Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 10 Beneficii ale Scorțișoarei, dovedite științific

10 Beneficii ale Scorțișoarei, dovedite științific

Cu aroma sa dulce, fină și inconfundabilă, scorțișoara este un condiment delicios, apreciat de mii de ani și datorită proprietățile sale medicinale. Iată 10 beneficii ale scorțișoarei, confirmate astăzi de dovezi științifice.

scortisoara beneficii

Scorțișoara este obținută din coajă unui copac denumit Cinnamomum. Se folosește ca ingredient din vremuri antice, datând încă din perioada Egiptului Antic. Era rar și valoros și era considerat un dar potrivit pentru regi.

 

În zilele noastre, scorțișoara poate fi găsită în orice supermarket și este prezentă în numeroase alimente și rețete.

 

Există două tipuri principale de scorțișoară:

  • Scorțișoară Ceylon, denumită și scorțișoară "adevărată, originală sau autentică".
  • Scorțișoară Cassia, care este mai larg răspândită și este ceea ce oamenii numesc, de regulă, "scorțișoară".

Scorțișoara se obține prin tăierea ramurilor copacului cinnamomum. Coaja interioară este apoi extrasă, iar părțile lemnoase înlăturate. Când se usucă, ia formă unor batonașe. care se răsucesc în rulouri, denumite batoane de scorțișoară. Batonașele pot fi măcinate pentru a obține scorțișoară măcinată.

Cu aroma sa dulce, fină și inconfundabilă, scorțișoara este un condiment delicios, apreciată de mii de ani și datorită proprietățile sale medicinale. Știința modernă nu face decât să confirme acum ceea ce oamenii au știut instinctiv de secole despre rolul benefic pe care îl are scorțișoara asupra sănătății noastre.

Află mai multe despre diferența dintre Scorțișoara Ceylon și Scorțișoara Cassia.

Beneficiile scorțișoarei, dovedite științific

Iată 10 beneficii ale scorțișoarei, confirmate astăzi de dovezi științifice:

1. Scorțișoară conține o substanță cu puternice proprietăți medicinale

Mirosul și aroma specifice sunt date de o componentă uleioasă, care are un conținut foarte bogat de cinamaldehida. Acest compus este cel care conferă scorțișoarei efectele atât de benefice asupra sănătății și metabolismului și ajută la prevenirea diabetului, prin reglarea nivelului glicemiei.

2. Scorțișoara este bogată în antioxidanți

Antioxidanții protejează corpul de efectele oxidative ale radicalilor liberi. Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, precum polifenolii.

Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara s-a situat pe primul loc, depășind chiar "superalimente" precum usturoiul și oregano.

De fapt, scorțișoara este atât de puternică, încât poate fi utilizată ca și conservant alimentar natural.

 

3. Scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare

Inflamația care apare în corp este deosebit de importantă. Ea ajută corpul să lupte contra infecțiilor din corp și repara țesutul deteriorat. În același timp însă, inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă pe termen lung (este cronică) și este direcționată contra propriile țesuturi ale corpului.

Scorțișoara poate ajuta în acest sens. Există studii care arată că antioxidanții conținuți de scorțișoară au o activitate intensă antiinflamatoare.

Așadar, antioxidanții din scorțișoară au efecte antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea riscului apariției bolilor.

4. Scorțișoara poate reduce riscul afecțiunilor cardiace

Scorțișoara este asociată cu un risc redus de boli cardiace, cauza cea mai cunoscută în întreaga lume a decesului prematur. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra indicatorilor din sânge. Reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL rămâne stabil.

Recent, o recenzie făcută asupra mai multor studii a concluzionat că o porție de scorțișoară de doar 120 miligrame pe zi poate avea aceste efecte. În acest studiu, scorțișoara a dus și la creșterea nivelului de colesterol HDL (“bun”). Iar la studiile făcute pe animale, scorțișoara a redus presiunea arterială. 

Combinați, toți acești factori pot reduce drastic riscul unei boli cardiace.

 

5. Scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la hormonul insulină

Insulina este un hormon esențial în reglarea metabolismului și utilizarea energiei. Este important și pentru distribuția zahărului din sânge către celule.

