Pentru a trai mai mult si mai sanatos, cel mai bun sfat actual este sa practici exercitii fizice, sa iti mentii greutatea la un nivel optim, sa fii pozitiv si sa mananci verdeturi.
Dar este probabil sa vedem cat de curand consumul de nuci inclus pe aceasta lista
Cei ce au mancat nuci aproape in fiecare zi, au avut cu 20% mai putine sanse de a muri, in decursul a doua studii de masa cu durata de 30 de ani, potrivit analizei datelor efectuata de cercetatori de la Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital si de la Harvard School of Public Health (Scoala de Sanatate Publica Harvard) si publicata in New England Journal of Medicine.
Consumatorii de nuci au avut sanse mai mici cu 30% sa moara de boli de inima, si cu 10% sa moara de cancer, comparativ cu cei care nu mancau niciodata nuci, chiar si dupa ajustarea factorilor care tin de stilul de viata. Ambele tipuri de boli sunt printre ucigasii de top din lumea dezvoltata.
Studiul a gasit ca atat arborii care produc nuci, precum nucii romanesti, migdalii, caju, nuci de Brazilia, cat si arahidele ofereau beneficii de sanatate si longevitate in directa proportie cu consumul. Cercetatorii au prelucrat date de la studii de masa care au urmarit sanatatea a 119.000 barbati si femei pentru 30 de ani si au inclus chestionare detaliate despre dieta la fiecare patru ani.
Iata rezultatul uimitor: consumatorii de nuci erau si mai zvelti si au avut rate mai mici ale diabetului de tip 2.
<blockquote
“Cineva ar putea citi studiul nostru si sa spuna: ei bine, asta este bine, dar daca incepem sa incurajam consumul de nuci, asta ar putea duce la sanse mai mari de obezitate, care este o problema majora in majoritatea tarilor dezvoltate. Dar noi am gasit ca de fapt cei ce consuma nuci in mod regulat sunt mai zvelti; exista mai putina obezitate in acest grup”
a spus Charles Fuchs, directorul Gastrointestinal Cancer Treatment Center/Centrul de Tratament pentru Cancer Gastrointestinal de la Dana-Farber si autorul principal al documentului.
Studii anterioare au mai indicat si o corelatie intre mancatul nucilor si un risc mai scazut de boli de inima, diabet de tip 2, cancer la colon si diverticulita. Un consum mai ridicat de nuci a mai fost pus in relatie directa si cu reducerea nivelului de colesterol, a inflamatiilor si a rezistentei la insulina.
Un studiu recent sponsorizat de industria migdalelor a gasit ca americanii care serveau migadale ca gustare in general compensau caloriile suplimentare mancand mai putin de-a lungul zilei.
Criticii descoperirilor de la Harvard au remarcat ca cei ce mananca nuci, s-ar putea sa manance mai putine cipsuri de cartofi sau mai multe salate, iar acest comportament ar putea sa explice sanatatea lor mai buna. La urma urmei, cauza ar putea fi chiar acele legume cu frunze verde inchis.
Desi recunosc ca nu au stabilit relatia de cauzalitate, cercetatorii de la Harvard sunt destul de increzatori si au planificat cercetari ale componentelor chimice specifice din nuci care ar explica taliile mai subtirele si inimile mai sanatoase.
Fuchs a spus:
„Incercam sa intelegem care este beneficiul, care este mecanismul prin care aceste lucruri reduc riscul de a muri de boli de inima si cancer, ca si reducerea riscului de diabet”
Urmatorul pas va fi studierea mostrelor de sange si tumori colectate in cadrul studiilor de masa „pentru a vedea ce trasee afecteaza nucile si atunci sa speram ca vom stabili cu exactitate ce substanta sau substante chimice din nuci contribuie la beneficii”, a spus Fuchs.
Nucile ar putea fi o reteta minunata pentru longevitate, destinata celor care doresc sa traiasca natural si sanatos. Dar secretele unei vieti lungi nu par sa fie chiar asa de secrete. In special in tarile dezvoltate, mancatul excesiv si miscarea prea putina explica mare parte a mortalitatii, asa ca schimbarile de dieta au potentialul de a misca acul masurand speranta de viata.
Tratamentul inbunatatit al cancerului ar putea si el sa salte in mod semnificativ speranta de viata. Dar deoarece pare tot mai indepartat faptul ca o singura solutie sa mearga pentru toate tipurile de cancer, progresul probabil ca va fi partial si treptat.
Insesi studiile mecanismului imbatranirii – cercetarea moderna pentru gasirea fantanii tineretii – sunt in copilaria lor intelectuala.
Sursa pentru acest articol:
http://singularityhub.com/2013/11/29/eat-nuts-live-longer-study-says-yes/ - despre nuci