7.50 Lei
SKU: 5941828016635
Fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați, fibre solubile și insolubile, contribuie la menținerea greutății corporale, generând senzație de sațietate și dimunând apetitul. Ovăzul conține într-o proporție ridicată beta-glucan, o fibră solubilă cu importante efecte hipocolesterolemiante și hipoglicemiante, dar și de reglare a greutății corporale.
400 g
Utilizat inițial ca plantă furajeră în alimentația cailor și a altor animale erbivore, ovăzul a început încă din Evul Mediu să fie integrat treptat și în alimentația de zi cu zi a oamenilor, în special în cadrul populațiilor din nordul și centrul Europei.
Ovăzul (Avena Sativa) este o plantă erbacee ce aparține familiei Gramineae, având tulpina de tip pai și inflorescența sub formă de spic. Culturile de ovăz sunt foarte populare îndeosebi în Scoția și Anglia, ovăzul fiind ingredientul principal al multor preparate: de la terci (porridge), la budinci, prăjituri sau biscuiți. În România, zonele cele mai favorabile cultivării ovăzului se află în Podișul Transilvaniei, în Câmpia de Vest și în nordul Moldovei.
În dieta zilnică, ovăzul face parte din grupa cerealelor esențiale datorită aportului său nutritiv ridicat. Poate fi introdus în alimentație sub formă de boabe, tărâțe, făină, griș sau fulgi, chiar și sub formă de lapte vegetal. Dintre toate aceste tipuri, fulgii de ovăz reprezintă varianta cea mai versatilă și ușor de adaptat mai ales micului dejun și gustărilor rapide.
Te-ai întrebat vreodată cum se obțin fulgii de ovăz? Răspunsul este foarte simplu. Iată cum:
Ajunse la maturitate, boabele de ovăz sunt recoltate, apoi sunt curățate de impurități (nisip, pleavă sau alte ierburi) și sunt separate în funcție de dimensiuni.
În următorul stadiu, cu ajutorul unui utilaj specific, sunt îndepărtate cojile pentru a obține crupele de ovăz.
Crupele sunt supuse unui tratament cu aburi, de absorbție a umezelii, proces necesar pentru inhibarea activității anumitor enzime lipolitice care, în cazul în care nu ar fi neutralizate, ar descompune grăsimile din cereale pentru a elibera acizi grași, conducând la râncezirea crupelor de ovăz și, implicit, la un gust amar al acestora.
Crupele sunt trecute printr-un utilaj industrial specific care le conferă o formă turtită. În funcție de dimensiunea inițială a boabelor, se obțin fulgi de ovăz și fulgi de ovăz fin.
Fulgii uscați sunt ulterior ambalați.
Datorită proceselor blânde de producție, aproape toate substanțele nutritive conținute în fulgii de ovăz rămân active, astfel încât există o mulțime de beneficii pentru care să-i incluzi în alimentația ta.
Beneficiile consumului fulgilor de ovăz
Valorile nutriționale ale fulgilor de ovăz
O cantitate de 80 g (1/2 cană) de fulgi de ovăz conține aproximativ:
69 g glucide
10 g fibre
13 g proteine
7 g grăsimi
Fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați, fibre solubile și insolubile, contribuie la menținerea greutății corporale, generând senzație de sațietate și dimunând apetitul. Ovăzul conține într-o proporție ridicată beta-glucan, o fibră solubilă cu importante efecte hipocolesterolemiante și hipoglicemiante, dar și de reglare a greutății corporale.
Comparativ cu celelalte cereale, ovăzul conține cei mai mulți aminoacizi esențiali. Dintre aceștia, într-o proporție considerabilă se regăsește lizina, un aminoacid care susține atât regenerarea și dezvoltarea masei musculare, cât și sistemul imunitar. Întrucât este bogat în aminoacizi, fulgii de ovăz sunt indicați în alimentația vegetarienilor și veganilor.
