AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact

Dafinul, o planta nobila cu proprietati benefice pentru sanatate

Denumire stiintifica: Laurus nobilis.

Denumire populara: laur.

Prezentare. Dafinul este planta gloriei, a gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. Este un arbore de mica inaltime – maximum 10 metri – ce-si are originile in zona Mediteranei. Apartine familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru aceasta grupare de plante. Frunzele dafinului au forma ovala, margini ondulate, sunt consistente si lucioase. Pe fata, frunzele au o culoare verde inchis, cerata. Florile dafinului sunt mici, de culoare alb-galbuie. Fructul este o boaba alungita.

Intreaga planta, dar mai ales frunzele, emana un miros specific, placut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multa vreme, nu numai pe capul celor atinsi de aripa gloriei, ci si in oalele de gatit, ale noastre, ale tuturor. Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de bucataria universala (obisnuitele frunze dedafin). Dincolo de aceasta calitate, dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele si fructele, din care se prepara infuzie, decoct, unguent. Atât din frunzele de dafin, cât si din fructe, se obtine un ulei – uleiul de dafin – numit si unt de dafin, mult cautat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina durerile. Uleiul de dafin este intrebuintat si in industria farmaceutica.

Substante active importante: uleiul eteric si derivatele acestuia.

Intrebuintari. Dafinul face bine pe intreg traiectul gastro-intestinal, precum si in sistemele respirator, muscular si chiar nervos. Mai mult decat atat, dafinul este si un diuretic activ, contribuind chiar si la declansarea ciclului menstrual. Dafinul, sub forma de infuzie sau decoct, revigoreaza activitatea stomacala si intestinala, asigurand echilibru la acest nivel, fiind folosit si in combaterea bronsitele cronice, a gripei, insomniilor, infectiilor buco-faringiene, durerilor de piept, sinuzitelor.

Desigur, dafinul are asemenea efecte si atunci cand este folosit drept condiment, numai ca amploarea e mai redusa, data fiind cantitatea mica de frunze, puse in mancare in primul rand pentru aromele lor si nu cu scopuri medicinale.

loading...
loading...

Postat in categoria D

Etichete: Dafinul, proprietati,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Email
Comentariu

Articole Recente

Glanda tiroida - notiuni esentiale, afectiuni, remedii si suplimente naturale

Glanda tiroida - notiuni esentiale, afectiuni, remedii si suplimente naturale

5 metode de reducere a ridurilor in mod natural, confirmate stiintific

5 metode de reducere a ridurilor in mod natural, confirmate stiintific

Energia vie a padurii UNESCO de la Strambu-Baiut, Maramures

Energia vie a padurii UNESCO de la Strambu-Baiut, Maramures

Cele mai bune versus cele mai daunatoare alimente pentru dinti

Cele mai bune versus cele mai daunatoare alimente pentru dinti

Nu te mai stradui sa gasesti fericirea!

Nu te mai stradui sa gasesti fericirea!

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE