Hummus-ul este poate cel mai cunoscut si mai apreciat fel de mancare libaneza, datorita simplitatii dar si gustului deosebit. Acesta se compune, traditional, dintr-un amestec de piure de naut, pasta de susan (tahini), lamaie, ulei de masline si usturoi.
Va prezentam o adaptare a retetei traditionale de preparare a hummusului, versiunea propusa de noi continand si turmeric.
Turmericul a fost folosit pentru aroma sa deosebita dar si pentru proprietatile sale medicinale (substantele benefice din turmeric sunt potentate de grasimi si piper negru).
Ingrediente (2 portii)
- 300 grame naut boabe- lasat la hidratat cel putin 2 ore
- 50 grame tahini - [optional]
- un varf de lingurita de turmeric - [optional]
- zeama de la o lamaie mare
- jumatate de lingurita sare de mare / roz / gema-rasnita
- un praf de piper si cumin
- 20 ml ulei de masline
- 4-5 catei de usturoi
- 2-3 morcovi - pentru servire
Preparare
Nautul se fierbe la foc mediu circa 30-45 minute, se scurge de apa care a ramas in urma fierberii si se pune in blender impreuna cu restul ingredientelor, in afara de morcovi. Totul se mixeaza pana se obtine o pasta groasa si cremoasa.
La final, se decoreaza cu ulei de masline si eventual turmeric sau boia de ardei dulce si se serveste cu lipii din faina integrala alaturi de o salata tabouleh (rosii, ceapa,patrunjel,ulei de masline) sau, in varianta 'dietetica', cu sticks-uri din morcovi.
Se poate pune ulei de masline si in compozitie pentru a face pasta mai cremoasa.
reteta e corecta doar ca uleiul de masline nu se adauga in compozitie ci doar ca decoratie(adica se presara un pic in farfurie atunci cind servim hummosulPofta mare!!)