Kichari din linte roșie
Kichari este o mâncare tradițională a sistemului Ayurveda, ce este pregătită din orez basmati și linte sau fasole mung, fierte împreună cu anumite condimente specifice. În Ayurveda este considerată a fi mâncarea de bază, deoarece este completă și ușor de digerat, hrănește toate țesuturile corpului, conferă putere și vitalitate. Orezul basmati și lintea sunt dulci și răcoritoare, împreună creând o mâncare echilibrată, o combinație proteică excelentă, cu efect benefic asupra tuturor doshelor. Kichari este o mâncare excelentă pentru detoxifierea și reîntinerirea celulelor. Această reprezintă hrană de bază a asceților din India, deoarece este consideră a fi o hrană foarte pură (sattvica).

Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente:
- 6 căni de apă,
- 1 cană de orez basmati
- 1 cană de linte roșie
- 2 linguri ulei de cocos
- 1 bucățică de ghimbir
- 2 linguri de lapte praf de cocos (sau nucă de cocos rasă)
- ¼ linguriță de scorțișoară
- 1-3 cuișoare întregi
- ½ linguriță coriandru semințe
- 1 vârf de linguriță de cardamom măcinat
- 1 vârf de linguriță de piper negru sau pippali
- 1-2 foi de dafin
- 1 linguriță de turmeric
- 1 legătură mică de frunze de pătrunjel
- sare după gust.
Mod de preparare:
Se spală lintea cu apă rece și se lasă la înmuiat o ora, dacă avem probleme cu digerarea leguminoaselor. Se pune uleiul de cocos într-o tigaie la foc mic, apoi se adaugă semințele de coriandru, scorțișoara, cuișoarele, frunzele de dafin și ghimbirul. Se amestecă până când semințele încep să sară. Se adaugă apoi nuca de cocos, turmericul, frunzele de coriandru, piperul negru, cardamomul, orezul, lintea roșie, sarea și se amestecă încet până când ingredientele se omogenizează. Se adaugă apoi cele 6 căni de apă și se lasă să fiarbă 5 minute fără capac. Apoi se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă cu capacul ușor întredeschis 10-15 minute, până când orezul și lintea sunt fierte.
Descoperă și alte Rețete cu alimente sattvice
Articol scris de Bianca - echipa Viața Verde Viu