Problema este că multe persoane au dezvoltat rezistență la efectele insulinei. Această afecțiune, numită rezistență la insulină, este cauza principala a apariției unor afecțiuni grave precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

Ei bine, vestea cea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon atât de important să-și îndeplinească sarcina în corp.

Ajutând insulina să-și îndeplinească sarcina în corp, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge, și astfel ajungem la următorul punct.

6. Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge și are un puternic efect anti-diabetic

Scorțișoara este binecunoscută pentru efectele sale de reducere a zahărului din sânge. În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoară poate reduce nivelul de zahăr din sânge prin alte câteva mecanisme.

În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara reduce cantitatea de glucoză care intră în sânge după mese. Acest lucru este posibil prin interacționarea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidraților în tractul digestiv.

În al doilea rând, un compus al scorțișoarei poate acționa asupra celulelor mimând insulina. Acest lucru îmbunătățește în mare măsură asimilarea glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina.

Numeroase teste umane au confirmat efectele anti-diabetice ale scorțișoarei, demonstrând că poate reduce nivelul de zahăr din sânge cu până la 10-29%.

Doză recomandată pentru aceste rezultate este de 1-6 grame de scorțișoară pe zi (aproximativ 0.5-2 lingurițe).

7. Scorțișoara poate avea efecte benefice în cazul afecțiunilor neurodegenerative

Afecțiunile neurodegenerative sunt caracterizate de pierderea progresivă a structurii sau funcționarii celulelor creierului. Alzheimer și Parkinson sunt două dintre cele mai comune afecțiuni de acest gen.

Doi compuși gășiți în scorțișoară par să inhibe acumularea unei proteine denumite tau în creier, una dintre principalele cauze ale apariției afecțiunii Alzheimer.

Într-un studiu care a analizat șoareci cu Parkinson, scorțișoara a ajutat la protejarea neuronilor, normalizarea nivelului neurotransmițătorilor și îmbunătățirea funcționarii motorii. Aceste efecte vor trebui studiate și pe oameni.

 

8. Scorțișoara poate proteja împotriva cancerului

Cancerul este o boală gravă, caracterizată printr-o creștere necontrolată a celulelor. Scorțișoara a fost îndelung studiată pentru potențiala sa utilizare în prevenirea și tratarea cancerului.

În ansamblu, dovezile sunt limitate la experimente făcute în eprubetă și pe animale, care sugerează că extractul de scorțișoară poate proteja împotriva cancerului. Acesta acționează reducând creșterea celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge la nivelul tumorilor și pare să fie toxică pentru celulele canceroase, ducând la moartea celulelor.

Un studiu pe șoareci cu cancer la colon a demonstrat că scorțișoara este un puternic activator al detoxifierii enzimelor din colon, protejând împotriva unei evoluții a cancerului.

Aceste descoperiri au fost sprijinite de experimente făcute în eprubetă, care au arătat că scorțișoara activează reacții antioxidante protectoare la nivelul celulelor colonului uman.

Dacă scorțișoara are vreun efect asupra oamenilor, urmează să fie confirmat prin teste controlate.

9. Scorțișoara combate infecțiile bacteriene și fungice

Cinamaldehida, principala substanță activă din compoziția scorțișoarei, poate combate diverse tipuri de infecție. Uleiul de scorțișoară s-a dovedit a fi eficient în tratarea infecțiilor tractului respirator cauzat de ciuperci.

Scorțișoara poate inhiba și creșterea anumitor bacterii, precum Listeria și Salmonella. Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot ajuta la prevenirea cariilor dentare și reducerea mirosului neplăcut din cavitatea bucală.

10. Scorțișoara poate combate virusul HIV

HIV este un virus care atacă treptat sistemul imunitar, ducând la apariția bolii SIDA, dacă nu este tratat. Extractul de scorțișoară din varietățile Cassia este considerat benefic în combaterea virusului HIV-1.

Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu virus HIV a descoperit că scorțișoara a oferit tratamentul cel mai eficient dintre cele 69 de plante medicinale studiate.

