REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Calatorii
  4. De ce ţările din America de Sud sunt un vis pentru vegetarieni şi vegani?

De ce ţările din America de Sud sunt un vis pentru vegetarieni şi vegani?

Europa este continentul meu de suflet, ţara în care mă simt cel mai bine - Iranul - este în Asia şi mulţi ani am trăit cu convingerea că iubesc cel mai mult Africa, însă m-am răzgândit în urmă cu doi ani şi jumătate. Pasiunea cea mai mare o simt pentru America de Sud.

Poate că-i spiritul latin, poate că-s oamenii lipicioşi (mai ales în ţările vorbitoare de spaniolă pe care le-am vizitat), poate că-s animalele şi relieful variat... şi apoi stau şi cuget... poate că-i şi mâncarea.
Cu siguranţă, vegetarienii şi veganii au cu ce se sătura pe acolo! Pentru a vă inspira şi a-mi susţine ideea tocmai menţionată, le-am grupat pe căprării (şi mi-am permis să includ şi o ţară din America Centrală pe listă)

 

Fructe fel de fel (şi sucurile lor)


Cu toate că-s mai pasionată de legume, în general, când sunt în America de Sud, se produce o schimbare nebună, colorată şi plină de arome.
Cât eram mică, nu înţelegeam de ce ai mei înfulecau pepene galben cu atât de multă poftă; m-am convins când am călătorit pentru prima oară în Brazilia, iar apoi am realizat că cel din România este chiar şi peste acesta!
Mango are tot în Brazilia o savoare fantastică şi doar în Columbia pare să fie mai gustos.
Vedeta călătoriilor mele în America de Sud a fost, fără doar şi poate, papaya. Iar papaya ca în Brazilia nu găseşti. Eram la o tabără de surfing în Canare acum 6 ani şi am întâlnit acolo un italian care devenise obsedat de papaya tot în Brazilia, căuta acest fruct prin călătoriile sale în jurul lumii, însă nu mai găsise nicăieri acelaşi gust. Acelaşi lucru-l pot spune şi despre nucile de cocos – sucul lor nu este nicăieri mai dulce şi mai răcoritor decât... tot în Brazilia. Papaya rămâne însă fructul meu preferat, după grepfrutul pe care l-am văzut pentru întâiaşi oară în Paraguay.
Ananasul este şi el zemos şi minunat în America de Sud. În Columbia mi-a plăcut cel mai mult – şi parcă doar în Uganda am avut o fascinaţie mai mare pentru acest fruct. Nu înţelegeam de ce nu băusem suc de ananas mai mult cu ocazia primei călătorii în Brazilia (aici îl găsiţi servit cel mai mult dintre ţările sud-americane), cu toate că îl cunoşteam şi-mi crease dependenţă în India. Niciun suc proaspăt stors nu se compară cu ce ajunge în cutii la noi. Eu mă ghidez după ideea „sunt acolo unde se coc şi sunt faimoase pentru caracteristicile lor... aşa că voi încerca fructele locului!”.
Am mai iubit sucul de guava în cea mai mare ţară sud-americană; îl serveam în fiecare zi la familia braziliană ce ne-a găzduit (am avut un prieten brazilian apropiat într-un punct al vieţii mele) şi doar în Egipt am iubit această licoare mai mult! Sucul de fructul pasiunii este o altă delicatesă în Brazilia, în timp ce în Columbia m-am delectat cu sucurile de lulo şi acerola.

