Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Factori de risc neobisnuiti ce duc la aparitia pietrelor la rinichi

Factori de risc neobisnuiti ce duc la aparitia pietrelor la rinichi

Aproximativ 1 din 10 europeni sufera de pietre la rinichi cel putin o data in viata. Conform datelor Asociatiei Europene de Urologie, numarul celor ce sufera de pe urma pietrelor la rinichi s-a dublat, fiind o consecinta a stilului de viata tot mai s

Aproximativ 1 din 10 europeni sufera de pietre la rinichi cel putin o data in viata. Conform datelor Asociatiei Europene de Urologie, numarul celor ce sufera de pe urma pietrelor la rinichi s-a dublat, fiind o consecinta a stilului de viata tot mai sedentar. Cu siguranta cei care au trecut prin aceasta experienta cel putin o data in viata, nu-si mai doresc sa o repete. 

Durerea asociata cu pietrele la rinichi este atroce si in multe cazuri bolnavii apeleaza la serviciul de urgenta pentru tratament. Desi in majoritatea cazurilor pietrele se elimina singure si fara alte complicatii, daca nu se fac modificari in stilul de viata, acestea se vor forma din nou in cinci ani la aproape 50 % dintre cei care le-au avut.

Ce sunt pietrele la rinichi (calculii renali) ?

Pietrele la rinichi sunt aglomerari de minerale, in special calciu si oxalat, care se acumuleaza in tractul urinar si raman acolo. In mod normal, substantele din care este alcatuita urina impiedica formarea acestor cristale.

Unele persoane dezvolta pietre cand in urina lor se acumuleaza cantitati mai mari de substante ce favorizeaza formarea de cristale, asa cum este calciul si acidul uric, fata de lichidul care le-ar putea dilua. Daca piatra este destul de mare pentru a genera iritatii sau un blocaj, apar dureri grave. Durerea se poate muta si modifica intensitatea pe masura ce pietrele se deplaseaza. Alte simptome ale pietrelor la rinichi includ:

simptome pietre la rinichi

Factori de risc care duc la formarea pietrelor la rinichi

Un aport insuficient de calciu

Cele mai multe pietre de rinichi sunt compuse din calciu, ceea ce ar indica faptul ca un consum exagerat de calciu ar fi contraindicat. Insa realitatea este ca tocmai un aport insuficient de calciu favorizeaza formarea de pietre la rinichi.

Se pare ca in tractul digestiv, calciul se leaga de oxalati din alimente, impiedicandu-i sa patrunda in sange si tract urinar, unde pot forma pietre le rinichi.

Este important de mentionat ca cel mai benefic este calciul luat din alimente, nu cel din suplimente, despre care s-a dovedit ca, de fapt, mareste riscul de formare a pietrelor la rinichi cu pana la 20 %.

pietre la rinichi  - factori de risc

Consumul obsesiv al aceluias tip verdeturi

Anumite verdeturi, cum este spanacul-in special, sunt bogate in oxalati. Aceste substante se leaga de calciu si se elimina prin tractul urinar, insa atunci cand concentratia acestora este prea mare in urina, formeaza pietre.

Salatele, spanacul si celelalte verdeturi sunt in mod evident printre cele mai sanatoase alimente, insa daca te confrunti cu pietre la rinichi poti inlocui spanacul cu alte versiuni cu mai putin oxalat, cum ar fi kale.

Prea multa sare rafinata

Sarea, in special cea bruta (nerafinata), a fost acuzata pe nedrept ca fiind o sursa a bolilor cronice. Intr-adevar, consumul de sodiu in exces poate mari cantitatea de calciu excretata de rinichi, ceea mareste riscul de pietre la rinichi.

Un praf de sare neprocesata presarata pe mancare nu strica. Mult mai utila este, insa, reducerea consumului de alimente procesate, pentru ca acestea contin cea mai mare cantitate de sare ultra-rafinata.

Consum insuficient de citrice (si cruditati, in general)

Citricele contin citrat, un compus care poate reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. Adauga un strop de lamaie in apa sau mareste consumul de fructe si legume.

