Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Boli si remedii

Shilajit Mumie - un remediu milenar cu numeroase beneficii

Shilajitul, remediu natural folosit în medicina ayurvedică pentru efectul său imunostimulator, regenerant și adaptogen, este considerat de oamenii de știință un produs milenar al naturii cu o compoziție unică, bogată în substanțe esențiale organismului uman. Află ce este Shilajit-mumie și ce beneficii ne poate aduce pentru sănătate.

Este dificil să găsim o formulă perfectă pentru sănătate, însă întorcându-ne la Natură, constatăm că există remedii care sunt adevărate panacee pentru noi. Natura are puterea de a ne reda sănătatea mult dorită cu ajutorul propriilor sale resurse. Un remediu natural recomandat în Ayurveda ca sursă de minerale, imunostimulator, regenerant și adaptogen este Shilajit-Mumie. Deoarece Shilajit are nevoie de secole pentru a se forma, oamenii de știință consideră că este un produs milenar al Naturii. Descoperă ce este Shilajit-mumie și ce beneficii ne poate aduce pentru sănătate.

 

 

Ce este Shilajit-Mumie?

Shilajit (mumio, mumie) este numele unei substanțe care se întâlnește în munții Altai și în munţii Himalaya, dar și în munții Anzi. Aceasta este asemănătoare cu rășina sau smoala, fiind de culoare maronie, cu o consistență și o textură vâscoasă. Pe vreme caldă, aceasta se scurge din crăpăturile stâncilor. Acest exudat al rocilor de minereuri complexe de la mari înălțimi, care are o compoziție unică, se formează prin acţiunea factorilor de mediu și a microorganismelor asupra anumitor resturi de plante aflate în proces de descompunere, ca Euphorbia royleana sau Trifolium repens (dar și Fissidens, Barbula, Thuidium, Minium, Asterella, Marchantia, Dumortiera, etc.) 

 

Shilajit sau Mumie este cunoscut de mai bine de două mii de ani şi a fost dintotdeauna un remediu extrem de preţios, ce era rezervat clasei conducătoare, fiind mai scump decât aurul, și nu cu multă vreme în urmă exportul lui era interzis în Uniunea Sovietică, unde era socotit ca fiind „tezaur de stat“.

 

Lucrări hinduse vechi precum Materia Medica, Charaka Samhita și Sushruta Samhita descriu proprietățile medicinale ale Shilajitului, ce este recomandat de secole ca remediu cu calități unice în Ayurveda.

 

Există patru tipuri diferite de Shilajit în funcție de metalul predominant: Tamra (bogat în cupru) care are culoarea albastră, Rajat (bogat în argint) care este de culoarea albă, Sauvarna (bogat în aur) care este de culoarea roșie și Lauha (bogat în fier) care este maroniu și este tipul de Shilajit cel mai des folosit și din care face parte și produsul Shilajit-mumie.

Rășina Shilajit-mumie este în prezent folosită pe scară largă, ca un remediu de succes  în India, Tibet, Nepal, Pakistan, Rusia, Uzbekistan, Kîrghizstan, Pakistan, China, etc., iar datorită eficacității sale popularitatea sa a crescut și în lumea occidentală.

 

Proprietățile fizice și chimice ale Shilajitului

Din punctul de vedere al compoziției chimice, Shilajitul este un fitocomplex care conține macro și micro-elemente: potasiu; calciu; magneziu, sulf, sodiu. Shilajit-mumie mai conține și siliciu, fier, mangan, seleniu, nichel, vanadiu, bariu, molibden, cupru, zinc, fluor, iod, bismut, crom, fosfor, cobalt, bor, beriliu, zirconiu, titan, argint, galiu şi... miere.

Mai mult de jumătate (aproximativ 85) din elementele existente în tabelul lui Mendeleev se găsesc în răşina Shilajit. Ele sunt produsele de descompunere ale compuşilor polimoleculari (acizi zoomelanici, acizi humici, acizi fulvici, acid benzoic, oxalic). 