 

Smoothies şi alte băuturi


Cel mai bun smoothie de fructul pasiunii (ei numesc smoothie-urile „batidas”) l-am servit în Uruguay, în timp ce-n Patagonia chileană (propice pentru creşterea fructelor de pădure), am băut cât de mult smoothie de zmeură am putut. Acum îl consum şi acasă şi îl puteţi prepara şi voi, mai ales că zmeura noastră-i delicioasă: 1 parte zmeură, 2 părţi apă, zahăr sau înlocuitori – după gust. Merge tare bine-n zilele toride.
Instructorul nostru de surfing (aşa am ajuns şi în Columbia) ne-a învăţat cum să preparăm smoothie de sapote pe coasta Caraibilor. Nu auzisem niciodată de acest fruct, însă textura lui lăptoasă m-a încântat.
Tot în Columbia, am observat că se consumă foarte mult lapte de ovăz. Merge bine, e drept, la micul dejun. Iar pentru prânz, limonadele de cocos sunt o încântare. Nu mă mai săturam de ele!
Iar dacă ajungeţi în Argentina (cu toate că şi în Paraguay, Uruguay şi părţi din Brazilia se păstrează aceleaşi obiceiuri), pătrundeţi în lumea şi cultura mate! Nu este doar o băutură caldă, amăruie şi dătătoare de energie, ci şi un mijloc de apropiere. Prietenii mei argentinieni mi-au făcut cadou o cană şi o bombilla, ştiind cât de mult îmi place să îmi prepar şi să beau mate.
Dacă înainte de a merge în Columbia nu beam cafea, acum o ronţăi, căci am descoperit-o cu adevărat acolo. Nici cu cea din Brazilia nu mi-e ruşine şi acelaşi lucru în aceleaşi două ţări îl pot spune cu privire la cacao. Încercaţi boabe de cacao, dar şi pulbere. Miros a pădurile Americii de Sud şi transformă orice desert în care se folosesc într-unul minune!
Dacă sunteţi fan cocktailuri, sub nicio formă nu părăsiţi Brazilia fără a încerca o caipirinha la faţa locului!

 

Feluri sărate


Cu influenţe europene foarte adânc înrădăcinate, se pare însă că în America de Sud se urmăreşte pilda elevului care şi-a depăşit prin măiestrie profesorul. Pizza ca în Argentina eu nu am mâncat nicăieri în lume şi Pizza Fugazza (cu ceapă) este preferata mea. Am mai avut surprize plăcute şi în Chile, tot pe partea de pizza. Iar în Columbia, la Muzeul Cacauei din Minca, am savurat o pizza cu avocado pe care nu o voi uita niciodată.
Că tot vorbim de Chile, deşi este o ţară scumpă şi mâncarea-i şi ea scumpă, sunt feluri care vin în porţii mari – de exemplu, pichanga, o chestie cu de toate (cartofi prăjiţi şi ciuperci şi rozmarin şi roşii...) – şi pe care le puteţi împărţi.

 

În Brazilia se găteşte dumnezeieşte din ce am încercat eu şi este una dintre ţările mele preferate din toată lumea ca şi mâncare (şi favorita mea din America de Sud). Cu arroz e feijão (orez şi fasole) ca garnitură la aproape orice (nu se mănâncă pâine) nu poţi da greş, salatele sunt minunate şi deosebite (în Guarulhos am servit una gigantică şi foarte echilibrată, ce avea inclusiv caju proaspăt în compoziţie) şi pastele sunt delicioase (de multe ori, preparate în casă, în combinaţii surprinzătoare – se simt puternic influenţele italiene mai ales în sudul Braziliei).
Ca gustări rapide, puteţi încerca tamales în Columbia şi Panama, în variantă vegetariană – făină de porumb gătită pe aburi, în frunze de banane, sau quinoa în varianta bulgări (în nord-estul andin al Argentinei) sau lipii în Columbia.
Iar dacă vizitaţi orice patiserie de cartier sau vă aprovizionaţi de la vânzătorii ambulanţi când mergeţi cu autobuzul pe distanţe lungi, aveţi de ales între chipas (în Argentina), pan de queso (în Columbia) şi pão de queijo (în Brazilia – preferatele mele; se spune că cele mai bune se găsesc în Statul Minas Gerais); da, toate au brânză în aluat.


Tot în Argentina, nu rataţi empanadas – pentru ovo-lacto-vegetarieni există variantele cu gorgonzola şi spanac sau provolone şi nuci, însă cu siguranţă veţi da şi peste versiuni vegane. Merită să le căutaţi.

