Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Pericolele din spatele chitantelor si bonurilor fiscale

Pericolele din spatele chitantelor si bonurilor fiscale

Aveti o usoara ezitare cand vanzatoarea de la magazin va inmaneaza bonul fiscal? Spiritul practic probabil va indeamna sa il luati, ceea ce inseamna ca puneti mana pe el. Daca, insa, il evitati si poate chiar sunteti de-a dreptul "obsedati", va gandi

Aveti o usoara ezitare cand vanzatoarea de la magazin va inmaneaza bonul fiscal? Spiritul practic probabil va indeamna sa il luati, ceea ce inseamna ca puneti mana pe el. Daca, insa, il evitati si poate chiar sunteti de-a dreptul "obsedati", va ganditi la sanatatea vanzatoarei, care trebuie sa atinga bonurile zi de zi si se expune - deseori fara sa-si dea seama - la o doza semnificativa de bisfenol A pe toata perioada serviciului.

Poate parea o grija exagerata daca nu s-ar fi dovedit deja ca expunerea la bonurile imprimate pe hartie termica este una dintre principalele modalitati de contaminare a corpului cu o substanta chimica toxica denumita bisfenol A (BPA), un perturbator endocrin puternic, carcinogen, neurotoxic si cardiotoxic, asociat cu peste 50 de afectiuni de sanatate.

BPA se mai gaseste si in sticlele de pastic si in conserve, in biletele de avion, bonurile de benzina si chitantele de la ATM-uri, iar bancnotele din hartie absorb BPA-ul continut in aceste chitante, facand ca expunerea zilnica sa fie si mai mare.

Exista cativa factori importanti ce pot influenta cantitatea de substanta chimica absorbita de corp. De exemplu, absorbtia bisfenolului creste proportional cu utilizarea produselor de ingrijire a pielii din comert, fiind ele insele compuse din ingrediente derivate din petrol a caror toxicitate constituie un motiv justificat de ingrijorare.

Astfel, in 2014, un studiu de interes publicat in revista de specialitate PLoS  a descoperit ca solutiile de curatare a mainilor, precum si alte produse de ingrijire a pielii, contin substante chimice ce maresc absorbtia de compusi solubili in grasime asa cum este BPA, chiar si de 100 de ori.

Ingrijorator este ca 93% dintre bebelusii cu varste cuprinse intre 3-15 luni au fost depistati cu BPA fara sa fi fost identificata o sursa de expunere din mediul inconjurator, ceea ce arata gradul de raspandire al contaminarii fara o legatura directa cu bonurile fiscale.

Acum un alt studiu arata ca problema expunerii chimice prin atingerea bonurilor nu este asociata doar cu expunerea la bisfenol A, ci si cu alti bisfenoli analogi. Asa cum se poate vedea pe tot mai multe produse pe a caror eticheta se mentioneaza "nu contine bisfenol A ", industriile care folosesc aceasta substanta, o inlocuiesc cu bisfenol S (si posibil si alti bisfenoli), desi si acesta are acelasi grad de toxicitate. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat studii recente arata ca bisfenolul S poate fi un perturbator endocrin de 100 de ori mai puternic decat bisfenolul A.

Clasa de substante denumita bisfenoli contine, de fapt, peste zece forme, printre care bisfenoli A, B, C, F, P. In cadrul studiului s-a descoperit ca bonurile contineau intre 1-2% BPA, BPS, sau BPSIP (o variatie a bisfenolului S), pe greutate iar nivelul de BPS al casierilor era cu mult mai mare comparativ cu cel al angajatilor care nu lucrau cu casa de marcat. Pe baza profilului toxicologic al casierilor, studiul a concluzionat ca "bonurile imprimate pe hartie termica sunt o sursa potentiala de expunere ocupationala la BPA, BPS si BPSIP."

Atunci, ce putem face?

O modalitate simpla este sa le faci o poza si sa o trimiti pe emailul personal sau pe un email special creat numai pentru bonuri. Poti folosi una din multiplele aplicatii de pe telefon, special elaborate pentru tinerea evidentei bonurilor si chitantelor. De asemenea se recomanda a se evita plasarea bonurilor in aceleasi sacosi cu produse alimentare, in special daca sunt fructe sau legume ce pot fi consumate crude.
Ambalajele de unica folosinta din plastic pot fi inlocuite cu produse din materiale precum sticla sau ceramica, mai greu de transportat, insa mult mai sigure pentru sanatatea noastra si a mediului.

Surse:
http://saferchemicals.org/chemicals/bpa-bps/
http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2014/10/22/cash-register-receipts-may-be-a-source-of-bpa-study-suggests/
http://health.howstuffworks.com/wellness/avoid-bpa-exposure-from-cash-register-receipts.htm

#bonuri fiscale #chitante #pericole
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101