De asemenea, apar în compoziție şi aminoacizi (fenilalanina, alanina, arginina, acid glutamic, acid aspartic, glicina, lisina, metionina, serina, tirozina, valina), dar și alţi acizi (terpenoide, steroizi naturali, vitamine din grupa B şi P, fragmente de molecule polifenolice şi alţi compuşi). Totodată, sunt prezenți 65 de alți compuși organici, printre care acizi grași, ceruri, carbohidrați, alcaloizi, rășini, steroizi, polifenoli, uleiuri esențiale și vitamine.

Unul dintre motivele pentru care Shilajit-mumie este benefic pentru sănătate este prezența acidului fulvic într-o cantitate foarte mare. Acidul fulvic este principiul activ al rășinei Shilajit, (minimum 40% din compoziție), conferindu-i proprietăți puternic antioxidante, antiinflamatoare și regenerante. Acesta ajută la creșterea capacității de absorbție a nutriențior și a mineralelor din alimentele pe care le consumăm. 

Shilajit nu se consumă în forma brută în care se găsește în natură. După procesul de colectare, această substanță este supusă unor procese de curățare și purificare firești, care sunt necesare pentru a înlătura elementele potențial dăunătoare organismului uman.

Toate macro și micro-elementele sunt conținute într-o cantitate care se conformează normelor internaționale și nu depășesc limitele stabilite prin lege. Prin procesul de purificare a materiei prime producătorii elimină impuritățile, astfel încât produsul final nu prezintă niciun risc și nicio toxicitate.

 

Beneficiile consumului de Shilajit

Răşina Shilajit este recunoscută ca un tonic puternic, ce acţionează multilateral atât în cazul anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu, având un efect tonifiant, restabilind echilibrul energetic şi având capacitatea de a trata sau de a preveni anumite afecţiuni.

Îmbunătățește imunitatea

Shilajit-mumie mărește numărul și forța limfocitelor T și a limfocitelor B, piloanele oricărui sistem imunitar matur, fapt ce conduce la îmbunătățirea activității sistemului imunitar. Shilajit creează astfel o barieră de protecție împotriva bacteriilor și virușilor. Acizii humici din compoziția sa au un spectru antiviral larg. Acizii humici se pot lega de celula virușilor și neutraliza în acest mod virușii. Ca un adaptogen care combate stresul, Shilajit ajută la menținerea sistemului imunitar.

Dr. Shibnah Ghosal, cercetător și profesor la Universitatea Banaras, India, autorul cărții  „Shilajit in perspective”, în urma a numeroase studii recomandă Shilajit ca puternic imunomodulator și reîntineritor.

Contribuie la refacerea oaselor

Shilajit-mumie stimulează regenerarea oaselor în cazul afecțiunilor sistemului osos și al fracturilor, micșorând perioada de convalescență. O doză zilnică de 0,4 gr accelerează vindecarea și asimilarea fosfaților necesari sistemului osos. De asemenea, Shilajit conține calciu asimilabil. Mulți dintre noi iau calciu, însă corpul nu este capabil să absoarbă suficient din cantitatea necesară. Acidul fulvic din Shilajit-mumie are tendința de a conduce calciul la celulele care au nevoie. Stronțiul într-o formă non-radioactivă ajută la asimilarea calciului. Shilajit-mumie remineralizează oasele prin cure regulate de 2-3 săptămâni, ceea ce ajută la prevenirea osteoporozei, datorită faptului că mineralele pe care le conține, inclusiv calciul, sunt ușor asimilabile. 

