Daca citesti majoritatea articolelor pe teme de nutritie din diverse canale de informare- bloguri, surse de pe net sau pliante ori carti - vei vedea ca in general aceste materiale publicate explica de ce anumite alimente sunt "bune", se refera in general la anumiti nutrienti.
Lucruri de genul :cat dintr-o anumita categorie iti trebuie, daca un aliment are un procent mai mare din respectivul nutrient decat altul sau de ce alte alimente nu sunt bune , etc.
Dar este acesta modul in care mancam cu adevarat?
Sa nu intelegeti gresit: informatiile despre nutrienti sunt foarte valoroase. Este bine sa stim si sa tinem cont de vitaminele si mineralele pe care le consumam si sa ne asiguram ca avem varietatea necesara corpului. Chiar noi aici la Viata verde viu folosim si publicam astfel de materiale cu scopul de a aduce o informatie cat mai buna si mai utila pentru cititorii nostrii.
Si totusi este dificil sa ne planificam mancarea, sau chiar sa vorbim cu cineva despre ea, concentrandu-ne doar pe faptul ca alimentul X ne furnizeaza nutrientul Y. Daca ne uitam doar la componentele minerale atunci cand decidem ce sa mancam, pierdem din vedere o parte importanta din puzzle-ul alimentatiei.
Ca fiinte inteligente, nu ne uitam la alimente gandind "mangan, delicios!" In schimb, gandim "Mmmmm! Textura /mirosul/felul in care arata aceste ciuperci / hummus/fructe... extrem de apetisant, trebuie sa le incerc."
Acesta este un mod intuitiv de a manca, pentru ca stim ce ne place si ce ne ofera energia care ne trebuie. Acest mod de a manca sta la baza unei relatii sanatoase cu mancarea si este un mod clar de a echilibra corpul si alimentatia, conform necesitatilor unice ale fiecarei persoane.
Mancarea inseamna mai mult decat microscopicele molecule din compusii nutritionali. Cand alegem ce mancam mii de procese si decizii au loc fara sa ne dam seama. Mintea noastra ia in considerare culoarea, forma, temperatura, textura si mirosul mancarii inainte de a decide daca o mancam sau nu. Decidem daca ne va face sa ne simtim bine, fie pe termen scurt (la nivelul papilelor gustative) fie pe termen lung (la nivel digestiv sau energetic in corpurile noastre).
Iata astfel , trei lucruri pe care sa le faci in loc sa numeri nutrientii din mancare, pentru a te asigura ca alegi alimentele cele mai bune pentru tine:
- Intreaba-te, "Cum ma voi simti dupa o ora?"
Gandeste-te la nivelul energiei tale, la stomac, la mintea si la conversatia pe care o vei purta cu tine insuti. Va fi o enumerare de alegeri care promoveaza sanatatea, sau critici si sentimente de vinovatie pentru o alegere pe care nu trebuia sa o faci? Putem invata sa distingem alimentele care ne fac sa ne simtim plini de energie sau care ne fac sa ne dorim sa tragem un pui de somn. Astfel poti descoperi reteta unica pentru propriul tau corp.
- Asculta-ti corpul, el iti spune ce-i trebuie.
Verifica cu toate simturile tale inainte de a face o alegere. Corpul are multe cai prin care iti comunica ce-i trebuie si daca ai rabdare sa-l asculti, iti va fi mult mai usor sa-i oferi ceea ce are nevoie.
Si nu este vorba de numararea gramelor de macronutrienti sau DZR(doza zilnica recomandata) de vitamine. Cand este ascultat, corpul te indruma catre propriile sale nevoi. Ai nevoie doar de practica.
- Uita-te la culoarea mancarii.
Vezi mai multe culori in farfurie sau totul este monocrom? Curcubeul din farfurie inseamna si mai multi nutrienti, nu trebuie sa calculezi nimic.
Cand trebuie sa alegi ce mananci, fii atent la ce iti face bine. Pentru ca suntem destinati sa dorim si sa consumam mancare adevarata, vitaminele si mineralele vor fi asimilate in mod natural daca ne ascultam corpul si alegem ce-i trebuie.
Tu ce faci pentru a avea o relatie naturala instictuala cu mancarea ? Parerea ta este importanta pentru noi, impartaseste-o in comentariile de mai jos!
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-15892/3-ways-to-eat-healthy-without-being-obsessive.html - mancarea sanatoasa
Tomate articolele sant foarte interesante Doresc sa vad o lista a ceaiuriolor,fiecare cu CE caltati are Imi aduci aminte de bunica mea, care cunostea tomate ceaiurile
mai greu, insa nu imposibil, hranirea ar trebui sa presupuna, in primul rand, decizii constiente si rationale plecand de la criterii de sanatate, nu de pofte (instinctuale, irationale). Esti sclavul papilelor gustative sau al poftelor tale sau reusesti sa te auto-controlezi? Aceasta e intrebarea! :) in alta ordine de idei, multumesc mult pentru toate articolele interesante si utile publicate si va doresc sarbatori fericite tuturor! Maria
Eu sunt pentru respectarea poftelor alimentare, pentru ca asa cum spunea Jung: "cea mai buna cale de a te elibera de ispita, este sa-i cedezi". Cheia la rezolvarea problemei cred ca sta in atitudinea oamenilor fata de mancare- mai exact daca folosesc mancarea ca mijloc de satisfactie, sau refugiu de multe ori, sau ca sursa de hrana. Una este sa mananci, si alta e sa te hranesti.