Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Sapte feste pe care ti le joaca creierul

Sapte feste pe care ti le joaca creierul

Cu totii vrem sa credem ca suntem greu de pacalit. Problema este ca si daca nu esti asa de credul, creierul tau tot functioneaza intr-un anumit fel, facand asociatii care creeaza vulnerabilitatea de a fi usor de pacalit, sau de a te pacali singur. Es

Cu totii vrem sa credem ca suntem greu de pacalit. Problema este ca si daca nu esti asa de credul, creierul tau tot functioneaza intr-un anumit fel, facand asociatii care creeaza vulnerabilitatea de a fi usor de pacalit, sau de a te pacali singur. Este nevoie de munca pentru a te elibera de aceste presupuneri naturale care se pare ca isi au originea intr-un amestec de influente provenind de la structuri cerebrale si conditionari culturale. Totusi trecerea dincolo de aceste influente este un lucru ce merita facut.

Aici sunt sapte presupuneri comune la care multe creiere nu rezista.

1. Orice motiv merge

Stiati ca oamenii care folosesc cuvantul fiindca atunci cand fac o cerere isi sporesc dramatic sansele de a obtine acea favoare?

Sociopsihologul Ellen Langer a intreprins un experiment in care ea a cerut sa treaca in fata atunci cand statea la coada la un copiator. Ea a testat trei moduri diferite de solicitare, si a inregistrat rezultatele:

Scuzati, am de copiat cinci pagini. Pot sa folosesc xeroxul?

60% au spus OK.

Scuzati-ma, am de copiat cinci pagini. Pot sa folosesc copiatoru, fiindca ma grabesc?

94% au spus OK.

Utilizarea lui fiindca ma grabesc a avut ca rezultat un spor imens de aprobare. Chiar si mai impresionant a fost urmatorul test:

Scuzati-ma, am de copiat cinci pagini. Pot folosi copiatorul, fiindca am de facut niste copii?

93% au spus OK.

Utilizarea cuvantului fiindca este mai importanta decat motivul care urmeaza dupa acest cuvant. Se pare ca este de ajuns doar sa ai un motiv, indiferent de ceea ce ar putea fi acel motiv, chiar daca nu are prea mult sens sau de fapt chiar justifica solicitarea. Ganditi-va la asta. 93% dintre oameni au raspuns pozitiv la fiindca am de facut niste copii.

2. Oamenii care au educatie, bani sau popularitate sunt obligatoriu credibilicreierul

Chiar daca oamenii au fost mintiti, dezamagiti, jefuiti sau chiar omorati de cei ce vin cu “inalte recomandari” din surse populare, tot mai gandim ca oricine reuseste sa ajunga in lumina reflectoarelor trebuie sa aiba ceva important de spus.

Daca Oprah recomanda o carte, fir-ar ea sa fie, trebuie sa fie buna de citit. Dar daca ea recomanda o carte prietenoasa scrisa de cineva care dupa aceea apare ca fiind un ucigas cu sange rece si cu un complex sociopatic prin care se crede Dumnezeu? Ea a facut asta! Si respectivul autor a fost condamnat. El nici macar nu a scris cartea cu numele lui pe ea. El a reusit doar sa capete oarecare publicitate din surse pe care oamenii le considera credibile fiindca ei la randul lor au reusit sa capete o oarecare publicitate.

Esti destept daca ai terminat Yale? Nu automat(vezi George Bush). Esti o persoana cu integritate daca predici cuvantul lui Dumnezeu? Nu prea merge(Jimmy Swaggart). Iti pasa de altii doar fiindca ai o fundatie? Cu greu (Bill Gates).

3. Daca oamenii populari o fac, trebuie sa fie la moda

Aici pentru exemplul clasic trebuie sa ne intoarcem la parintele PR-ului, Edward Bernays. In anii 1920, facand PR pentru American Tobacco Company, el a pozitionat cateva tinere modele sa marsaluiasca in parada orasului New York . El a spus apoi presei ca un grup de demonstrante pentru drepturile femeilor vor aprinde “tortele libertatii”. La semnalul lui, modelele au aprins tigari Lucky Strike in fruntea fotografilor dornici de a surprinde evenimentul. New York Times(1 aprilie 1929) a titrat:Grup de fete pufaie tigari ca un gest de libertate. Asta a ajutat la inlaturarea tabuului privind fumatul in public de catre femei.