Primul care în anii ‘70 a inițiat și a efectuat cercetări științifice asupra Shilajitului a fost A. Ș. Șakirov, chirurg și doctor în științe medicale din Uzbekistan, folosindu-l ca remediu în fracturile osoase și recuperarea post-traumatică. El a efectuat un experiment la care au participat 2500 de persoane cu diferite fracturi de oase. Shilajit a fost administrat în doza standard de 200 mg oral o dată pe zi, pe stomacul gol, în decurs de 10 zile, cu o pauză de cinci zile. El a observat că cei care au luat Shilajit-mumie și-au îmbunătățit semnificativ starea generală, li s-a normalizat somnul, le-a crescut apetitul, a scăzut durerea cauzată fractură, edemul și hematoamele au dispărut mai repede, iar funcțiile membrului rănit s-au restabilit mai devreme.

 Două cercetătoare ruse din cadrul Asociației profesionale a naturopaților,  Frolova L.N. și Kiseleva T.L au realizat un studiu asupra compoziției sângelui în cazul fracturilor osoase. Ele au arătat că Shilajit-mumie are proprietatea de a echilibra schimbările negative ale elementelor și formulei sângelui, ce apar ca rezultat al traumelor, normalizând compoziția sângelui și crescând capacitatea fiziologică de a adaptare a întregului corp.

Are efecte anti-îmbătrânire, fiind un puternic regenerant

Fiind bogat în acizi fulvici, care constituie principiul său activ, Shilajit are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, fiind un protector împotriva radicalilor liberi și a deteriorării celulelor. Drept urmare, utilizarea regulată a Shilajitului duce la creșterea longevității, încetinirea proceselor de îmbătrânire și la îmbunătățirea generală a sănătății.

Cele mai vechi atestări ale folosirii sale ca remediu datează din India și Tibet, de acum 3000 de ani. Scrierile ayurvedice indiene străvechi, Charaka Samhita și Sushruta Samhita, recomandă Shilajit ca fiind un remediu pentru toate bolile precum și ca remediu Rasayana (reîntineritor) care crește longevitatea și are proprietăți anti-îmbătrânire, descriind  în mod explicit cum se pregătește Shilajit, cu ce ierburi se amestecă și când este cel mai bine să fie administrat pentru eficiență maximă. De asemenea, în Ayurveda (medicina tradițională indiană) Shilajit este un remediu yogavaha, adică îmbunătățește asimilarea și acțiunea celorlalte remedii.

Elimină sindromul de oboseală cronică

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin oboseală sau epuizare. Studiile efectuate de cercetători au arătat că Shilajit-mumie poate să reducă aceste simptome și să refacă energia vitală. Sindromul oboselii cronice a fost asociat cu disfuncția mitocondriilor. Aceasta se petrece atunci când celulele noastre nu produc suficientă energie. Shilajit susține funcția mitocondriilor de la nivelul celulelor nervoase, cardiace, musculare, hepatice și renale, reducând în acest fel oboseala și crescând nivelul de energie vitală. 

Studiul publicat în revista Journal of Etnopharmacology (2012), efectuat în laboratorul de neuroterapie (Indian Institutute of technology, India) arată că Shilajit susține funcționarea axei hipotalamus-hipofiză-suprarenale, ceea ce explică efectele de reîmprospătare, revigorare și energizare.

Susține funcția reproducătoare masculină și feminină

Shilajit potențează funcția sexuală și tratează eficient sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați. În cazul bărbaților, Shilajit crește, de asemenea, nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon masculin, dar la unii bărbați nivelul este scăzut. Aceasta se manifestă prin libidou slab, căderea părului, scăderea masei musculare, oboseală. Atât la bărbați, cât și la femei Shilajit are efecte afrodisiace, îmbunătățind calitatea vieții amoroase și reducând disfuncțiile sexuale. 

În cadrul spitalului ayurvedic, Roy State din Calcutta, India, a fost efectuat un studiu clinic la care au participat 96 de voluntari cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. Fiecare a primit de 2 ori pe zi câte o capsulă de 250mg Shilajit, timp de 90 de zile. S-a observat o îmbunătățire a sănătății, odată cu creșterea nivelului de testosteron după 30 de zile, iar maximul a fost atins după 90 de zile de tratament, constatându-se o creștere semnificativă a potenței.