Un studiu a aratat ca persoanele care in mod normal evitau fructele si legumele proaspete au redus substantele din urina ce favorizeaza formarea pietrelor la rinichi prin cresterea consumului de cruditati timp de o luna. Consumul de legume regleaza nivelul de magneziu, ceea ce este, de asemenea, benefic.

Magneziul joaca un rol important in absorbtia si asimilarea calciului de catre corp, iar un consum excesiv de calciu fara un aport echivalent de magneziu poate face ca acesta sa devina toxic si sa favorizeze afectiuni ca pietrele la rinichi.

Consum exagerat de ceai negru si orice fel de derivate ale acestuia

Ceaiul negru este o sursa bogata de oxalati, iar un consum excesiv poate mari riscul de formare a pietrelor.

Bauturile carbogazoase

Consumul de bauturi carbogazoase este asociat cu pietrele la rinichi. Fenomenul poate fi explicat prin prezenta acidului fosforic, care face urina acida, favorizand formarea de pietre. In plus, un studiu a descoperit ca bauturile carbogazoase accentueaza compozitia substantelor din urina care incurajeaza formarea pietrelor din oxalat de calciu.

Zaharul, inclusiv fructoza, este de asemenea o problema. O alimentatie bogata in zahar poate favoriza pietrele la rinichi, pentru ca zaharul dezechilibreaza relatiile dintre mineralele din corp interferand cu absorbtia de calciu si magneziu in corp.

Consumul de zaharuri nesanatoase si bauturi carbogazoase de catre copii este un factor important ce poate explica formarea de pietre la rinichi si la varste fragede. Zaharul mareste dimensiunea rinichilor dar si produce modificari patologice la nivelul rinichilor, asa cum este formarea de calculi.

Ereditatea

Daca exista cazuri persoane ce au suferit de pe urma pietrelor la rinichi in familie, acest lucru poate mari riscul de formare a acestora. Inabilitatea de a absorbi eficient oxalatii poate fi o trasatura mostenita.

Infectii urinare repetate

Infectiile urinare repetate pot fi un semn al pietrelor la rinichi in unele cazuri, pentru ca pietrele pot bloca fluxul urinei, cauzand infectie. Daca suferi de infectii urinare frecvente fara o cauza aparenta, fa-ti analize pentru pietre la rinichi (poti avea pietre la rinichi fara sa stii).

Abuz de laxative

Abuzul de laxative interfereaza cu abilitatea corpului de a absorbi si utiliza nutrientii, ceea ce duce la un dezechilibru al electrolitilor, marind riscul de pietre la rinichi. Abuzul de laxative poate cauza deshidratare, care de asemenea incurajeaza formarea de pietre la rinichi.

Obezitatea

In ceea ce priveste alimentatia, femeile care consuma peste 2.200 de calorii pe zi isi maresc riscul de pietre la rinichi cu pana la 42%, iar obezitatea este si ea un risc. Se crede ca greutatea in exces poate modifica tractul urinar facilitand formarea de pietre la rinichi. De exemplu, nivelul pH-ului modificat din urina la obezi mareste riscul de acid uric care duce la formarea pietrelor.

Care este cel mai mare factor de risc in formarea de pietre la rinichi?

Factorul de risc cel mai mare pentru formarea pietrele la rinichi este consumul insuficient de apa. Daca nu consumi suficienta apa, urina va acumula cantitati mari de substante care pot forma pietre. In conformitate cu indrumarile emise de Colegiul American al Medicilor, una dintre cele mai simple strategii pentru evitarea pietrelor la rinichi este sa bei mai multa apa. Iar Fundatia Nationala a Rinichilor explica:

“Urina contine tot felul de reziduuri. Cand acestea sunt prea multe si prea putin lichid, incep sa se formeze cristale. Acestea atrag si alte elemente si impreuna formeaza o masa solida care se mareste daca nu se elimina prin urina … Pentru cele mai multe persoane, o cantitate suficienta de lichide le impinge afara sau substantele din urina le impiedica sa se formeze.”

