Desi mierea cruda este un deliciu consumata ca atare, ii poti spori aroma cu ajutorul unor ierburi aromatice, condimente sau alt tip de ingrediente. Fiind un zahar, mierea este higroscopica: atrage umezeala din tot ceea ce atinge, de aceea este usor de infuzat cu ierburi, condimente si alte arome.
Pentru reteta de mai jos, de miere infuzata cu plante, se folosesc ierburi aromatice uscate, care vor aromatiza mierea si ii vor intensifica savoarea in decurs de o saptamana. Aceasta miere se poate pastra la temperatura camerei si se poate folosi ca topping pentru inghetata, in ceai sau pentru prajituri.
Mierea poate fi aromatizata si cu ingrediente proaspete, plante proaspete culese din gradina sau fructe proaspete, insa acestea contin multa apa si mierea astfel aromatizata va trebui tinuta la frigider.
De retinut: Nu se da miere copiilor sub 12 luni; sporii din miere pot declansa botulism la copii.
RETETA de miere INFUZATA cu plante sau condimente
240 ml miere cruda
1-2 linguri plante sau condimente uscate
1 cana miere cu aroma mai slaba, cum ar fi mierea de trifoi sau de portocal
- Se pun ierburile sau condimentele intr-un borcan curat de sticla. Se toarna mierea cruda deasupra si se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se inchide borcanul cu capac.
- Se lasa mierea la infuzat intre 5 si 7 zile (sau mai mult, pentru o aroma mai puternica). Zilnic sau la doua zile se va intoarce borcanul pentru a amesteca bine ierburile si condimentele cu mierea.
- Dupa o saptamana se incalzeste usor borcanul cu miere (intr-o baie de apa calda) pana cand devine mai lichida. Se strecoara mierea cu ajutorul unei strecuratoare si se inlatura ierburile sau condimentele. Mierea obtinuta se depoziteaza la temperatura camerei.
SUGESTII DE COMBINATII CU MIERE SI IERBURI AROMATICE SAU CONDIMENTE
Lavanda si pastai de cardamom cu miere cruda– este foarte buna cu iaurt simplu, inghetata de vanilie sau fructe proaspete de padure.
Ghimbir macinat si coaja de lamaie cu miere cruda – se foloseste la ceai (fierbinte sau rece) sau la un grog fierbinte. Avand in vedere ca ghimbirul macinat nu se poate strecura, aceasta miere va fi cu atat mai condimentata cu cat sta mai mult !
Rozmarin si coaja de portocala cu miere cruda – se foloseste in sosuri de salata sau sos pentru preparatele gatite la gratar si la abur
Piper negru intreg si salvie cu miere cruda – se serveste cu o branza sarata, ca brie sau parmezan, sau cu felii de mar proaspat.
Mere uscate si scortisoara cu miere cruda – se foloseste la ovaz, pe paine prajita sau paine de porumb sau se intinde pe prajituri, in locul altor glazuri pe baza de zahar.
Sporii din miere NU declanşează niciun botulism la copii. Dacă mierea este naturală şi Nu provine din zone pline de pesticide, se poate da fără probleme la copii. Tot riscul provine din pesticidele pe care albinele le transportă prin polen.
Buna, Gogu, Mulțumim mult pentru recomandare.