Îmbunătățește capacitatea de învăţare şi memoria 

Shilajit protejează funcțiile cognitive ale creierului. Multe studii arată că Shilajit poate fi eficient în prevenirea și ameliorarea anumitor tulburări, precum boala Alzheimer. 

Recent, o echipă coordonată de cercetătorul Alberto Cornejo a descoperit acțiunea benefică a Shilajitului în cazul afecțiunii degenerative cognitive, Alzheimer. Acidul fulvic din compoziția sa inhibă agregarea proteinelor Tau, ceea ce face din Shilajit un remediu pentru prevenirea afecțiunii Alzheimer. Într-un studiu efectuat timp de șase luni asupra a 16 pacienți cu Alzheimer, cercetătorii de la Centrul Internațional pentru Biomedicină din Santiago, Chile, au arătat că pacienții care au luat Shilajit au avut mai puține simptome ale bolii pe o scală de la 0 la 12 decât cei care au apelat la placebo.

Shilajit reduce, de asemenea, anxietatea prin creșterea capacității de receptare. Are efecte binefăcătoare în recuperarea post-traumatică, prin scăderea edemelor la nivelul creierului și a presiunii intra-craniene. Complexul de minerale și de compuși polimoleculari acționează sinergic, diminuând stările de depresie și anxietate.

Reglează metabolismul și arde grăsimile în exces (în cazul persoanelor obeze)

Într-un articol din Indian Journal of Pharmacology (2004) se arată că cercetătorii indieni au constatat în cadrul unui studiu că Shilajit este eficient în reglarea nivelului de glucoză din sânge și îmbunătățește profilul lipidic. Shilajit repară funcțiile pancreasului, care devine capabil să secrete insulină și filtrează toxinele din corp. Se administrează încontinuu bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor. Deși Shilajit-mumie nu vindecă pancreasul, poate să ofere pentru diabetici o cale excelentă de a-și regla nivelul de zahăr din sânge. Cu cât mai multă insulină este secretată de pancreas, cu atât mai mult este încurajat metabolismul glucozei. 

Contribuie la dezvoltarea masei musculare

Shilajit poate crește masa musculară cu 10% și mărește capacitatea de efort cu 25% (conform unui studiu din cadrul unui program de pregătire al armatei ruse). S-a demonstrat că Shilajit ajută la asimilarea de Mg2+, Ca2+ în oase și mușchi. În armata Rusiei, Shilajit a fost folosit decenii la rând pentru creșterea masei musculare și a forței vitale. 

În afară de beneficiile menționate mai sus, Shilajit tratează cu succes (conform unor studii făcute de cercetătorii ruși) colita cronică, după numai 10 zile de administrare a produsului. Previne ulcerele gastrice şi duodenale. De asemenea, fiind considerată o substanță adaptogenă, Shilajit ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian. În cazul anemiei cauzată de carența de fier, Shilajit aduce aportul necesar de fier. Mai mult, participă la biosinteza ADN-ului celular, facilitând diviziunea și  mărirea numărului celulelor. 

Susține funcțiile sistemului digestiv 

Shilajit tratează cu succes anumite afecțiuni ale sistemului digestiv. Cercetătoarea de origine rusă, Nuralieva I. (1968) a realizat două studii clinice pe 74 de pacienți cu ulcer gastric și ulcer duodenal. Tratamentul a fost asociat cu o dietă corespunzătoare bolii. Shilajit  a fost administrat oral, câte 100mg de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 24 - 26 de zile, cu 30 de minute înainte de masă, dizolvat într-o lingură de apă. La 15-20 de minute după luarea soluției, durerile obișnuite de foame au scăzut la aproape toți pacienții. Toate simptomele dispeptice (greață, vărsături, arsuri la stomac, eructațiile, etc.), observate la internarea pacienților, au trecut în a 7-a zi de tratament. Până la sfârșitul tratamentului, la toți pacienții au dispărut restul simptomelor  de ulcer și alte simptome asociate cu boli ale bilei și intestinelor. Astfel, efectul terapeutic a fost obținut în diferite grade la toți cei 74 de pacienți. În același timp, practic nu s-au observat efecte secundare. 