Indrumarile cele mai recente ale CAM recomanda celor care au suferit de pietre la rinichi in trecut sa mareasca aportul de lichide astfel incat sa ajunga la cel putin doi litri de urina eliminata pe zi, care, spun ei, ar reduce la jumatate posibilitatea formarii altor pietre. Pentru a ajunge la aceasta cantitate, ei recomanda cresterea consumului de lichide pe parcursul unei zile, atat apa cat si apa minerala fiind considerate lichide potrivite. Studiile arata, de exemplu, ca cei care au suferit de pietre la rinichi si au marit cantitatea de lichide pentru a atinge pragul de doi litri de urina pe zi au prezentat o rata de recurenta de 12%, in timp ce cei care nu au marit consumul de lichide au prezentat o rata de 27%.

Persoanele care sufera de tensiune arteriala marita prezinta si ei un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, nu este clara daca aceasta este o cauza sau o consecinta a hipertensiunii. 

Fundatia Nationala a Rinichilor recomanda peste 12 pahare de apa pe zi, insa o modalitate mai usoara de a determina daca bei suficienta apa este verificarea culorii urinei; aceasta trebuie sa fie de culoare galben foarte deschis (urina mai inchisa la culoare este mai concentrata). Necesarul de apa variaza de la persoana la persoana, in functie de organismul si activitatea fiecaruia, insa culoarea este un punct de referinta foarte util pentru prevenirea pietrelor la rinichi. 

Nu uita sa maresti aportul de apa ori de cate ori creste si intensitatea activitatilor fizice sau temperatura. Daca iei multivitamine sau suplimente cu complexul de B-uri ce contin vitamina B2 (riboflavina), atunci culoarea urinei va fi foarte aprinsa, aproape galben fluorescent si acest lucru nu-ti va permite sa folosesti culoarea urinei ca etalon al nivelului de hidratare.

Pietrele la rinichi pot cauza vizite repetate la Urgenta

Peste 1 milion de occidentali ajung anual la serviciul de urgenta din cauza pietrelor la rinichi. Un studiu recent arata ca unul din noua vor reveni pentru acelasi motiv. Daca ai dureri atroce si nu cunosti cauza, atunci e bine sa mergi la urgenta, desi in majoritatea cazurilor, pietrele la rinichi nu necesita masuri invazive. Pietrele de mici dimensiuni pot fi eliminate cu simptome minime si un consum mare de apa (pana la 3 litri pe zi). Citeste mai multe informatii aici despre remedii naturale pentru prevenirea si eliminarea pietrelor la rinichi.

In cazul pietrelor mai mari care nu pot fi eliminate de corp si care cauzeaza simptome grave, poate fi necesar un tratament. Se pot sparge pietrele cu ultrasunete sau medicul poate folosi un periscop pentru a localiza si a faramita pietrele. Uneori este necesara si interventia chirurgicala pentru inlaturarea pietrelor de mari dimensiuni, insa ideal este sa nu se ajunga la aceasta solutie.

Preventia este mult mai preferabila suferintei provocate de o criza de rinichi, de aceea cel mai important lucru este sa consumi multa apa. O alimentatie echilibrata, cu multe legume, precum si eliminarea bauturilor acidulate, toate acestea sunt de asemenea importante.

Si, in cele din urma, nu neglija miscarea fizica regulata. Chiar si putina miscare poate fi benefica reducerii riscului formarii de calculi renali. Intr-un studiu la care au participat 84.000 de femei la menopauza, s-a descoperit ca cele care faceau miscare au prezentat un risc mai redus cu pana la 31 % de formare a pietrelor la rinichi. Asocierea s-a mentinut si in cazul unor exercitii fizice de intensitate foarte scazuta. 

Surse:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120917090024.htm

http://time.com/3965883/kidney-stones-risk-factors/

#boli rinichi #pietre la rinichi #remedii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Trei remedii naturale puternice impotriva alergiilor
Remedii rapide din vechea medicina chineza
Remedii naturale pentru bolile de rinichi

Ce spun cititorii despre "Factori de risc neobisnuiti ce duc la aparitia pietrelor la rinichi"

Negura Ioan08 April 2017 21:36Raspunde

Incercati acum primavara o cura cu seva de mesteacan.Va zic sincer, am scapat de pietre cu aceasta seva.Pana si medicul la care am fost internat m-o rugat sa ii procur acest leac.Pentru cei care nu aveti mesteceni in apropiere sunati la numarul 0744825588.Ii persoana de la care am cumparat-o eu

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101