Urmezi modelele oamenilor populari, cool? De ce?

4. Ai fi mai fericit daca ai duce o viata fara griji

Este usor de imaginat o viata fara griji si ne pacalim sa credem ca asta ne va face fericiti. Scheme rapide de imbogatire portetizeaza un stil de viata care este plin de vacante si timp liber, ca si cand acestea ar fi cheile implinirii. Multi oameni evident ca sunt de acord. Visul lenesului!

Adevarul este ca lipsa de lucruri care trebuie facute duce la plictiseala si depresie. Oamenii sunt harnici si creativi de la natura. Avem nevoie de provocare si realizare. Avem nevoie sa fim angajati cu pasiune in ceva care sa aiba scop. Tihna este importanta, dar doar in contextul unei vieti productive.

5. Daca cineva iti spune ceva care este adevarat, urmatorul lucru pe care il va spune trebuie sa fie de asemenea adevarat

Hipnotizatorii se bazeaza pe asta pentru a te atrage in transa. Aceasta este structura tehnicii ceasului de buzunar. Ei iti penduleaza ceasul in fata ta si incep. Stai aici pe scaun… observand ceasul aurit… da, este ok sa clipesti… si pleoapele incep sa ti se ingreuneze. Spune cateva lucruri care sunt adevarate pentru a cladi credibilitate, urmate de un lucru pe care hipnotizatorul – si subiectul – vor sa devina adevarat. Hipnotizatorul repeta acest sablon mereu si mereu pe masura ce subiectul il urmeaza drept in capcana. In cele din urma, mintea se deschide la orice fel de sugestii.

Nici un excroc de succes nu a scapat datorita vreunui lucru care nu suna credibil. Guru celor mai de succes excroci invata tot felul de lucruri folositoare inainte ca sa le ia oamenilor gramezi de bani in schimbul catorva, foarte putine,  lucruri mai utile.

6. Ai fi mai fericit daca ai avea mai multi bani, recunoastere ori faima

De fapt, este mult mai probabil ca ai fi mai putin fericit si mai bolnav. Un studiu efectuat de trei cercetatori de la Universitatea din Rochester a aratat ca realizarea telurilor orientate pe imagine si materialiste de fapt stimuleaza starea de rau. In ciuda realizarilor lor, oamenii tind sa aiba mai multe emotii negative precum rusinea si mania si mai fizice precum anxietatea, durerile de cap, de stomac, si pierderea de energie.

Pe de alta parte, indivizii care se concentreaza pe crestere personala, relatii, implicarea in comunitate si bunastare fizica tind sa fie mai satisfacuti pe masura ce reusesc in aceste domenii. De asemenea ei arata mai putine semne de stres si o realizare generala mai deplina.

7. Intr-o buna zi...

Ah, gandul magic. Este asa de bine sa stai si sa astepti ca sa inceapa sa se petreaca lucruri marete. Adesea posedam o imagine a unui viitor ideal in capul nostru, sperand ca se va petrece de la sine. Ar putea fi alinator sa crezi ca vei deveni mai sanatos si bogat doar fiindca timpul trece si este bine sa fii optimist, dar visatul cu ochii deschisi nu include si deciziile reale, de zi cu zi, actiunile si sacrificiile care vin odata cu realizarea de lucruri care merita sacrificiile.

Hai sa ne infigem coltii in planurile de viitor prin a fi realisti, a crea o strategie, a lucra din greu si a face ajustarile odata cu feedback-ul necesar pe calea vietii.

Surse:

www.naturalnews.com - oamenii

#creier #feste #inchipuiri

Ce au mai parcurs alti cititori...

Studiu: Consumul de nuci poate prelungi viata
Care este cea mai buna sursa de calciu?
Dependenta de mancare: metodele prin care industria alimentara ne controleaza!

Ce spun cititorii despre "Sapte feste pe care ti le joaca creierul"

Miha04 December 2017 22:08Raspunde

Foarte frumos si adevarat!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101