Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 9 lucruri pe care orice viitoare mama ar dori sa le stie despre laptele matern

9 lucruri pe care orice viitoare mama ar dori sa le stie despre laptele matern

Probabil ca orice femeie insarcinata a auzit ca laptele matern este cel mai bun pentru copilul ei. Specialistii in alaptat recomanda hrana la san exclusiv in primele sase luni de viata, apoi ca supliment pana la un an sau chiar mai mult.

Laptele de mama este preferabil laptelui praf din multe motive. Exista, insa, si controverse cu privire la acest subiect.

Orice mama care doreste sa faca cea mai buna alegere pentru copilul sau ar trebui sa cunoasca aceste 9 lucruri despre laptele matern:

1. Laptele matern nu este hrana; este elixir.

In ziua de azi atat medicii cat si expertii in sanatate subliniaza aspectele nutritionale importante ale alaptatului. dar laptele matern nu este doar un aliment; este, de fapt, un tesut uman foarte puternic - un elixir alcatuit dintr-un  complex de nutrienti, hormoni, molecule bioactive, microorganisme stravechi si mii de alti compusi inca necunoscuti (sau nedescoperiti).

Prin comparatie, laptele praf contine numai noua compusi.

2. Laptele matern este inca un mister.

Intregul genom uman a fost descifrat pe secvente cu peste 10 ani in urma, dar inca nu avem o idee clara despre ce contine laptele matern. Recent, un grup de cercetatori a folosit  un nou tip de analiza moleculara pentru a examina o singura categorie de componente ale laptelui matern, proteinele, si au descoperit ca exista peste 1.600 de feluri distincte!

Iata versiunea simplificata a concluziei emise de aceste minti luminate din domeniul stiintei lactatiei: "Nu stim tot ce contine laptele matern. Nu intelegem pe deplin cum miile de componente afecteaza dezvoltarea bebelusului. Avem nevoie de mai multe cercetari in acest sens."

3. Exista multe riscuri asociate cu hranirea bebelusului cu lapte praf.

Hranirea sugarului cu lapte praf este considerata periculoasa mai ales in tarile din Lumea a Treia, unde sursele de apa pot fi contaminate.

Dar chiar si in tarile dezvoltate—unde alaptatul este promovat pentru beneficiile sale - s-a dovedit stiintific ca exista riscuri asociate cu laptele praf. Pentru sugar acestea includ o incidenta crescuta de infectii gastrointestinale si respiratorii, obezitate, diabet de tip 1 si 2, leucemie si sindromul mortii subite.

4. Alaptatul in public ar trebui sa fie legal.

Poate nu stiai - dar alaptatul in public este legal in cele mai multe tari din occident, sau nu este reglementat in niciun fel. In Marea Britanie, de exemplu, s-a proclamat prin lege ca alaptatul in public sa nu fie privit discriminatoriu, in timp ce in Romania acest subiect este inca tabu, nu exista nicio prevedere pro sau contra alaptatului in public.

lucruri de stiut despre laptele matern

Exista, desigur, si reactii negative la actul firesc al mamelor de a-si alapta copiii in public, insa problema este ca autoritatile nu au reglementat acest lucru destul de clar. In Taiwan, de exemplu, incepand cu 2010 se aplica amenzi pentru cei care incearca sa alunge mamele care alapteaza din locuri publice.

5. Sanul nu este un organ sexual.

De ce este toata lumea atat de ofensata de ideea alaptatului in public? Fara indoiala, din cauza faptului ca sanul este asociat cu sexul. Dar sanul nu este nu organ sexual; nu este implicat in mod direct in reproducere (ca sperma sau ovulele). 

Glandele mamare sunt clasificate ca o caracteristica secundara de identificare a sexului - scopul lor biologic este sa diferentieze masculii de femele si sa semnaleze maturitatea sexuala unui potential partener de reproducere. (Pe langa alte caracteristici de acest tip: parul de pe corp si marul lui Adam.)

6. De-a lungul timpului, sunt oameni care isi aduc aminte ca au fost alaptati.

In occident, alaptatul peste 1 an este numit "alaptat extins". Insa dovezile antropologice arata ca in istoria veche a umanitatii intarcatul copiilor avea loc in jurul varstei de 2½ pana la 7 ani chiar — si acest lucru s-a intâmplat pâna in jurul anilor 1880. Sunt locuri in lume in care alaptatul prelungit inca se mai practica. Se pune, atunci, intrebarea, daca oamenii ar trebui sa aiba amintiri legate de alaptat? Iar daca nu au, acest lucru le afecteaza in vreun fel dezvoltarea emotionala?

7. Nu toti medicii stiu multe despre alaptat.

In trecut, ceream sfatul mamelor si bunicilor cu privire la alaptat. Dar acum, cei mai multi dintre noi apeleaza la specialistii in obstetrica si pediatrie pentru sfaturi si indrumari. Insa surpriza: medicii nu invata mai nimic despre lactatie in scolile de medicina - nici despre tehnica alaptarii.

Daca medicul de familie/pediatru nu este si consultant in lactatie, atunci e bine sa consulti un specialist acreditat care sa te indrume si sa-ti dea sfaturile de care ai nevoie.

8. Nu exista teste despre normalitatea alaptatului.

Se estimeaza ca doar intre 1 si 5 % dintre femei nu pot produce fizic lapte matern, si cu toate acestea, problema insuficientei laptelui este aproape una epidemica: Intr-un studiu recent, aproximativ 50% dintre mamele intervievate au motivat incetarea alaptarii cu volumul mic de lapte.

Din pacate, nu exista metode de testare a functionalitatii sanilor. Conform expertilor in lactatie, mamele care alapteaza ar trebui sa primeasca aceeasi atentie medicala pe care o primeste orice alt organ din corp.

9. Controversa "biberon sau san" este una artificiala.

In occident, tot mai multe femei incep sa-si alapteze copiii - dar jumatate dintre ele ajung sa renunte partial (completând cu lapte praf) sau total in doar cateva saptamani. Sa fie vorba de asa-numita controversa "san sau biberon"?

Sa privim lucrurile dintr-o perspectiva mai larga: societatea noastra nu este pregatita sa sprijine mamele. Iar printre lacune se numara insuficienta informatiilor si dovezilor stiintifice despre unul dintre cele mai vitale procese biologice ale omenirii, lipsa unei asistente medicale specializate in lactatie, dreptul de a alapta in public si - in unele tari - lipsa concediului de maternitate platit, pe langa multe alte probleme.

Multe mame isi recunosc ignoranta cu privire la acest aspect atat de important din viata copilului lor, insa, odata dobandite cateva notiuni de baza, lucrurile pot sta cu totul altfel pentru fiicele lor.

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-25759/10-things-i-wish-i-had-known-about-breastfeeding-before-i-became-a-mom.html

#alaptat #copii sanatosi #lapte de mama #laptele matern

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa
24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101