Trebuie efectuate teste pe oameni pentru a confirma aceste efecte.

 

Atenție la cel fel de scorțișoară folosești!

Nu toată scorțișoara are aceeași calitate. Varietatea Cassia conține cantități semnificative ale compusului denumit cumarină, considerat nociv în cantități mari.

Toată scorțișoara ar trebui să aibă beneficii asupra sănătății, dar Cassia poate determina probleme în doze mari datorită conținutului de cumarină.

Sortimentul Ceylon (sau scorțișoara "adevărată") este mult mai bună în această privință, iar studiile arată că are un conținut mult mai redus în cumarină, spre deosebire de varietatea Cassia.

Din păcate, majoritatea scorțișoarei găsite în supermarketuri este varietatea Cassia, care este mai ieftină. Scorțișoara Ceylon poate fi găsită în magazinul Viața Verde Viu. Este o scorțișoară de foarte bună calitate, 100% naturală, autentică, din Sri Lanka. Este vegană, fără gluten, aditivi, alergeni, fără organisme modificate genetic sau alte ingrediente nocive ascunse, doar pulbere naturală de scorțișoară Ceylon.

Observații finale

Așadar, scorțișoara este unul dintre condimentele cele mai delicioase și sănătoase de pe planetă. Poate reduce nivelul de zahăr din sânge, factorii de risc ai bolilor cardiace și are o gama largă de alte beneficii pentru sănătate.

Trebuie însă să alegi scorțișoara Ceylon sau să folosești doze mici dacă optezi pentru varietatea Cassia.

 

SURSE

http://www.care2.com/greenliving/10-evidence-based-health-benefits-of-cinammon.html

#scortisoara #scortisoara beneficii #scortisoara pentru sanatate #scoartisoara ceylon

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum să alegi scorțișoară de calitate? Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia

Ce spun cititorii despre "10 Beneficii ale Scorțișoarei, dovedite științific"

Catalin07 December 2019 22:08Raspunde

Scorțișoara se poate pune în ceai , lapte cald , cafea , paste , orez cu lapte, diferite prăjituri, ea provine din Asia - Indonezia

Ovidiu10 January 2015 02:24Raspunde

Pentru cei care cred ca scortisoara combate diabetul... (probabil un zvon lansat pe net de cineva sa-si vanda produsele...) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17909085 ... in schimb poate produce alergii daca se consuma multa (cassia cinnamon) caci contine coumarin. vezi: http://nccam.nih.gov/health/cinnamon ... trebuie sa mai vedem ce zic cercet?torii britanici... poate, daca sunt platiti bine, fac ei un studiu care sa fie benefic pentru vanzatorii de "naturiste"...

Raluca08 January 2015 06:28Raspunde

Nu exista produse ce contin scortisoara de calitate, sau or exista foarte putine. Aici este vorba de a folosi scortisoara de calitate despre care in articol se spune ca nu se gaseste decat in anumite magazine si niciodata in magazine obisnuite la raftul cu condimente dulci unde gasesti doar varianta ieftina si anume Cassia. Scortisoara Ceylon o gasesti la magazine naturiste si on line asa cum s-a spus si in articol si o simpla cautare pe google te lamureste de la primele pagini deschise care este diferenta si de ce sa folosesti varianta Ceylon.

Ciprian23 December 2014 22:55Raspunde

Ceva exemple de produse care contin scortisoara de calitate ? Nu am vazut pe ambalaj sa scrie denumirea scortisoarei sau provenienta.

Ariela23 December 2014 19:17Raspunde

In ce fel se poate consuma scortisoara?

Gabriela23 February 2019 22:44Raspunde

Se poate adauga in ciocolata calda, porridge_ul de dimineata, prajituri, smoothies etc

concediere.wordpress.com21 December 2014 12:30Raspunde

Foarte bune precizarile legate de diferentierile dintre cele 2 categorii de scortisoara, precum si despre efectul nociv in caz de consum in exces al Cassiei, avand in vedere faptul ca cea mai mare parte din oameni nu este informata despre aceste aspect.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101