Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
 1. Viata Verde Viu
 2. Blog
 3. Corp
 4. Terapia Florala Bach – Puterea vindecătoare a naturii

Terapia Florala Bach – Puterea vindecătoare a naturii

Astăzi, împreună cu Diana Mădălina Georgescu, nutriționist și practician Bach, vorbim despre Terapia Florală Bach, istoric, principii și modul de acțiune, beneficii și avantaje, o terapie care îți echilibrează emoțiile și te ajută să te cunoști mai bine. 

Ți-ai pus vreodată întrebarea: ”Ce sunt eu?” ?

Omul este mai mult decât corp. A fost creat să fie un echilibru perfect între trup, minte și suflet. Toate coexistă într-o simbioză perfectă. Atunci când ceva e în neregulă în această relație strânsă, ești bolnav/ă și cauți să vindeci trupul. Dar boala revine iar și iar și nu îți dai seama de ce se întâmplă asta.

A sosit momentul să îți povestesc despre Dr. Edward Bach și descoperirile lui. Sunt convinsă că vei găsi răspuns la multe din întrebările care te frământă.

 

Părintele Terapiei Florale Bach

Născut la 24 septembrie 1886, în Moseley, în apropiere de Birmingham, Edward Bach studiază medicina inițial la Universitatea din Birmingham și apoi la Colegiul Universitar din Londra, unde, în 1913, își finalizează studiile. Tot aici lucrează pe perioada studiilor ca bacteriolog și imunolog și prepară vaccinuri din bacterii intestinale care sunt denumite nosode.

După obținerea licenței de medic Dr. Bach lucrează ca bacteriolog la Spitalul de Homeopatie din Londra și susține consultații ca medic  la cabinetul său de pe renumita stradă Harley Street din Londra. Și-a dedicat viața studiilor și lucrului cu pacientul. Ajunge însă ca în 1917, la numai 31 de ani, să fie diagnosticat cu cancer digestiv din cauza muncii asidue pe care o făcea. Chiar și în aceste condiții, reia munca de cercetare și lucrul cu pacienții cu aceeași dăruire și pasiune.

MAI Remineralizată cu Plasma Marină BIOCEAN! - blogMAI multă energie cu până la 20% REDUCERE la produsele RAWBOOST! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Sare celtică blog
 

Cum a început totul?

Medicii îi dăduseră doar 3 luni speranță de viață. El a mai trăit aproape de 20 ani. Dr. Bach ajunge la concluzia că starea sa de spirit și munca utilă și în beneficiul celorlați au făcut ca el să se recupereze în totalitate

Acest fapt, corelat cu experiența cu pacienții, îl ajută să concluzioneze: stările mentale și emoționale au efect direct și puternic asupra sănătății omului, iar în spatele bolilor nu există altceva decât emoții și stări negative netratate. 

Începe să fie în dezacord cu principiile medicinei și cu felul de abordare a pacientului: tratarea bolii, și nu a persoanei. Dr. Bach este convins că adevărata vindecare nu este în laborator, ci în natură. Astfel că ajunge să abandoneze practicarea medicinii și începe să cerceteze câmpiile și pădurile în căutarea unui sistem de tratament simplu și natural.

Așa ia naștere la începutul anilor 1930 sistemul de terapie Bach. Dr. Bach descoperă preparate din flori care acționează asupra stărilor emoționale, echilibrându-le. Folosește flori din flora spontană pentru a beneficia la maximum de puritatea lor și prepara remediile folosind metoda soarelui sau a fierberii.

 

38 de remedii florale Bach – un pas mai aproape de starea de echilibru

Viața noastră este expusă în permanență influenței unor factori: nutriția, familia, locul de muncă, interacțiunea cu societatea, factorii de mediu și, nu în ultimul rând, spiritualitatea. Calitatea vieții depinde de felul în care lăsăm acești factori să ne influențeze felul în care gândim. Gândurile, produse ale minții, sunt instrumentul cu ajutorul căruia interpretăm faptele și apreciem evenimentele care apar în viața noastră. Așa iau naștere emoțiile și stările care ne definesc personalitatea.

Este un fapt neschimbat de secole iar, pentru Dr. Edward Bach, a devenit evident încă de la începuturile muncii sale de cercetare că există o legătură între sănătate și emoții. Ne naștem în echilibru, iar cele ce ne păstrează acolo sunt liniștea, speranța, bucuria și credința. Atunci când acestea sunt înlocuite cu stări cu polaritate opusă, ne putem numi bolnavi. În mintea noastră totul devine o furtună de gânduri care ne secătuiește de puteri și ne îngenunchează în fața bolii și orice încercare este fără rezultat.

În cartea sa, ”The Twelve Healers and Other Remedies”, Dr. Bach spunea că în spatele tuturor bolilor se află fricile, anxietățile, lăcomia, plăcerile și neplăcerile noastre. Boala este deci, în esență, rezultatul unui conflict între minte și suflet. Lupta împotriva lui nu face decât să îi mărească puterea și să intensifice furtuna din interiorul nostru.

Întoarcerea la adevărata noastră stare, cu o minte liberă și un suflet în armonie și echilibru cu sinele nostru superior, ne oferă posibilitatea să căutăm și, cel mai important, să găsim emoțiile și stările negative care au dus la suferința trupului. 

Fiecare remediu descoperit tratează o emoție sau stare specifică pe care însuși Dr. Bach a experimentat-o înainte de a descoperi floarea potrivită pentru a o trata. Astfel, a descoperit cele 38 de remedii, împărțite în 7 grupe:

 

 • Frică
 • Nehotărâre
 • Lipsă de interes față de prezent
 • Singurătate
 • Sensibilitate excesivă la influențe și idei
 • Dezamăgire, disperare
 • Preocupare exagerată pentru binele celorlalți

 

Remediile florale Bach nu acționează în mod direct la nivelul corpului fizic sau la nivel celular. Prin urmare, nu există remedii pentru artrita, alergii, gastrită sau banalele dureri de cap. Există însă remedii pentru: frică, panică, indecizie, incertitudine, încăpățânare, nerăbdare, ură, regret, dezamăgire, dificultatea de adaptare la situații noi, lipsa speranței, lipsa de încredere în propria persoană, stări și emoții care aflate în dezechilibru pentru mult timp ajung să afecteze corpul tău fizic.

„Boala trupului, în sine, nu este nimic altceva decât rezultatul lipsei armoniei dintre suflet şi minte…„ spunea Dr. Bach în cartea sa, Eliberează-te pe tine însuți. Iar sistemul de terapie și principiile acestuia lucrează în direcția echilibrării și a restabilirii armoniei atunci când acestea au de suferit.

Cum te ajută Terapia Florală Bach?

Cărăm cu noi pe parcursul vieții stări și emoții negative nerezolvate care sapă răni adânci și ajung în cele din urmă să provoace boli. Cunoști desigur situațiile următoare:

- M-am enervat atât de tare, încât m-a apucat durerea de cap.

- A fost o săptămână atât de stresantă, încât am rămas cu o durere de stomac care nu îmi dă pace.

- S-a îmbolnăvit de inimă rea.

Terapia florală Bach te ajută să depășești, să susții sau să previi apariția unor astfel de situații.

Emoțiile tale sunt dispuse în straturi, în funcție de momentul în care s-au petrecut. Astfel, emoțiile din copilărie sunt într-un strat inferior, pe când cele resimțite ieri sunt în stratul superior. 

Principiul de acțiune al remediilor florale este numit „principiul foițelor de ceapă”, unde foițele sunt straturile tale emoționale. Acțiunea este blândă de la exterior către interior și din aproape în aproape, exact ca atunci când cureți benefica legumă, fără să apară agravări ale stărilor sau emoțiilor ce necesită vindecare. 

Deși a fost gândit ca un sistem de terapie, pe care să ți-o poți aplica singur, de foarte multe ori apare necesitatea consultării unui specialist.

 

De ce e nevoie să apelezi la un practician Bach?

”Pacientul viitorului trebuie să înțeleagă că el și numai el, își poate alina suferința, deși poate obține sfaturi și ajutor de la un frate mai mare care îl va ajuta în efortul său. ” spunea Dr. Edward Bach în cartea sa ”Suferiți de voi înșivă”.

Într-o altă carte a sa, ”Vindecă-te”, spunea că ”prevenirea și tratarea bolilor pot avea loc descoperind ce este greșit în interiorul nostru și îndepărtând aceste nereguli prin dezvoltarea serioasă a unor virtuți care să le distrugă.”

Tu ești într-o căutare intensă a informațiilor care să-ți ofere răspunsurile ce îți vor da calitatea de învingător. De cele mai multe ori, oamenii întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de lucrul cu sinele, mai ales dacă nu au mai făcut asta niciodată. Din cauza măștilor pe care le porți zilnic efortul pare a fi zadarnic, pentru că ai pierdut de mult contactul cu adevărata ta natură. Și atunci apelează la un practician. Primul pas spre vindecare a fost făcut. 

