“ Atat de puternica este lumina unitatii incat ea poate lumina intregul pamant.” Baha’u’llah
“…deoarece familia este o unitate umana, ea trebuie educata potrivit regulilor sanctitatii. Toate virtutile trebuie sa fie invatate de familie. Integritatea legaturii de familie trebuie sa fie luata tot timpul in considerare, iar drepturile membrilor individuali nu trebuiesc incalcate. Drepturile fiului, tatalui, mamei, nici unul dintre acestea nu trebuie sa fie incalcate, nici unul nu trebuie sa fie arbitrar. Asa cum fiul are unele indatoriri fata de tata, tot asa are si tatal anumite indatoriri fata de fiu. Mama, sora si ceilalti membrii ai familiei au anumite privilegii. Toate aceste drepturi si privilegii trebuie conservate , dar , in acelasi timp trebuie sustinuta unitatea familiei. Ranirea unuia va fi considerata ca ranirea tuturor, placerea unuia, placerea tuturor; onoarea unuia, onoarea tuturor.”
Family Life, p.12
De ce unitatea?
In ‘ tara’ familiei, cele trei functii administrative, cea legislativa, executiva si judiciara, sunt toate roluri jucate de parinti. Parintii stabilesc regulile si regulamentele, ce se face si ce nu se face, ei sunt de asemenea cei care judeca atunci cand apar neintelegeri intre copii. Fara unitate intre aceste puteri, tara familiei este caracterizata de haos si confuzie, iar copiii sunt prinsi la mijloc, nestiind spre cine sa se indrepte si de cine sa asculte. Daca parintii se cearta in prezenta copiilor sau exprima opinii diferite despre educatia copiilor, daca ei dau mereu dovada de lipsa de unitate in vederile lor, daca mereu observa greseli, intervin sau calauzesc opus fata de sot/sotie, atunci copiii vor creste intr-o atmosfera de discordanta si confuzie, nestiind in ce directie sa actioneze. Ceea ce e si mai rau, asa cum arata psihologii, daca noi subminam autoritatea celuilalt parinte in acest fel, copiii vor deveni obraznici, sunt capabili sa domine un parinte, pe care bineinteles ca nu il vor asculta, in timp ce il vor favoriza pe celalalt. Daca mergem atat de departe incat chiar sa barfim despre sot/sotie in prezenta copiilor, acestia vor dezvolta, natural, sentimente de ostilitate fata de acest parinte pentru care isi vor pierde respectul, iar daca mergem spre nefericita extrema in care il prezentam pe celalalt ca fiind un tiran, atunci cu siguranta vom crea teama fata de acel parinte in inimile copiilor, oprind astfel dezvoltarea oricarui fel de relatie iubitoare naturala. Rezultatul final este acela ca fara unitate si intelegere intre parinti, noi ne lipsim copiii de dreptul lor castigat prin nastere - relatii iubitoare si sanatoase atat cu mama cat si cu tata.
Unitatea exprima mama si tata ca o echipa
Datorita motivelor mai sus mentionate, este esential ca noi, parintii, sa ne straduim din toate puterile sa ajungem la o intelegere comuna, o perspectiva unita in toate aspectele legate de bunastarea morala, fizica si intelectuala a copiilor nostri. Unele cupluri sustin ca daca ei se iubesc, atunci de ce sa fie atat de important sa se ajunga la o intelegere COMUNA a acestor probleme? Nu este oare mai usor sa lasi doar un parinte sa ia hotarari? Nu pare oare mai practic, nu consuma oare mai putin timp? Totusi, pentru a ne simti iubiti cu adevarat, respectul nostru de sine ne cere sa ne simtim respectati. Pentru a ne simti respectati, trebuie sa simtim ca opiniile si parerile noastre sunt luate in considerare. Fara acest respect, iubirea este distorsionata, egoista si devine incetul cu incetul unilaterala. Atunci cand parerile noastre sunt date la o parte fara a fi considerate ca avand valoare, ne simtim lezati si demnitatea noastra umana sufera. Atunci cand se intampla asa ceva suntem mult mai pregatiti sa insistam asupra opiniei noastre, cautand moduri de a o intari, intr-o incercare futila de a ne face auziti. In final ne mentinem incapatanati pozitia si suntem gata sa incepem o lupta crancena. Fara unitate, iubirea se transforma in discordie si separare.
Unitatea nu este acelasi lucru cu uniformitatea.
Telul nu este acela de a deveni uniformi sau de a gandi la fel. Parola noastra este unitate in diversitate. Unitatea in diversitate recunoaste individualitatea si ofera astfel acel respect care e atat de necesar pentru a transmite iubirea in mod eficace. Atunci cand simtim ca suntem ascultati si pretuiti pentru gandurile noastre, suntem mai putin inclinati spre a insista cu incapatanare. Dezvoltand deprinderile de cooperare si consultare, putem sa gasim efectiv solutia cea mai buna in orice situatie.
Alte informatii asemanatoare putei citi si in materialul Ce este consultatia si cum functioneaza?
Sursa :
Bita Zerbes, B.Sc
Managing Partner
Verdant Isle Dental Clinic
http://www.verdantisle.com/
Literatura citata
- Furutan, A. 1980 Mothers, Fathers and Children: Practical Advice to Parents
- Ghaznavi, A. 1989 The Family Repairs and Maintenance Manual
- Kavelin Popov, L. et al. 1997 The Family Virtues Guide.
- Ruhe,M. 1986 Guidelines for Parents
- 1982 Family Life, A Compilation of Quotes from the Baha’I Sacred Writings. - unitatea
MINUNAT ARTICOLU MULTUMESC !!!