Profesorul B.G. Bajanov a tratat cu Shilajit 27 de bolnavi ce sufereau de ulcer stomacal si gastrite cronice. Rezultatele tratamentului au fost identice cu cele ale autorilor mai sus menționați.

În alt studiu, medicul D.T  Abdurakhmanov a făcut un raport despre eficiența tratamentului cu Shilajit în cazul colitei cronice. Shilajit-mumie a fost administrat în doză de 200 mg o dată pe zi, timp de zece zile, fără întrerupere. Principalele simptome ale bolii au dispărut la majoritatea pacienților în a patra sau a cincea zi și numai în unele cazuri - în a zecea zi de tratament.

Contribuie la vindecarea leziunilor nervoase periferice

Cercetătorii ruși. A. M. Mamadaliev și S.D. Madiarov (1968) au utilizat Shilajit-mumie pentru tratarea traumatismelor nervilor periferici. Doza era de 0,3-0,5g, de două ori pe zi (doza zilnică era de 0,9-1,5g) timp de 10 zile. Acest tratament a facilitat reluarea funcțiilor membrelor și normalizarea sensibilității cu 3-4 saptamani mai devreme față de bolnavii care s-au tratat prin mijloace obișnuite.

Ajută la vindecarea afecțiunilor bucale

Cercetătorul uzbec L.H. Habibov, (1970) a folosit Shlajit în tratamentul a 60 de pacienți ce sufereau de parodontoză, administrându-le 200 mg pe zi timp de 10 zile. În același timp pacienților li s-a aplicat shilajit sub forma de soluție apoasă 5%. Analizele clinice au arătat că în tratamentul complex al pacienților cu boală parodontală, Shilajit este un plus excelent la programul principal de tratament,  observându-se eliminarea reacțiilor inflamatorii locale, o îmbunătățire a trofismului țesuturilor gingiilor și a mucoasei gurii. Studiile asupra microflorei cavității bucale și a buzunarelor gingivale au arătat că numărul bacteriilor a scăzut de 3 ori în comparație cu pacienții care au luat tratamente alopate.

Are efecte puternic cicatrizante

Cercetătoarea de origine uzbecă, A. YA. Foighelman (1970) a realizat un studiu clinic, în care a folosit o solutie apoasă (2,3-3%) și o alifie cu Shilajit pentru tratarea a 16 bolnavi cu arsuri. S-a constatat faptul că Shilajit accelerează vindecarea pielii pe suprafețele afectate de arsuri. Durata tratamentului scade semnificativ în cazul utilizării Shilajitului ca remediu cicatrizant.

În afară de beneficiile menționate mai sus, Shilajit-mumie este considerat o substanță adaptogenă, Shilajit ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian. În cazul anemiei cauzată de carența de fier, Shilajit aduce aportul necesar de fier. Mai mult, participă la biosinteza ADN-ului celular, facilitând diviziunea și  mărirea numărului celulelor. 

 

Ce spun consumatorii despre Shilajit-Mumie

”Shilajitul nu este un remediu inventat peste noapte, eu am consumat dintr-o farmacie verde acum ceva ani (5 ani) în tandem cu pastilele reumatostop și am rămas surprinsă cât de bine m-am simțit. Ulterior, am mai luat reumatostop singur și nu am mai avut nicio ușurare la durerile articulare. ” Mirela Agafitei

”A fost o perioadă în care nu mă hidratam suficient și inflamațiile articulare mă chinuiau. Am luat timp de o lună și inflamațiile au dispărut. Vreau să cumpăr cremă și pastă de dinți cu mumie. Și pentru imunitate mai fac o cură cu rășina aceasta. Vă îmbrățișez cu drag.” Adriana Tudoran

