REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cum sa spui nu si cum sa impui limite fara sa te simti vinovat

Cum sa spui nu si cum sa impui limite fara sa te simti vinovat

Orice parinte care a trecut prin dificila varsta de 2-3 ani cunoaste una din cele mai mari puteri ale Universului: cuvantul NU! Copiii adora sa spuna "nu," si pe buna dreptate. Ii defineste ca persoane. Cand un copil se naste, el/ea nu stie ca este

Orice parinte care a trecut prin dificila varsta de 2-3 ani cunoaste una din cele mai mari puteri ale Universului: cuvantul NU!

Copiii adora sa spuna "nu," si pe buna dreptate. Ii defineste ca persoane. Cand un copil se naste, el/ea nu stie ca este diferit de cea care ii poarta de grija. Pe masura ce descopera miracolul vietii in primii sai ani, incepe treptat sa realizeze ca este o fiinta separata, cu propriile ganduri, sentimente si dorinte. De aceea un copil de 2 ani va spune "nu" aproape la orice, chiar si la ceva ce vrea - pentru ca poate!

Insa pe masura ce crestem pierdem placerea de a spune "nu" si deseori devine un cuvant care ne face sa ne simtim vinovati daca il folosim. Nu vrem sa ranim sau sa jignim pe cineva refuzandu-i. Asa ca mergem la intalniri pe care am vrea sa le refuzam, ne oferim voluntari cand nu avem timp, ne asumam sarcini care nu ne plac si le facem altora pe plac, fara a ne respecta pe noi insine.

Suntem "programati" de mici sa spunem "da" din reflex, doar pentru a le face altora pe plac.

Ironia este ca "puterea cuvantului nu" pare sa-si piarda din intensitate cand trebuie sa o folosim pentru noi insine. Este insa important sa invatam sa renuntam la lucruri sau practici care nu ne mai ajuta si care mai mult ne impiedica progresul decat sa-l sprijine. Renuntand la ele, facem loc altora, care pot contribuie la evolutia noastra curenta si pot raspunde mai bine nevoilor noastre. Sa nu se inteleaga aici ca a spune "nu" inseamna sa fii sau sa gandesti negativ. Din contra, in aceste cazuri, atunci cand spui "nu" spui de fapt "da" pentru tine si nevoile tale.

Iata cinci moduri in care sa spui "nu" fara sa te simti vinovat:

  1. Incearca sa vezi mai exact ce ascunde acel "nu".

De multe ori cand spui "nu" unor lucruri, poate fi, de fapt, un "da" spus altora care conteaza mai mult. De exemplu, daca spui "nu" unei oferte de munca ce pare avantajoasa, poate fi un "da" pentru mai mult timp cu familia, mai mult timp pentru tine si pentru activitatile care dau un sens vietii tale, precum si pentru un echilibru mai bun intre viata personala-munca. Odata ce intelegi ce anume sta in spatele raspunsului "nu", te vei simti mai linistit si mai increzator.

  1. Fa diferenta intre critica si discernamant.

Daca te simti prost pentru ca ai spus "nu" unei persoane (mai ales daca este vorba de o relatie care nu e buna pentru tine) inseamna ca ai o intelegere gresita asupra diferentei dintre critica si discernamant. Critica este parerea proasta despre o alta persoana. Adica transmite mesajul ca ceva nu este in regula cu ea.

Discernamantul este centrat pe propria ta persoana. Transmite mesajul “Eu nu vreau acest lucru in viata mea." Este centrat pe sine si pe propriul adevar. Discernamantul este ceva ce iti da putere.

  1. Rezista tentatiei de a te justifica, a te explica si a te apara.

Cuvantul "nu" are putere transformatoare. Este o declaratie facuta Universului ca stim ce este important pentru noi si suntem dispusi sa aparam acest lucru, chiar daca ar insemna sa cream o impresie mai putin buna.

Cu toate acestea, diluam aceasta putere atunci cand ne justificam, ne explicam sau devenim defensivi. acest lucru  ne creaza o stare mai mare de disconfort insa, pentru ca este ca si cum am marturisi ca ne simtim prost pentru limitele pe care ni le-am impus singuri. Daca cineva iti cere o explicatie, incearca sa rezisti tentatiei de a incepe cu "Nu, pentru ca..."; 'Nu, multumesc" este suficient.

spune nu

Sursa foto : https://goo.gl/LbVzkq

  1. Nu uita ca limitele fragile duc la resentimente.

Cand spunem "da", cand, de fapt, am vrea sa spunem "nu", ne cream singuri conditii propice pentru a acumula resentimente (atat fata de noi insine cat si fata de altii). Pe moment pare un gest plin de respect sau de amabilitate sa nu refuzi un lucru pe care nu vrei sa-l faci. Insa doar pare asa, pentru ca nu ne dam seama cat de toxic poate fi resentimentul ce va incepe de indata sa fiarba. Odata ce da in clocot, resentimentul capata volum pana ajunge sa se reverse ca un vulcan. In concluzie: este mult mai amabil fata de altii (si fata de noi insine) sa stabilim o limita mai devreme decat sa ii facem sa devina victimele resentimentelor si furiei noastre mai tarziu.

  1. Pune-ti intrebarea, “De unde vine aceasta mentalitate ingusta?"

De multe ori spunem cand ne este teama sa spunem "nu" ne este teama ca nu vom mai intalni ceva la fel de bun in viitor. Ceea ce dovedeste o mentalitate destul de ingusta. Traim intr-un Univers plin de bogatii. Daca un aspect al vietii tale nu mai raspunde nevoilor tale, e bine sa renunti la el, pentru a face loc unor lucruri mai bune care vor aparea cu siguranta mai devreme sau mai tarziu.

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-18769/how-to-say-no-set-boundaries-without-feeling-guilty.html - a spune nu

 

#activitati #himalaya #parintilor #vacanta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101