AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact

Dafinul, o planta nobila cu proprietati benefice pentru sanatate

Denumire stiintifica: Laurus nobilis.

Denumire populara: laur.

Prezentare. Dafinul este planta gloriei, a gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. Este un arbore de mica inaltime – maximum 10 metri – ce-si are originile in zona Mediteranei. Apartine familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru aceasta grupare de plante. Frunzele dafinului au forma ovala, margini ondulate, sunt consistente si lucioase. Pe fata, frunzele au o culoare verde inchis, cerata. Florile dafinului sunt mici, de culoare alb-galbuie. Fructul este o boaba alungita.

Intreaga planta, dar mai ales frunzele, emana un miros specific, placut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multa vreme, nu numai pe capul celor atinsi de aripa gloriei, ci si in oalele de gatit, ale noastre, ale tuturor. Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de bucataria universala (obisnuitele frunze dedafin). Dincolo de aceasta calitate, dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele si fructele, din care se prepara infuzie, decoct, unguent. Atât din frunzele de dafin, cât si din fructe, se obtine un ulei – uleiul de dafin – numit si unt de dafin, mult cautat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina durerile. Uleiul de dafin este intrebuintat si in industria farmaceutica.

Substante active importante: uleiul eteric si derivatele acestuia.

Intrebuintari. Dafinul face bine pe intreg traiectul gastro-intestinal, precum si in sistemele respirator, muscular si chiar nervos. Mai mult decat atat, dafinul este si un diuretic activ, contribuind chiar si la declansarea ciclului menstrual. Dafinul, sub forma de infuzie sau decoct, revigoreaza activitatea stomacala si intestinala, asigurand echilibru la acest nivel, fiind folosit si in combaterea bronsitele cronice, a gripei, insomniilor, infectiilor buco-faringiene, durerilor de piept, sinuzitelor.

Desigur, dafinul are asemenea efecte si atunci cand este folosit drept condiment, numai ca amploarea e mai redusa, data fiind cantitatea mica de frunze, puse in mancare in primul rand pentru aromele lor si nu cu scopuri medicinale.

Like Share Share Tweet5035 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria D

Etichete: Dafinul, proprietati,

Articole similare

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

10 fraze care îţi pot schimba viaţa in mai bine

10 fraze care îţi pot schimba viaţa in mai bine

Educatia inseamna ceva mai mult decat a merge la scoala

Educatia inseamna ceva mai mult decat a merge la scoala

Axa creier intestin este esentiala in vindecarea unei serii importante de afectiuni

Axa creier intestin este esentiala in vindecarea unei serii importante de afectiuni

Cinci greşeli frecvente pe care le fac oamenii care suferă de depresie

Cinci greşeli frecvente pe care le fac oamenii care suferă de depresie

Diferenţa dintre hipoglicemie şi hiperglicemie

Diferenţa dintre hipoglicemie şi hiperglicemie

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE