Florile trandafirului de dulceata sau “trandafirului de Damasc” dupa cum i se mai spune, au un parfum absolut fabulos, facandu-le perfecte pentru dulceata, siropuri, uleiuri etc. Trandafirul de Damasc este folosit de asemenea pe scara larga in industria cosmetica, la fabricarea, cremelor, a parfumurilor, a lotiunilor cat si in industria farmaceutica.
Parfumul florilor de trandafir atenueaza starile de anxietate, durerile de cap si alunga stresul.
Petalele de trandafir sunt bogate în acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianina, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P si K, precum si calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol si citonelol.

Ingrediente
Blat:
- 1 cana de nuci romanesti hidratate 8 ore in apa de izvor
- 1 cana de migdale hidratate 8 ore in apa de izvor
- 1 mana de curmale hidratate o ora in apa de izvor
- 1 mana de smochine hidratate o ora in apa de izvor
- 1 praf de sare
Crema de vanilie:
- 2 cani de caju hidratata 4 ore
- 3-4 linguri de miere (sau orice alt indulcitor preferati)
- 1 lingura de unt de cocos topit la bain marie
- 50 ml de apa (sau cat este necesar pentru a putea procesa crema bine)
- ½ lingurita vanilie pulbere
- ½ lingurita turmeric
Crema de trandafiri:
- 2 cani de caju hidratat 4 ore
- 4 maini bune de petale de trandafir proaspete
- 3-4 linguri de miere crudă (sau orice alt indulcitor preferati)
- 1 lingurita de apa de trandafiri
- 1 lingura de unt de cocos topit la bain marie
- 50 ml apa (sau cat este necesar pentru a putea procesa bine crema)
- Fulgi de migdale si petale de trandafir pentru decor (optional)
Mod de preparare
Blat :
Introduceti nucile si migdalele in robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S” si procesati pana cand acestea se maruntesc partial, adaugati apoi restul ingredientelor si procesati din nou pana cand compozitia devine lipicioasa si usor de modelat. Intr-o forma de tort cu fundul detasabil presarati fulgi de cocos sau puneti hartie de copt pentru a impiedica lipirea blatului si asezati blatul presand cu degetele. Se da la rece pana cand se prepara crema.
Crema de vanilie:
Introduceti nucile de caju in blenderul cu lama in “S” si procesati-le pana cand se maruntesc. Adaugati si restul ingredientelor, cu exceptia untului de cocos, si procesati. Untul de cocos se dauaga ultimul. Procesati pana cand compozitia capata o consistenta cremoasa. Turnati aceasta crema peste blat si dati la congelator pentru o ora.
Crema de trandafiri:
Introduceti nucile de caju in blenderul cu lama in “S” si procesati-le pana cand se maruntesc. Adaugati si restul ingredientelor, cu exceptia untului de cocos si procesati. Untul de cocos se adauga ultimul. Procesati pana cand compozitia capata o consistenta cremoasa. Turnati aceasta crema de vanilie si lasati tortul la congelator timp de 3-4 ore.Cand este gata decorati cu petale de trandafiri si fulgi de migdale, portionati si savurati.
Reteta si imagini: Alina Barbu
De unde putem lua petalele de trandafiri?
Pare extrem de delicios, abia astept sa il gust.