul launtric devine tot mai tacut.

3. Acceptarea nu inseamna ca nu poti lucra la schimbarea lucrurilor.acceptarea

Multi oameni cred ca acceptarea este un semn de apatie. Pasivitate. Renuntare. Abandonarea actiunii. Totusi nu acesta trebuie sa fie cazul. Acceptarea poate fi practicata impreuna cu actiunea, asa cum este baza Terapiei Acceptarii si Angajamentului/Acceptance and Commitment Therapy (ACT – in lb. eng. Acronimul inseamna “actiune”).
Practicarea acceptarii nu inseamna in mod necesar ca tu nu vei fi capabil sa faci o schimbare. Tu iti poti accepta corpul si totusi sa il schimbi, iti poti accepta emotiile si poti recunoaste lipsa lor de permanenta, si iti poti accepta comportamentul intr-o zi cand ti-l poti schimba maine... ceea ce ma aduce la urmatorul punct:

4. Acceptarea nu inseamna ca asa va fi mereu.

Incearca sa iti concentrezi acceptarea asupra prezentului, impreuna cu o privire deschisa si realista spre viitor. Focalizarea exagerata asupra prezentului poate fi contraproductiva, intrucat o mare parte a acceptarii implica renuntarea la dorinta ca lucrurile sa se schimbe – detasarea de speranta care, in unele cazuri, creeaza suferinta.

Dar uneori imaginarea practicarii acceptarii poate parea indrazneata, coplesitoare sau imposibila, asa ca incearca sa gasesti un punct sensibil in care accepti clipa prezenta, dar nu sub pretentia ca lucrurile se vor schimba in viitor.

5. Putem practica acceptarea fata de experientele noastre, de oamenii, infatisarea, emotiile, ideile noastre, si fata de multe altele.

Acceptarea poate fi practicata in toate domeniile vietii. Poti sa o exerciti fata de experienta ta curenta asupra realitatiilor pe care le ai, fata de convingerile sau ideile altora, fata de aspectul tau exterior, de emotiile tale, de sanatatea ta, fata de trecutul tau, de gandurile tale sau fata de alte persoane – pentru a da cateva exemple.

Din nou, asta nu inseamna in mod necesar sa aprobi orice accepti in aceste domenii; mai degraba recunosti ca nu poti schimba natura actuala a acestui moment specific, si acceptand, controlezi anxietatea si ajuti la instalarea calmului.

Te incurajez sa impartasesti modul in care acceptarea a adus beneficii in viata ta in trecut, domenii in care poate fi practicata si la care nu ne gandim intotdeauna, si strategii pe care le gasesti de ajutor pentru a o practica. Car Jung a spus “Lucrul caruia ii rezistam, persista”. Deci, daca alternativa la acceptare este rezistenta, prelungim prin aceasta rezistenta durerea noastra si cream suferinta. Ce alegi?

Surse folosite:

http://www.mindbodygreen.com/0-13730/5-things-everyone-should-know-about-acceptance.html - acceptarea

#acceptare #lucruri #roscove #tarta de caise

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 lectii de viata pe care oamenii fericiti deja le-au priceput
32 de placeri simple pe care nu le poti cumpara cu bani
3 adevaruri nobile care iti vor transforma universul si te vor face mai fericit!

Ce spun cititorii despre "5 lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie despre acceptare"

Staicu Florin18 October 2015 18:55Raspunde

Poti accepta abuzul ? Nedreptatea ? Crima ? Daca o faci, esti complice. Merita sa accepti chiar orice numai sa nu suferi ? Ce fel de mentalitate este asta ?

Liliana23 June 2014 01:50Raspunde

Schimbarea incepe cu Acceptarea pozitiei in care suntem chiar acum. Auto-acceptarea este unul din cele mai frumoase daruri pe care ni le putem face.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101