Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Flatulenta

Flatulenta

Hidrogenul si dioxidul de carbon sunt produse de bacteriile colonului, in prezenta carbohidratilor slab absorbiti. Daca flatulenta este insotita de diaree si pierderea in greutate, aceasta poate indica o tulburare de absorbtie, cum ar fi intoleranta

Hidrogenul si dioxidul de carbon sunt produse de bacteriile colonului, in prezenta carbohidratilor slab absorbiti. Daca flatulenta este insotita de diaree si pierderea in greutate, aceasta poate indica o tulburare de absorbtie, cum ar fi intoleranta la lactoza sau insuficienta pancreatica, si ar trebui sa fie evaluate de catre un doctor.

Mult mai comuna este flatulenta dupa consumul in exces a unei mari cantitati de carbohidrati slab absorbite, cum ar fi fasolea sau produsele alimentare pentru care aveti o sensibilitate alimentara. Alimentele cu sensibilitati comune includ produse lactate si de grau.

Strategii de tratament

1. Mestecati hrana cu atentie. Digestia carbohidratilor incepe in gura. Orice lucru pe care dintii nu il fac, stomacul tau va trebui sa il faca mai tarziu.

2. Consultati doctorul pentru a exclude tulburarile legate de absorbtie daca observati pierderea in greutate si diaree.

Gaze si flatulenta dupa mesele bogate in grasimi

A manca o masa bogata in grasimi poate genera o cantitate mare de dioxid de carbon, dintre care o parte este eliberata sub forma de gaz. Asta pentru ca dioxidul de carbon este produs in intestinul subtire atunci cand bicarbonatul este eliberat pentru a neutraliza acidul din stomac si grasimile in timpul meselor.

Strategii de tratament

1. Mananca mese mai mici, mese mai frecvente.

2. Evita mesele bogate in grasimi.

3. Consulta doctorul pentru a exclude tulburarile legate de absorbtia  daca observi pierdere in greutate si diaree.

Flatulenta mirositoare si gazele

Gazele, care au un miros puternic, de obicei, rezulta din metabolizarea in intestine a proteinelor si aminoacizilor care contin sulf.

Strategii de tratament

1. Mestecati cu atentie alimentele bogate in proteine . Evitati excesul de proteine  in dieta voastra.

2. Utilizarea de comprimate de carbune activat poate ajuta pentru la eliminarea mirosului.

Consumul de alimente care produc gaze

Anumite alimente sunt in mod inerent producatoare de gaz. Fasolea, varza, ceapa, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, produsele pufoase de grau cum ar fi painea, merele, piersicile, perele, prunele, porumbul, ovazul, cartofii, laptele, inghetata  si branza moale.

Alimentele care produc gaze minime includ orezul, bananele, citricele, strugurii, cascavalul, carnea, ouale, untul de arahide, bauturile non-carbogazoase, si iaurtul facut cu bacterii vii.

Alte conditii

Cand cineva are o balonare persistenta si flatulenta, se efectueaza mai intai analize de laborator si raze X pentru a exclude prezenta vreunei boli. Cancerul colorectal prezinta adesea simptome de disconfort abdominal si balonare. Boala celiaca si alte boli inflamatorii intestinale pot avea simptome similare.

Este important sa ne amintim ca gazele si balonarea sunt simptome vagi care pot fi asociate cu multe boli medicale, astfel incat consultarea cu un medic specialist ar trebui sa fie intotdeauna primul pas.

Asocierea alimentelor

Un alt factor important este asocierea alimentelor. Doarece unele alimente se digera intr-un fel iar altele in alt fel, este important sa nu combinam la aceeasi masa alimente care se digera diferit. Spre exemplu incercati sa mancati fructele separat sau inainte de alte alimente in nici un caz dupa. Fructele avand o digestie mai rapida, daca sunt consumate dup alimente ce se digera mai greu vor intra in fermentatie si vor elimina gaze. De aceea multi oameni spun „nu mananc fructe ca imi dau gaze”. Este in mare pur si simplu o problema de asociere.

#colon #flatulenta #Hidrogenul #sensibilitate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101