Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. 9 semne ca esti un introvertit autentic

9 semne ca esti un introvertit autentic

Poate fi dificil pentru unii sa recunoasca ca sunt introvertiti. Parerea generala este ca introvertitii sunt persoane care evita compania altor oameni. Insa introvertitii pot fi persoane pline de caldura, afectuoase si cu personalitate. Din cauza prejudecatii inca destul de raspandite despre introvertiti, multi dintre acestia tind sa evite sa-si asume sau chiar neaga cu desavarsire aceasta latura a personalitatii.

Iata 9 trasaturi ce caracterizeaza un comportament introvertit si care te pot ajuta sa intelegi cat de deschis esti cu adevarat. Vezi cate dintre acestea ti se potrivesc:

1.Iti place sa petreci timp singur. Cand ai o pauza, preferi sa citesti, sa joci jocuri video sau sa asculti muzica. Momentele de liniste sunt importante pentru echilibrul tau interior desi sunt si multe alte momente cand iti place sa-ti petreci timp cu altii.

2.Gandesti mai bine cand esti singur. Nu ai nimic impotriva discutiilor de grup, insa cand cauti o solutie creativa, ai nevoie de timp ca sa te gandesti singur la asta. Cand reflectezi in liniste asupra unei probleme iti folosesti la maximum capacitatea de gandire si obtii rezultate de care esti mandru.

3.Ii conduci pe altii mai bine cand sunt oameni cu initiative. In ciuda convingerii ca introvertiti sunt atat de linistiti incat nu pot prelua conducerea, in conditiile potrivite, pot fi cei mai buni lideri. Cand grupul se poate conduce si singur, liderul introvertit ii poate ajuta pe membrii acestuia sa dea tot ce au mai bun din ei. Numai cand grupul are nevoie sa fie motivat, introvertitii nu pot oferi calauzirea necesara. In aceasta situatie au nevoie de un partener extrovertit, de tip yin, care sa le completeze personalitatea yang.

4.Esti ultimul din grup care ridica mana cand se pune o intrebare. Probabil iti aduci aminte cum era la scoala, cand unii elevi ridicau imediat mana ori de cate ori profesorul punea o intrebare sau era nevoie de un voluntar. Extrovertitii sunt de obicei tot timpul gata si dornici sa iasa in evidenta in orice situatie sociala sau academica. Daca esti genul de persoana care prefera sa stea in umbra, inseamna ca esti mai mult introvertit decat extrovertit. Nu inseamna ca stii mai putin decat altii; dar nu simti nevoia sa fii in lumina reflectoarelor.

5.Iti spui parerea cand esti intrebat. Introvertitii sunt la fel de reticenti in a-si oferi parerile in grupuri restranse ca si atunci cand trebuie sa se ofere voluntari in situatii publice. Fie ca este vorba despre un consiliu de familie sau o sedinta la locul de munca, persoanele introvertite prefera sa isi tina parerile pentru ei insisi si sa-i lase pe extroverti sa se exprime. Din acest motiv, si pentru ca parerea ta este apreciata, cand esti intrebat in mod constant “Tu ce crezi?” poate fi un indiciu ca propriul tau comportament le transmite celorlalti ca preferi sa-ti pastrezi gandurile mai mult pentru tine.

6.Poti deseori casti in public. Indiferent ca te indrepti spre statia de autobuz sau mergi pe o strada aglomerata, daca esti introvertit, nu esti dornic de a interactiona cu alti oameni. In urma cu cateva zeci de ani, cand vroiai sa eviti interactiunea cu necunoscutii, iti tineai capul in jos si te uitai drept inainte. Acum te poti folosi de protectia castilor (si nimeni nu stie daca asculti muzica sau nu).