Câte calorii au fulgii de ovăz
100 g fulgi de ovăz conțin aproximativ 380 kcal. Din acest motiv, se recomandă a fi incluși în prima masă a zilei, la micul dejun, pentru a beneficia de toată energia necesară desfășurării activităților din rutina de dimineață.
Datorită conținutului bogat în beta-glucan (fibră care reduce apetitul, poftele alimentare și conferă senzația sațietății), ovăzul este indicat și în cazul dietelor pentru slăbit. Întrucât induce sațietate, aceasta va conduce la reducerea cantității de calorii consumate pe parcursul zilei.
Principalele vitamine și minerale din compoziția fulgilor de ovăz
Fulgii de ovăz conțin complexul de vitamine B, în special vitamina B1 (tiamina), B2, B6 și B9 (acidul folic), vitamina E și K.
În ceea ce privește oligoelementele, în compoziția fulgilor de ovăz regăsim: fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu, calciu, nichel, mangan.
Indicele glicemic al fulgilor de ovăz
Indicele glicemic reprezintă o modalitate simplă de a estima impactul diferitelor alimente asupra glicemiei. În cazul fulgilor de ovăz, acesta este de aproximativ 40, fiind un indice glicemic mic spre mediu.
Alimentele cu un indice glicemic mic sunt ideale pentru menținerea glucozei din sânge la un nivel cât mai stabil. Menținerea acestui nivel scăzut este esențială în special în cazul unor afecțiuni precum diabet, obezitate, cancer. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt un aliment indicat în dieta și tratamentul acestor afecțiuni.
Beneficiile consumului fulgilor de ovăz
Pe lângă aportul nutritiv complex, fulgii de ovăz conferă o mulțime de alte beneficii organismului uman, contribuind la menținerea unei stări excelente de sănătate. Printre aceste beneficii se numără următoarele:
Acțiune tonică și energizantă - fiind o sursă de carbohidrați complecși, nutrienții sunt absorbiți lent în organism. Conținutul ridicat de mangan contribuie la funcționarea optimă a metabolismului.
Fulgii de ovăz – beneficiile uilizării în tratamentele faciale
Aplicațiile externe (cataplasmele, măștile și tratamentele faciale) reprezintă o altă modalitate de a beneficia de proprietățile antiinflamatoare, calmante și protectoare ale ovăzului. Fulgii de ovăz sunt eficienți atât în tratamentul aplicat tenului gras cu tendințe acneice, cât și al tenului uscat. Totodată, pot fi folosiți și ca exfoliant.
Tratament facial cu fulgi de ovăz pentru tenul acneic
Fierbe câteva grame de fulgi de ovăz în apă fierbinte (în cantități aproximativ egale) și amestecă până obții o pastă. După ce s-a răcit, aplică această pastă pe față, lăsând-o să acționeze 20 de minute, după care se poate îndepărta cu apă caldă. Pentru rezultate vizibile, este necesar ca tratamentul să fie aplicat de minim 2-3 ori pe săptămână.
Tratament facial cu fulgi de ovăz pentru piele uscată, iritată și cu tendințe de mâncărime
Prepară jumătate de cană de terci de ovăz. Pentru aceasta, pune la fiert câteva linguri de fulgi de ovăz în apă fierbinte și amestecă până devine o pastă. Întrucât fulgii sunt fini, se vor înmuia în doar câteva minute. Apoi, amestecă într-un bol terciul cu 1/4 cană apă călduță și o lingură de ulei de cocos topit. Aplică masca pe față și gât și las-o să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește cu apă caldă.
Exfoliant cu fulgi de ovăz
Amestecă o lingură de fulgi de ovăz măcinați cu ulei de măsline presat la rece sau cu ulei de migdale și adaugă o picătură de ulei esențial de lavandă. Aplică pe față exfoliantul cu mișcări ușoare, circulare. Poți îndepărta cu apă călduță pasta respectivă, după un interval de 10-15 minute.