 

Universul dulce (poate partea pe care o iubesc cel mai mult)

 

Cu toate că deserturile au în Brazilia un gust aparte şi sunt preponderent pe bază de fructe (inclusiv prăjiturile!), Argentina ia trofeul când vine vorba de dulciurile sud-americane! Plecam din Patagonia spre Buenos Aires şi şoferul de taxi din Comodoro Rivadavia m-a întrebat (ştia că urma să părăsim ţara lui dragă) care era felul meu favorit de mâncare din Argentina. I-am răspuns fără să stau pe gânduri: „Dulce de leche”. ☺ „Dar nu, acesta-i un desert!” s-a lamentat el. Şi cu toate acestea-i emblematic. Se produce în tone. Da, îl au şi chilienii, şi uruguayenii, şi brazilienii (doce de leite), şi columbienii (arequipe), dar ca originalul nu-i niciunul. Şi îl mănânci în şi pe deserturi, la micul dejun pe o felie de pâine sau chiar gol. Alfajores sunt biscuiţi cu cacao şi unt uniţi printr-un strat de dulce de leche (am gustat şi în Chile şi Uruguay, însă cei argentinieni sunt unici). Am devenit obsedată de conitos (conuri de ciocolată umplute cu dulce de leche), tot în Argentina. Iar regele prăjiturilor argentiniene, Rogel, are straturi alternante de dulce de leche şi bezea-n vârf. Şi dacă vă faceţi griji că sunteţi vegani şi nu puteţi încerca delicii locale, aflaţi că sorbeturi ca în Argentina parcă nici în Italia nu am gustat – şi există chiar şi sorbet de vin. Varietatea poartă numele Torrontés şi este o minune; găsiţi spre vânzare în oraşul Cafayate.


Ca să ne despărţim cum trebuie de acest articol şi să vi se facă foame (poftă nu am vrut să vă fac, este doar pasiunea cu care vorbesc/scriu despre ce iubesc), găsiţi un tres leches fantastic (prăjitură disputată cu albanezii, cu trei tipuri de produse din lapte în compoziţie) în Columbia şi Chile.
Nu rataţi prăjiturile de cocos din Brazilia şi sorbetul de açaí. Pulpa superfructului amazonian se serveşte congelată, în nord – cu seminţe şi banane, în sud – cu banane şi lapte praf. M-a prins greu în Brazilia, însă am ajuns să mănânc mai multe pe zi, iar acum nu duc lipsă de el nici acasă. Mi-e constant dor.
Prin emigranţii venezueleni pe care i-am întâlnit cu precădere în Columbia şi Panama, că aşa a fost să fie situaţia în ţara lor, am reuşit să degust şi din deserturile lor tipice. Cu ieşire la Caraibe, iubesc cocosul – de la îngheţata organică de cocos, bomboanele de cocos şi cocadas venezolanas (un fel de smoothie de cocos).

Gurmanzi sau nu, vă vor face multe cu ochiul cât veţi fi pe drum(uri), în America de Sud. Vor fi multe curiozităţi, multe feluri de mâncare despre care nu aţi auzit niciodată şi pe care le puteţi încerca chiar de sunteţi vegetarieni ca mine, din convingere, de la 3 ani. Şi asta-i partea cea mai frumoasă, că putem cunoaşte ţara pe care-o colindăm şi prin mâncare!

 

***

Articol scris de Olivia-Petra Coman - traduce şi scrie de pe drum în ultima perioadă, însă baza îi este tot în Braşov. Iubeşte sporturile acvatice, animalele zărite în libertate şi locurile încărcate de istorie.
A dezvoltat o pasiune pentru Balcani, Asia Centrală şi America de Sud, mai ales prin întâlnirile-minune care au legat-o de oamenii întâlniţi pe-acolo.

O poţi găsi aici:
Blog | Instagram | Twitter | Facebook | YouTube

 

#meniu raw vegan #nuca de cocos #vegetarian

Ce au mai parcurs alti cititori...

Inghetata raw de nuci cu smochine..delicios de racoroasa!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101