Mallory Smothers, o mama din Arkansas-Statele Unite, a postat pe Facebook o poza cu doua pungi de lapte matern - una extrasa cu pompa de sân joi seara, a doua extrasa a doua zi dimineata — pentru ca a fost surprinsa de diferenta de culoare a laptelui din cele doua pungi. In explicatia anexata fotografiei, ea a impartasit contextul si concluziile legate de modificarile de consistenta si culoare al laptelui matern.
"Imi hranesc bebelusul cam la 2 ore pe timpul noptii si nu folosesc pompa de lapte decat dupa ce ma trezesc," scrie ea. Vineri dimineata a observat ca fetita ei era "infundata, iritabila si stranuta FOARTE DES" si a tras concluzia ca aceasta racise.
Când a extras lapte in a doua parte a diminetii a observat ca acesta era mult mai cremos si semana cu colostrul, acel lapte plin de anticorpi si leucocite care lupta contra infectiilor si pe care mamele de regula il produc chiar inainte de nastere.
Dupa cum ea insasi povesteste, Mallory si-a amintit de un articol citit intr-o revista medicala care mentiona ca laptele se modifica dupa nevoile bebelusului si cuprindea o descriere a procesului prin care glandele mamare pot interpreta saliva sugarului si pot modifica in consecinta compozitia imunologica a laptelui.
Atunci s-a dat seama, cu stupoare, ca propriul sau lapte era "dovada" legaturii de necontestat dintre mama si copil.
Iar stiinta o confirma: un studiu din 2013 arata ca atunci când bebelusul este bolnav, numarul de leucocite din laptele mamei creste exponential.
Asadar, bebelusii primesc de la mamele lor un fel de cocktail personalizat de nutrienti si vitamine ori de câte ori se hranesc. Sa nu uitam si de ultimele recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii ce cuprind: alaptarea exclusiva pâna la 6 luni si complementara pâna la cel putin 2 ani.
Sursa utilizata: https://www.facebook.com/mallory.cunningham.75/posts/1119562004723715