Cum pot fi introduși în dietă fulgii de ovăz. Cum consumăm fulgii de ovăz?
La micul dejun sau la cină, ca gustare sau masă principală, versatilii fulgi de ovăz se pretează la o mulțime de combinații alimentare.
Poți obține un porridge rapid și delicios înmuind fulgii de ovăz cu apă sau cu lapte (inclusiv lapte vegetal, precum cel de migdale sau de cocos) sau cu iaurt, după care poți adăuga un vârf de scorțișoară, miere sau alt îndulcitor. Poți combina porridge-ul cu fructe (măr, banane sau fructe de pădure), cu semințe sau cu fructe uscate.
Cu cât fulgii sunt mai fini, cu atât se dizolvă mai repede în lichidul preferat. Fulgii extrafini se înmoaie în câteva minute în lichidele la temperatura camerei și instant în lichidele fierbinți.
Poți încerca diverse rețete, de la fursecuri din fulgi de ovăz și stafide, la brioșe, biscuiți, prăjituri, batoane de cereale, granola, clătite. Poți adăuga fulgi de ovăz și în compoziția pentru pâine.
Fulgii de ovăz în dieta bebelușilor
Ovăzul, împreună cu alte cereale integrale (precum orezul nedecorticat, orzul, meiul, produsele de panificație din făină integrală) furnizează cantități considerabile de carbohidrați complecși, benefici pentru copiii în creștere. Întrucât nu conține gluten (proteină cu potențial alergen), ovăzul poate fi introdus în alimentația bebelușului mai devreme decât grâul, încă de la 7-8 luni.
O porție de 100 g de fulgi de ovăz conțin aproximativ 44% din necesarul zilnic de magneziu și 25% din doza zilnică recomandată de zinc, motiv pentru care sunt excelenți în alimentația bebelușului, cele două minerale fiind esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sa.
Începând cu vârsta de 7 luni și până în momentul în care copilul învață să mestece, poți prepara ovăzul sub formă de porridge. Atunci când copilul învață să mestece bine, poți prepara o mulțime de rețete, precum cele de pâine, fursecuri, biscuiți.
Fulgii de ovăz în dieta sportivilor
Datorită valorii nutriționale ridicate și a carbohidraților complecși, fulgii de ovăz sunt ingredientul ideal pentru dieta unui sportiv. Ei susțin organismul prin intermediul aportului de vitamine și minerale și induc senzația de sațietate pentru un timp îndelungat, fără a activa depozitele de grăsime.
Poți alege între a lua o masă (ce are la bază fulgii de ovăz) înainte sau după antrenamente, în funcție de durata de timp care se scurge de la masă până la antrenament. Este indicat ca fulgii de ovăz să fie consumați înainte de antrenament doar dacă ai la dispoziție minim 2 ore, pentru ca procesul digestiei să aibă loc. În caz contrar, este recomandat să inversezi ordinea celor două acțiuni și poți alege un suc sau un smoothie în loc de porridge, pentru o masă rapid digerabilă înainte de antrenament.
Contraindicații
Consumat în cantități obișnuite, ovăzul nu este toxic și nu prezintă afecte adeverse. Cu toate acestea, există posibilitatea ca el să nu fie bine tolerat de către cei care suferă de alergie la ovăz, de intoleranță la nichel sau la alți compuși ai săi.
Deși studiile medicale recente afirmă că ovăzul nu conține gluten, persoanele care suferă de boala celiacă (intoleranță la gluten) pot avea simptome asemănătoare cu cele generate de consumul de gluten dacă aceștia au consumat ovăz în cantități mari sau dacă în timpul procesului tehnologic, boabele de ovăz au fost amestecate accidental cu cele de grâu. Pentru aceste persoane, se recomandă achiziționarea ovăzului certificat ca fiind pur.
Consumul excesiv de ovăz poate provoca: disconfort stomacal sau abdominal, flatulență, creșterea peristaltismului.
Produse recomandate
4,9
Pe baza opiniei a 843 de persoane