7.Preferi sa eviti confruntarile cu oamenii maniosi. Conform cercetarilor efectuate de psihologul Marta Ponari de la Colegiul Universitar din Londra, persoanele introvertite nu reactioneaza la asa-numitul “efect de urmarire a privirii”. In mod normal, cand vezi pe ecranul computerului imaginea unei persoane care se uita intr-o anumita directie, ii urmaresti privirea si astfel reactionezi mai repede la o tinta vizuala aflata in directia respectiva a ecranului decat daca privirea respectivei persoane si tinta ar fi in directii opuse. Introvertitii manifesta acest efect la fel ca extrovertitii, insa daca fata persoanei pare manioasa, atunci nu manifesta efectul de urmarire a privirii. Acest lucru sugereaza ca introvertitii nu vor sa se uite la oamenii care par maniosi. Ponari si echipa sunt de parere ca acest lucru are loc din cauza ca acestia sunt mult mai sensibili la evaluarile cu potential negativ. Daca ai impresia ca o persoana este manioasa din cauza ta, privirea acesteia este perceputa ca o amenintare.

8.Primesti mai multe apeluri, mesaje si emailuri decat trimiti, in masura in care depinde de tine. Introvertitii prefera sa nu initieze contactul cu persoanele din cercul lor social. Daca au un moment de repaus, nu-l folosesc pentru a suna pe cineva ca sa stea de vorba. De asemenea, nu vor fi ei cei care sa initieze un schimb de emailuri sau o corespondenta, ci mai degraba reactioneaza la mesajele primite de la altii. Cei cu o personalitate introvertita vor evita locurile de munca in care ar fi nevoiti sa contacteze foarte multi oameni, cum ar fi reprezentant in telemarketing. Daca sunt, totusi, pusi in situatia in care trebuie sa initieze o comunicare, cum ar fi sa invite oameni la un eveniment public, vor prefera sa trimita invitatiile pe mail sau prin posta electronica, nu sa sune direct. Acest lucru are legatura cu dorinta de a nu fi evaluat. Astfel, contactarea directa implica si riscul de a primi un refuz, ceea ce ar putea fi descurajant. Pe de alta parte, cand invitatia are loc asincronic (adica nu in timp real), chiar daca raspunsul este unul negativ, modul in care este primit nu afecteaza starea de spirit si nici respectul de sine.

9.Nu intri in vorba cu vanzatori sau cu alte persoane cu care ai un contact ocazional. Nu te-ai putea niciodata imagina vorbind cu toata lumea despre vreme, asa cum o face cate un vorbaret cand iti astepti randul la magazin. Daca intarzii sau esti stresat, nu impartasesti acest lucru cu cei din jurul tau, ci preferi sa rumegi singur in sinea ta. Te gandesti ca preocuparile tale nu-i privesc pe ceilalti sau preferi sa iesi singur din starea ta proasta cu propriile strategii de de-stresare. Indiferent de situatie, oamenii nu pot sti niciodata ce simti sau ce gandesti, decat daca esti suficient de apropiat de ei pentru a le impartasi framantarile tale.

Personalitatea introvertita are, cu siguranta, propriile sale avantaje. Risti mult mai putin sa faci o gafa in public, cum ar fi sa jignesti parerea unei persoane cu care nu esti de acord. Nu te plictisesti singur, pentru ca iti place sa reflectezi, spre deosebire de altii care au nevoie de o permanenta stimulare sociala. Singurul risc pe care ti-l asumi este ca oamenii care nu te cunosc ar putea crede ca esti o persoana distanta sau ca te simti superior fata de ceilalti. Invatand sa fii mai deschis cu gandurile si sentimentele tale te ajuta sa profiti din plin din ambele lumi, sa ramai tu insuti, fara, insa, a risca sa pari antisocial.

Daca, pe de alta parte, esti un extrovertit, ai putea invata sa aplici putina introspectie in viata ta. Vezi cum este sa NU fii mereu cel care deschide o discutie, care preia controlul sau care isi ofera primul cu parerea. Descopera introvertitul din tine si poti vedea lumea intr-o maniera noua, mai inclinata spre reflectie.

 

SURSE

https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201403/nine-signs-you-re-really-introvert

#comunicare #extrovertit #introvertit #personalitate #sociabili

Ce au mai parcurs alti cititori...

Esti introvertit sau extrovertit? Fa testul si descopera-ti punctele forte
Biofotoni: corpul uman emite lumina, comunica prin lumina si este facut din lumina
Ce spun trasaturile fetei despre personalitatea ta?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101