”Am început să îl consum acum vreo 5 ani când am fost in India. Este foarte bun. Dă multă energie și chiar se văd efectele după o perioadă. Acesta este un remediu străvechi în medicina ayurvedică. În India sunt spitale care sunt doar ayurvedice. Dacă nu e purificat nu se folosește. Nu am studii în domeniu și nici nu mă interesează informațiile occidentale despre multitudinea remediilor indiene sau din China. Eu studiez textele vechi și informațiile valoroase, mai ales din țara de origine. Am experimentat și a avut efectul mai mult decât așteptat. Shilajitul este chiar foarte bun dacă este bine purificat. În India este mult folosit, ca și ashwagandha, pentru reîntinerire, revigorare, eliminarea oboselii cronice.” Călin David

 

Cum se administrează Shilajit-mumie?

Pentru efecte amplificate se recomandă să fie consumat în lapte cald. Se fac cure de 3-4 săptămâni cu o săptămână pauză. 

Se consumă, în funcție de greutatea corporală, astfel: 

Până la 70 kg: câte 1 tabletă de 2 ori pe zi;

Între 70-90 kg: câte 1 tabletă de 3 ori pe zi; 

Peste 90 kg: câte 5 tablete pe zi.

Produsul nu este recomandat copiilor sub 3 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există studii care să confirme siguranța acestuia pentru aceste categorii. Persoanelor care iau medicamente pe bază de fier le recomandăm administrarea cu atenție, pentru că Shilajit potențează efectul acestora.

 

Cum găsim Shilajit autentic pe piață?

Suplimentele pe bază de Shilajit pot fi găsite în mai multe forme: pudră, capsule, tablete și rășina propriu-zisă purificată. Rășina în formă semi-lichidă este considerată cea mai pură formă. Aceasta având efecte foarte puternice, cei mai mulți preferă capsule sau tablete, într-o doză mai mică. 

Pentru a deosebi produsele autentice pe bază de Shilajit de produsele contrafăcute, vă recomandăm să procedați în felul următor: se dizolvă o tabletă de Shilajit în apă. Shilajit autentic se dizolvă complet. 

Deoarece Shilajit are printre elementele componente și metale grele, fiecare producator autorizat de Shilajit este obligat sa efectueze operatiuni de purificare si teste în laborator pentru a determina nivelul elementelor toxice pentru organism. Asigurați-vă că atunci când consumați Shilajit acesta provine din surse atestate ca supliment alimentar.

Shilajit-mumie rășina vieții din munții Altai este un produs autentic, 100% purificat, fără adaosuri și conservanți. 

Notă: Toate macro și micro-elementele sunt conținute într-o cantitate care se conformează normelor internaționale și nu depășesc limitele stabilite prin lege. Prin procesul de purificare a materiei prime producătorii elimină impuritățile, astfel încât produsul final nu prezintă niciun risc și nicio toxicitate, așa cum probează fișa tehnică cu numărul TU 9377-014-80324188-08 în cazul acestui produs.

 

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

SURSE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23733436 

https://www.researchgate.net/publication/229418079_Thermal_analysis_of_mumiyo_the_legendary_folk_remedy_from_the_Himalaya_region 

https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/674142 

https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02334644

#shilajit beneficii #shilajit proprietati #shilajit administrare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Ce este turmericul si ce beneficii are?

Ce este turmericul si ce beneficii are?

Ce spun cititorii despre "Shilajit Mumie - un remediu milenar cu numeroase beneficii "

Constantin Buchidau31 August 2020 07:29Raspunde

Astept coletul

31 August 2020 16:08Raspunde

Buna, Constantin, Coletul a plecat deja de la noi si este in drum spre tine! Multumim pentru comanda si asteptam vesti! Cu prietenie, Ana - Viata Verde Viu

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimer
Copyright 2022 Viata Verde Viu | Produse naturiste, sfaturi sănătoase și rețete gustoase. Toate drepturile rezervate.