AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

10 ierburi aromatice si condimente de nelipsit in bucatarie

Diferenta intre o masa buna si una extraordinara adesea este facuta  de  ierburile aromatice si de condimente. O cunoastere fundamentala a acestor frumuseti ce amplifica gustul poate eleva chiar si cel mai simplu fel de mancare sau poate adauga o noua dimensiune felului favorit de mancare al familiei, care este gatit adesea. Aici este o lista de zece ierburi aromatice si condimente de care nu se lipseste nici un bucatar care se respecta.

Sarea si piperul

Evident, da, dar  daca faci doar o schimbare in obiceiurile tale culinare, fa-o prin a investi in piper negru proaspat si sare de buna calitate, precum cea de mare sau de Himalaya. Vei observa imediat diferenta – si sarea buna are gust mai puternic, deci o vei utiliza in cantitate mai mica si vei mentine fericita politia sanitara.

Coriandru

Planta puternic aromatizata de coriandru este una dintre aromele cele mai versatile ale lumii culinare. Frunzele adauga o profunzime proaspata, mentolata felurilor tailandeze, mexicane si indiene, adaugand forta unei salate verzi sau presarate peste legume, in special morcovi, in timp ce semintele adauga o profunzime calda, aproape de gustul portocalei, supelor si mancarurilor gatite cu curry.

Menta

Sosul de menta facut din frunze proaspete tocate de la o planta foarte usor de crescut pe pervazul ferestrei, se potriveste cu multe mancaruri. Menta este de asemenea minunata consumata sub forma de ceai, desigur – doar adaugati in oala de apa clocotita cateva frunze smulse – amestecate cu mazare, presarate pe capsuni...

Rozmarinul

Rozmarinul confera o vitalitate florala. Merge la fel de bine cu tot felul de mancaruri. Merge extraordinar daca este insotit de rosii si usturoi. Va insufla o nota proaspata in cartofii copti.

Nucsoara

Razuita – daca e folosita proaspata – sau presarata, nucsoara adauga un pic de caldura si gust de fruct oricarei prajituri, sau de exemplu bazei de biscuiti a unei prajituri cu branza de nuci. Este de asemenea delicioasa utilizata cu economie peste inghetata de vanilie. Dar are utilizari savuroase, oferind dinamism sosurilor cu curry si supelor. Este de asemenea uluitoare adaugata cartofilor piure fierbinti la vreme de iarna.

Scortisoara

Nu poti sa ai nucsoara si sa nu pomenesti scortisoara, desigur. Merele iubesc scortisoara – va conferi stralucire unei placinte sau unui sos, daca simti ca e nevoie de o schimbare la mancarurile pe care le faci – si va da un impuls oricarei chestii cu ciocolata. Cat ai lua intre degete adaugata la curry. Scortisoara ofera felurilor tale savuroase o aroma dulce.

Paprika/boia de ardei

Posibil o alegere controversata, dar gustul dulce afumat al paprikai este un deliciu.  Salata de cartofi este reanimata cu boia cat ai prinde intre degete, este nemaipomenita pe un guacamole racoros sau presarata pe humus, intareste rosiile aproape la fel de bine ca busuiocul si amestecata cu smantana de caju face un sos delicios.

Mararul

Ah, mararule, minunata ierbusoara. Aroma moale, dulce, delicata de marar este perfecta pentru un sos alb. Mararul  iubeste salata si cartofii, in timp ce semintele sunt o parte vitala a muraturilor.

Busuiocul

Vibrant, verde si aromat, busuiocul proaspat va inviora orice, de la salata la pizza si merge busuioc, ierburi si mirodenii condimentedeosebit de bine cu rosiile. Ca atare, este o parte masiva a bucatariei mediteraneene – si viata devine mult mai buna cu un platou de rosii bine coapte feliate, ulei de masline, sare si piper raspandite impreuna cu o mana generoasa de frunze de busuioc.

Curcuma(sofran de India )

O alta alegere controversata – in special intrucat patrunjelul, salvia si cimbrul nu au ajuns pe lista si nici chimionul. Dar iuteala astringenta si piparata a curcumei – pentru a nu mentiona culoarea ei galbena ce pateaza orice – este o parte prea vitala a curry-ului pentru a o ignora. Incercati sa o presarati peste legume – in special dovlecei si brocoli. 

Sa nu uitam si salvia, cimbrul sau chimionul care asezoneaza salatele si confera aroma unica hummusului.

Sursa:

www.naturalnews.com - condimente

 

Like Share Share Tweet31805 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Retete

Etichete: bucatarie, condimente, hrana vie, ierburi, ierburi aromate,

Comentarii recente:
Crina24 March 2014 08:04Raspunde

turmericul?

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Cum îţi dai seama că mănânci prea multă sare?

Cum îţi dai seama că mănânci prea multă sare?

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE