Daca ai putea micsora dramatic riscul de a muri din orice cauza cu 8%, ar merita efortul de a-ti schimba cateva obiceiuri simple din stilul tau de viata? Practic oricine este ingrijorat de eventualitatea aparitiei bolilor cronice, in special pe masura inaintarii in varsta, dar cercetatorii sunt acum in stare sa cuantifice un profil de risc semnificativ redus care poate fi realizat prin adoptarea a patru practici obisnuite de bun simt, care nu reprezinta surprize pentru cei preocupati de sanatate.
Oamenii de stiinta din domeniul medical au aflat de ceva timp ca obiceiurile nesanatoase de viata sunt un factor major ce contribuie la dezvoltarea bolii arteriale coronariene.
O echipa de cercetare de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Johns Hopkins /Johns Hopkins University School of Medicine a publicat rezultatul lucrarilor lor in Jurnalul American de Epidemiologie, rezultat ce pune in lumina o semnificativa legatura intre factorii stilului de viata si sanatatea inimii, adaugand si mai multe dovezi in sprijinul exercitiilor fizice regulate, dietei in stil mediteranean, pastrarii unei greutati normale si cel mai important, a nu fuma.
Intreruperea fumatului are cel mai mare impact asupra micsorarii riscului de moarte timpurie
Privitor la rezultatele acestui studiu, seful de proiect, dr. Haitham Ahmed, a notat “dupa cunostintele noastre, acesta este primul studiu care sa gaseasca o asociere consecutiva intre factorii de viata de risc scazut si semnele timpurii ale bolii vasculare, bolii cardiace coronariene si ale mortii”. Echipa a evaluat mai mult de 6 200 de barbati si femei intre 44 si 84 de ani, si a urmarit progresia lor pentru o perioada de 7,6 ani. Toti participantii au fost supusi unei scanari tomografice computerizate (screening) pentru stabilirea nivelului de baza al calciului coronarian la inceputul studiului.
Cercetatorii au creat un sistem de scor al stilului de viata, de la 0(cel mai putin sanatos) pana la 4(cel mai sanatos, bazat pe aderenta la patru practici bine stabilite, incluzand dieta generala, greutatea determinata prin BMI (Body Mass Index – indicele masei corporale), intensitatea si timpul dedicat activitatii fizice, si fumatul. Interesant, doar 29(mai putin de doua procente) din participanti au satisfacut toate cele patru criterii de sanatate.
Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care au adoptat toate cele patru comportamente sanatoase au avut un procentaj cu 80% mai mic al ratei mortalitatii de-a lungul perioadei studiate comparativ cu participantii fara nici unul dintre cele patru comportamente sanatoase.
Deloc surprinzator, evitarea fumatului a fost gasita ca jucand cel mai mare rol in reducerea riscului de boala cardiaca coronariana si a mortalitatii. Dr. Ahmed a concluzionat: “Desi sunt factori de risc pe care oamenii nu ii pot controla, precum istoria bolilor din familie (ereditare) si varsta... aceste masuri privitoare la stilul de viata sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba si in consecinta fac o mare diferenta in ce priveste sanatatea lor.
De aceea credem ca este asa de important.” Micsorarea riscului de moarte cu 80% prin aderarea la patru practici ale stilului de viata este o decizie de bun simt care ar trebui adoptata de fiecare barbat, femeie si copil."
Sursele pentru acest articol includ:
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/05/30/aje.kws453
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130603090552.htm
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/jhm-emt053013.php
http://www.naturalnews.com/041223_heart_health_exercise_lifestyle_habits.html - viata