Probabil ca nu ai auzit niciodata de Valter Longo, dar daca ai auzit de presupusele beneficii de sanatate ale postului intermitent, cu siguranta ca ai fost expus lucrarii lui. Gerontolog la Universitatea California de Sud, Longo a publicat o serie de studii despre cum afecteaza postul de doua pana la patru zile celulele sanatoase si celulele canceroase la soareci si oameni.
Intr-un studiu anterior, Longo a descoperit ca pacientii care posteau inaintea chimioterapiei au o experienta mai suportabila a efectelor secundare dure si epuizante. Lucrarea lui recent publicata ofera insa o relatare a motivului pentru care postul intermitent ofera beneficii cuprinzatoare. Studiul indica faptul ca in timpul unui post, sistemul imunitar renunta la celulele lui care nu sunt pe deplin functionale. Cei care au postit mai mult aveau un numar de globule albe cu circa 30% mai scazut; mai tarziu au avut rate mai inalte ale conservarii celulelor stem hematopoietice, sau celulele stem ce mai tarziu devin celule sanguine sau imunitare. La soareci, posturile au mai declansat si producerea de noi celule stem hematopoietice.
“Cand esti infometat, sistemul incearca sa economiseasca energie, si unul dintre lucrurile pe care le poate face pentru a economisi energie este sa recicleze foarte multe dintre celulele imunitare de care nu are nevoie, in special cele care ar putea fi deteriorate”, a spus Longo intr-un comunicat de presa. “Ceea ce am inceput sa observam atat in cadrul activitatii umane, cat si animale, este ca globulele albe se imputineaza in cazul postului prelungit. Apoi cand esti hranit din nou, celulele sanguine revin. Deci am inceput sa ne gandim, de unde provin ele?”
Pe timpul unui post, biochimia fundamentala a corpului trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimii stocate si a corpurilor cetonice produse de ficat. Diferitele tipuri de celule supravietuiesc in proportii diferite acestei schimbari. Longo a descoperit ca postitul micsora nivelele de IGF-1, un factor hormonal de crestere legat de imbatranire, progresia tumorilor si riscul de cancer. Postitul a mai redus si enzima PKA, care a fost corelata in cadrul altor cercetari cu regularizarea stocurilor de celule stem adulte. Potrivit lui Longo, incetarea productiei de PKA trimite semnal celulelor stem sa prolifereze.
“Corpul a scapat in timpul postului de partile de sistem care ar fi putut fi deteriorate sau vechi, partile ineficiente. Acum daca incepi cu un sistem grav vatamat de chimioterapie sau imbatranire, ciclurile de post pot literalmente genera un nou sistem imunitar”, a spus el.
Numai sa nu uiti sa adaugi la sfarstitul acestei afirmatii a lui Longo “... la soareci”. Restartarea sistemului imunitar nu a fost documentata la pacientii umani din Faza I a testului clinic concentrat pe stabilirea sigurantei de baza. La soareci, cercetatorii au fost capabili sa monitorizeze celulele stem iradiate, monitorizare efectuata si la soarecii hraniti, si la cei flamanziti, fapt ce nu a fost parte a protocolului uman.
Dar cercetatorii au descoperit ca oamenii care posteau pentru 72 de ore inainte de tratament au experimentat o toxicitate mai redusa si un efect mai putin dur asupra maduvei osoase datorat chimioterapiei.
“Desi chimioterapia salveaza vieti, ea cauzeaza vatamari colaterale semnificative asupra sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca postitul ar putea alina unele dintre efectele daunatoare ale chimioterapiei”, a spus coautoarea studiului lui Longo, Tanya Dorff, lector de medicina clinica la USC.
In studiile precedente pe soareci, Longo a gasit ca celulele sanatoase o duceau mai bine decat cele canceroase in conditiile postului. El a lansat ipoteza ca in evolutia lor pentru a se divide asa de repede, celulele canceroase renuntau la celelalte adaptari evolutive, cum ar fi supravietuirea in absenta nutritiei. Cu alte cuvinte, postitul ar putea sa faca mai eficienta chimioterapia si mai controlabila.
Daca postitul declanseaza activitatea sistemului imunitar si inabusa cancerul, poate ca fantana tineretii este un castron gol? Multe riscuri de sanatate care se maresc odata cu varsta rezulta din capacitatea tot mai mica a sistemului imunitar de a lupta. Iar eforturile bruste de reparatii ale celulelor stem ar putea imbunatati si alte sisteme ale corpului, in afara de cel imunitar.
“Investigam posibilitatea ca aceste efecte sa fie aplicabile multor sisteme si organe diferite, nu doar sistemului imunitar”, a spus Longo, al carui laborator este in procesul efectuarii de cercetari mai amanuntite asupra interventiilor dietare controlate si a regenerarii celulelor stem, atat la animale cat si in cazul studiilor clinice.
Vestile proaste sunt ca nici dietele restrictive caloric si nici posturile de 24 de ore nu au aceleasi rezultate ca jocurile foamei de 72 de ore. Dar Longo va cauta moduri prin care sa stimuleze aceste trasee de reinnoire prin modificarea nutritiei, fara postit efectiv, sau potential prin medicamente care sa simuleze biochimia corpului pe care o produce postul. Poate, doar poate, ca va fi posibil sa avem si prajitura, si sa ne abtinem sa o mancam.
Surse utilizate:
http://singularityhub.com/2014/04/05/fruits-and-vegetables-do-more-to-reduce-cancer-and-extend-life-than-many-prescription-drugs/
http://singularityhub.com/2014/06/21/fasting-helps-cancer-patients-survive-chemotherapy-and-it-could-help-us-all-live-longer/