(ViataVerdeViu) "Califul a interzis cantatul" a anuntat seicul intr-o cafenea. Un dervis, cand a auzit asta, s-a intristat atat de tare incat i s-a strans sufletul ca un bulgare si o boala grea a pus stapanire pe el. La patul sau de boala, a fost chemat un hakim, un doctor cu experienta. Acesta i-a luat pulsul si l-a examinat dupa toate regulile artei medicale, dar nu a reusit sa afle ce boala pusese stapanire pe dervis. Nimic din ceea ce hakimul a citit in cele mai renumite carti medicale nu i-a fost de vreun folos, nici macar experienta dobandita de-a lungul anilor in practica medicala.
Dervisul si-a dat ultima suflare si hakimul, insetat de cunoastere, i-a facut autopsie. Acolo unde dervisul simtise cea mai mare durere, hakimul a gasit un bulgare mare, rosu ca un rubin. Mai tarziu, cand problemele financiare au ajuns sa-l stranga cu usa, hakimul a vandut piatra. Aceasta a trecut apoi din mana in mana pana cand in final a ajuns in posesia califului, care a montat-o intr-un inel.
Intr-o zi, pe cand purta inelul, califul a inceput sa cante. In acelasi timp, haina lui a inceput sa se umple de sange, fara ca trupul sau sa aiba cea mai mica rana. Incremenit de uimire el urmarea cum rubinul sau clocotea ca uleiul fierbinte si se imprastia ca sangele pe haina lui. Socat de acest miracol si-a propus sa descifreze secretul rubinului. I-a chemat la el pe toti cei care fusesera candva in posesia rubinului, unul cate unul, pana cand a dat de hakim. Hakimul a fost in stare, atunci, sa-i explice misterul. (dupa Mowlana[1]).
The Miracle of the Ruby, in: Nossrat Peseschkian (1986), Oriental Stories as Tools in Psychotherapy, Merchant and the Parrot, Springer-Verlag, Berlin, p. 63 (traducere: Maria Diaconescu)
[1] Mowlana (1248-1317) – unul dintre cei mai importanti mistici si poeti de limba persana. Pentru ca numele sau complet a fost Mowlana Djalaldine Rumi, multe din povestirile sale sunt semnate Rumi. Cartea sa Massnawi contine 47.000 de poeme si este dedicata lui Sufi Schams, de la care Rumi a preluat Miracolul rubinului.