Practicianul este ”fratele mai mare ”. Are cunoștințele necesare pentru a-l asista pe cel care suferă, în procesul de reechilibrare. Are capacitatea de a descoperi și înțelege conflictele care au cauzat boala sau dizarmoniile dintre trup și suflet. Întrebările potrivite puse pe parcursul consultației aduc la suprafață informații valoroase despre viața și istoricul tău. 

Practicianul facilitează, astfel, accesul la propriile trăiri și manifestări care au dus la alterarea stării tale de bine, ajutându-te să devii conștient de mecanismul de apariție a acestora și de faptul incontestabil că sănătatea există doar acolo unde sufletul, mintea și corpul sunt într-o armonie perfectă. Împreună veți identifică astfel stratul emoțional de la suprafață care are nevoie să fie echilibrat.

Rolul practicianului trece de dincolo de granița ”observației”. El este căutătorul tratamentului care îți va furniza acele virtuți, particulare, (stări, atitudini, comportamente, obiceiuri) necesare pentru îndepărtarea manifestărilor care produc dezechilibrele. Tratamentul, sub forma sticluței de tratament în care se află combinația de remedii, este acum în mâna ta. Administrarea conștiincioasă a acestuia va fi dovada de implicare directă în procesul de vindecare. 

Practicianul îți va urmări evoluția stărilor în cadrul consultațiilor de reevaluare și va pregăti împreună cu tine o nouă schemă de tratament, dacă este necesar. Are ocazia să identifice noi dezechilibre aflate în straturile emoționale profunde, pe care remediile le-au adus la suprafață. 

În acest fel de terapie puterea vindecătoare este în mâna ta, iar practicianul veghează îndeaproape felul în care Terapia Florală Bach contribuie la regăsirea identității sine , la accesarea propriului ”eu”, eliberându-l de măști și redându-i calitatea de a fi autentic.

 

Terapia Florală Bach, pe scurt

Concluzionând cele spuse până acum, Terapia Florală Bach...

Este o terapie complementară, deci se poate administra împreună cu orice altă formă de tratament

Nu are contraindicații

Remediile sunt 100% naturale, cu acțiune blândă și rapidă și fără efecte adverse

Administrate la timp remediile pot preveni instalarea dezechilibrelor

Este o formă de terapie care poate fi aplicată de la 0 la 99 de ani

Simplu de administrat

Are acțiune blândă, non-farmacetuică, non-toxică

Nu are efect placebo

Nu crează dependență

Tratează persoana, și nu boala

Tratează cauza, și nu efectul

Vindecă emoțiile negative

Te ajută să regăsești armonia interioară și echilibrul mental emoțional

Utilă în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală

S-a lansat la un moment dat întrebarea: dacă ar mai fi trăit, ar mai fi descoperit Dr. Bach și alte remedii? Răspunsul este NU! Sistemul de terapie acoperă toate emoțiile și stările pe care omul le poate experimenta și nu a suferit nicio modificare în timp. Acesta a fost, de fapt, testamentul său: ca totul să fie păstrat așa cum l-a creat el.

Experiența cu remediile Bach este una uimitoare. Ajungi să te cunoști mai bine, să te dezvolți și să gândești lucrurile din altă perspectivă chiar și atunci când ceva nu merge bine.

Dr Bach spunea:

”Pacientul viitorului trebuie să înțeleagă că el și numai el își poate alina suferința.”

...și...

”Pentru cei care sunt bolnavi, pacea minții și armonia sufletească sunt cel mai de preț ajutor pentru refacere.”

Ești deja cu un pas mai aproape de a fi din nou în armonie cu tine!

Articol scris de Diana Mădălina Georgescu - comunitatea VVV

Terapeut în nutriție și stil de viață, Life & Health Coach, Practician Terapie Florală Bach

O poți găsi pe Diana pe pagina ei de Facebook

 

#terapia florala bach

Ce au mai parcurs alti cititori...

Fă-ţi acum testul pentru o Viaţă Verde Vie!
16 semne care îți arată că ești mult prea stresat.
Intrebari si raspunsuri

Ce spun cititorii despre "Terapia Florala Bach – Puterea vindecătoare a naturii"

GALINA25 September 2022 10:14Raspunde

vreau sa cunost si eu

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101