Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Banalul kiwi ajuta la tratarea sindromului de colon iritabil

Banalul kiwi ajuta la tratarea sindromului de colon iritabil

Se estimeaza ca un procent de 10-20% din intreaga populatia sufera de sindromul de colon iritabil (SCI), afectiune responsabila de aproape 4 milioane de vizite la medic pe an. Ce se poate face pentru aceste zeci de milioane de bolnavi? Cercetatorii a

Se estimeaza ca un procent de 10-20% din intreaga populatie a globului sufera de sindromul de colon iritabil (SCI), afectiune responsabila de aproape 4 milioane de vizite la medic pe an. Ce se poate face pentru aceste zeci de milioane de bolnavi? Cercetatorii au descoperit, in cadrul unui test, ca 2 kiwi pe zi "reduc" semnificativ "timpul de tranzit prin colon, maresc frecventa scaunelor si imbunatatesc functia intestinelor" la persoanele care sufera de constipatie, ca o consecinta a SCI.

De asemenea, "nu s-a observat niciun efect daunator al consumului de kiwi asupra functiei psihologice si nu s-a inregistrat niciun incident advers in aceste teste." Nici nu ar fi fost de dorit, desigur! Motivul pentru care cercetatorii au dorit sa faca aceasta precizare este pentru a sublinia diferenta dintre kiwi si Tegaserod, medicamentul cel mai frecvent folosit in tratarea SCI dar care a fost retras de pe piata in anul 2007 din cauza preocuparii ca ar cauza prea multe decese si ar mari riscul de atac de cord si accident vascular. Deci, este mai sigur sa incercati intai tratamentul pe baza de kiwi.

Rolul pe care il joaca fructele, fibrele si antioxidantii ar putea explica de ce dietele pe baza de fructe si legume sunt asociate si cu tranzit intestinal mai bun.

kiwi sindrom colon iritabil

Ce altceva mai pot face fructele de kiwi? Se stie ca fructele, legumele si alte alimente de origine vegetala, bogate in antioxidanti, reduc deteriorarea oxidativa asupra ADN-ului, insa doar recent s-au facut interventii dietetice pentru a stimula regenerarea ADN-ului, a doua linie de aparare contra cancerului.

In lumea poluata in care traim nu putem evita ca ADN-ul nostru sa nu fie afectat intr-o masura sau alta, indiferent cat de atenti suntem cu alimentatia si stilul de viata, de aceea este esential sa identificam metode prin care sa ne refacem enzimele care repara ADN-ul, pentru a contribui mai eficient la refacerea acestuia.

Ce s-ar intampla daca nu s-ar consuma kiwi zilnic, ci o zi da, una nu? Intr-un studiu de referinta, efectuat in 2003, cercetatorii au ales un grup de voluntari, care au primit 1,2 sau 3 kiwi in zile diferite. S-a masurat gradul de refacere a ADN-ului in zilele in care voluntarii au consumat, comparativ cu cele in care nu au consumat kiwi. Rezultatele au aratat ca in zilele cu kiwi gradul de refacere al ADN-ului era mai ridicat. Interesant este ca nu a parut sa aiba importanta cantitatea fructelor consumate. 

Cercetatorii si-au pus, de asemenea, intrebarea daca kiwi, in combinatie cu alte fructe sau legume ar avea un alt rezultat. Masurand efectele unei diete pe baza de plante asupra expresiei a sute de gene diferite la un moment dat, grupul de cercetatori a descoperit ca o colectie de alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructe de padure, rodii, struguri rosii, varza rosie, oregano si nuci putea modifica semnificativ regularizarea genelor din sangele voluntarilor. Rezultatele sprijina studii anterioare, care arata importanta unei alimentatii diverse pentru repararea ADN-ului si neutralizarea efectelor adverse ale speciilor reactive de oxigen.

Studiul mentionat anterior a masurat modificarile asa-zise “epigenetice”, adica expresia diferentiata a genelor. Doar pentru ca avem un set specific de gene nu inseamna ca nu le putem influenta exprimarea cu modificari in alimentatie.

Alte metode prin care ne putem proteja ADN-ul: broccoli, evitarea consumului de carne, utilizarea moderata a steviei, o dieta bazata preponderent pe alimente de origine vegetala.

Sursa utilizata: http://nutritionfacts.org/2012/10/18/kiwi-fruit-for-irritable-bowel-syndrome/

#colon iritabil #kiwi #sindromul colonului iritabil
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101