(ViataVerdeViu) Cei mai multi parinti se opresc si cad pe ganduri cand e vorba sa dea medicamente copiilor lor. Este o chestie normala ca la stiri sa apara cum un copil a murit datorita medicatiei conventionale, si astazi doctorii par tot mai doritori sa scrie retete. Micile trupuri ale copiilor sunt inca foarte sensibile si delicate. Homeopatia este uimitor de eficienta, atunci cand este administrat remediul corect. Daca nu folositi remediul corect, veti obtine un efect limitat, sau chiar niciunul. Nu exista efecte secundare, ceea ce face remediul foarte sigur. Copii si bebelusii raspund in general foarte bine la acest gen de remedii, ce imbunatatesc apararea naturala si micsoreaza nevoia de medicamente conventionale.
Dar pentru multi homeopatia poate fi o chestiune confuza. Din acest motiv este intelept sa se consulte un practicant pentru boli cronice sau probleme serioase. Ei mai pot ajuta la identificarea remediilor potrivite fiecarei constitutii. Dar pentru chestiuni minore, acute, este destul de usor sa se invete despre cateva remedii si acestea sa fie incercate. Puteti intotdeauna sa adaugati mai multe dupa ce le stapaniti utilizarea.
Trusa de pornire
Mai jos sunt cateva remedii foarte populare printre parinti. Puneti mana pe o punga goala de cosmetice sau o cutie de marime medie si construiti-va propria trusa de pornire. Utilizati potentele mai joase, 6X, 6C, 10X, 30X, or 30C, pentru tratamentul casnic al simptomelor acute. Instructiunile de dozare sunt inscrise pe flacoane.
1.Arnica- Este adesea remediul care transforma scepticii in cei ce cred in homeopatie, nimic nu este mai rapid sau mai eficient pentru traume fizice. Obtineti atat granulele (pentru uz intern), cat si gelul/unguentul(pentru uz extern). Pentru dureri, traume, vanatai, dureri musculare, luxatii si intinderi de ligamente, umflaturi, soc, supraeforturi, raniri la cap, etc. … De luat inainte si dupa evenimente, de la operatii chirurgicale pana la sedinte dure de fitness. Nu utilizati pe rani deschise – a se vedea galbenelele(calendula). Ajuta la stoparea hemoragiei cauzate de raniri, si la reabsorbtia sangelui.
2.Omeag(Aconitum napellus, aconit)- Utilizat pentru raceli, febra, frica si alte probleme minore cu declansare brusca:
• Dureri de urechi – dureroase, cu febra mare
• Raceli- declansare brusca, nas cu secretii apoase, fierbinteli
• Febra – febra mare, aparuta brusc, piele fierbinte si uscata
• Tuse – declansare brusca, uscata, iritanta
• Insomnie, cand copii se zvarcolesc si se intorc pe toate partile, raman treji de frica cosmarurilor
• Utilizarea in primele 24 ore de boala, nu la sfarsit
• Simptome – cautati privirea nelinistita, cu transpiratie. Pacientul trebuie tinut la caldura si odihna, efecte micsorate in cazul expunerii la vant si vreme rece
3.Galbenelele/calendula- Unul dintre cele mai bune remedii pentru piele. Un antiseptic, de utilizat sub forma de tinctura, gel, spray, unguent, crema. Aplicati direct pe rana, taietura(nu pe cele adanci, s-ar putea vindeca prea repede la suprafata), arsuri, eczeme, iritatii. Ajuta la disparitia tesuturilor cicatrizate, are o oarecare actiune de reducere a durerii, alina inflamatiile ulceroase, previne puroiul, ajuta la rezistenta impotriva infectiilor, face pielea neteda.
4.Musetelul – Calmant puternic, linisteste copiii iritabili, cu probleme de somn. Copiii trebuie tinuti sub control pentru a se calma. Utilizare pentru:
• Colici – dureri spasmodice intermitente, inrautatite noaptea, pacientul tinut la caldura
• Aparitia dintilor - iritabil, ar putea avea diaree, gingii rosii si moi, copilul refuza jucariile, hrana si lichidele. Ar putea sa aiba sau nu febra.
• Dureri de urechi – sensibilitate la rece si zgomot, dureri care il fac pe copil sa se zvarcoleasca.
• Raceli – nas cu secretii apoase, fierbinteala, nas infundat, dificultati de somn.
• Febra – alterneaza intre senzatii de fierbinteala si raceala
• Tuse – uscata, iritanta, raguseala, mai rau intre 21:00 si miezul noptii
• Cautati urmatoarele simptome: furie, neliniste, opozitie, inconsolabil, tipand si arcuindu-si spatele, picioare fierbinti, hipersensibilitate, miros acru al functiilor corporale.
5.Nuca vomica/nux vomica- pentru rasfatare excesiva. Ajuta copiii cu stres mental prelungit, dezamagiri datorate neajungerii telurilor, hiperactivi, excesiv de nelinistiti, nerabdatori, competitivi, supraexcitabili, copiii carora le prieste revolta. Utilizare pentru:
• Deranjamente stomacale/indigestie – reflux gastric cu crampe si dureri de stomac, sughituri, gaze, constipatie
• Dureri de cap si greturi, refuzul hranei
• Diaree – de la supraalimentatie, sau cand bebelusul se forteaza, dar nu produce decat cantitati mici la scaun
• Nas care curge in timpul zilei si infundat noaptea
• Cautati urmatoarele simptome: dureri asemanatoare celor de cap, indigestie, tulburari emotionale. Lucrurile trebuie sa fie intr-un anumit fel, si copilul este nerabdator sa fie bine.
6.Deditel/Pulsatilla- Nu exista alt remediu mai des utilizat pentru copii. Mai intai verificati corespondenta indicatiilor emotionale; daca acestea corespund, folositi remediul, chiar daca simptomele fizice nu corespund. Un remediu comun pentru diferite constitutii, de obicei pentru fete, simptomele esentiale sunt copiii emotionali, sensibili, cu toane, care solicita atentie. Pot fi timizi, plangaciosi, sau se agata disperati de parinti. Adesea se plang dupa alimente consistente sau grase. Utilizare pentru:
• Dureri de urechi – mai mari noaptea, ar putea avea scurgeri galben-verzui din urechi, urechi infundate
• Raceli – Nasul se opreste din curs uneori, alteori are scurgeri de mucus galben verzui care nu irita pielea
• Conjunctivite – scurgeri galben-verzui din ochi
• Febra – se poate simti ca fetita este racita, dar tot vrea aer liber, fara sete
• Tuse – uscata noaptea, dezlantuita ziua
• Tulburari de stomac cu umflarea abdomenului si gaze, dilatarea abdomenului la copiii care nu sunt insetati. Sunt mai bine cand stau in picioare si merg, mai rau in repaus, seara. • Cautati simptomele cu schimbare de dispozitie, toane
• Mai bine cu hrana rece, plangeri, se simt mai bine afara/in aer liber – mai rau in incaperi cu aer inchis, vreme calda
• Nota: sepia este remediul care trebuie luat de cel ce ingrijeste un copil tip pulsatilla cand se simte coplesit.
Indivizii raspund adesea diferit la boala, si in homeopatie aceasta totalitate a simptomelor individuale este importanta in gasirea remediului adecvat. Un lucru care face mai usoara gasirea remediului este incercarea unui amestec. Sunt cateva produse populare care au mai multe remedii in ele, precum: tablete pentru alinarea durerilor la aparitia dintilor, siropuri de tuse, calmante forte, pentru stranuturi si nas infundat, tablete pentru colici, si multe altele. Exista chiar si tratamente homeopatice pentru ADHD (sindromul hiperactivitatii cu deficit de atentie), Asperger, ca si pentru tulburari de dezvoltare, invatare, sau vorbire. Este un instrument minunat si ieftin pentru parintii care vor sa corecteze problemele mai degraba decat sa trateze simptomele, si ofera o alternativa sigura la medicamentele pe reteta.
Nota: Nu exista nici un motiv pentru a nu utiliza remediile de mai sus la adultii cu aceleasi simptome.
Sursele pentru acest articol(in lb.eng.) includ:
Hayfield, Robin. The Family Homeopath: Safe, Natural, & Effective Health Care for You & Your Children, 32-38. Toronto, Canada. Alive Books: 1995.
Ullman, M.P.H., Dana. Homeopathic Medicine for Children and Infants, 133-175. New York, NY. Putnam Books:1992.
http://hpathy.com/materia-medica/homeopathy-for-kids/
http://www.herbalremediesinfo.com/homeopathy_for_kids.html
http://www.naturalnews.com/031325_homeopathy_children.html
Musetelul, galbenelele mi se par mai mult remedii din copilarie si foarte ok in zilele noastre. Referitor la celelelate tratamente homeopate as prefer in consult lamedic , nu de pe net. Eu personal acum sunt multumita de pastilele Trachisan foarte bune pentru durerile de gat. Le combin cu ceaiuri si cataplasme.
Musetelul , arnica sunt produse in care cred. In remediile naturale cred si incerc sa imi tratez familie cat mai natural. de exemplu tusa otratam cu ridiche cu miere si siropul Prospan pe baza de iedera recomandat de medicul pediatru. Ne ajuta uimitor acest sirop. Si important este cunsumarea lichidelor in aceasta perioada.
homeopatia e o solutie de inlocuit dependenta de medicamente si de medici. Dar cea mai buna decizie, pt mine si familia mea, a fost imbunatatirea alimentatiei. Dupa criterii care s-au potrivit familiei, evident, dar si zonei, cu produse locale si specific perioadei anului. Un alt lucru ce merita atentie, sunt: cand trebuie sa ne ingrijoram si cand sa intervenim? standardele romanesti sunt mult mai... jos sa zicem, fata de cele occidentale, farmaciile vand mai multe prostii netestate in Ro decat in occident. Un alt lucru care tre studiat, in plus, e igiena vietii. Program de dormit, orarul de mese, programul de iesit afara, curatzenia casei, temperatura si umiditatea aerului (si aici atrag atentia doar la faptul ca francezii recomanda 18 gr in dormitor si umiditatea controlata).