Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Cum ne putem organiza mai bine pentru a evita perioadele stresante, alături de copiii noștri

Cum ne putem organiza mai bine pentru a evita perioadele stresante, alături de copiii noștri

Începutul de an școlar aduce panică în rândul părinților care trebuie să-și schimbe din nou programul zilnic. Toată lumea devine mai ocupată ca oricând cu școala, munca, activitățile după școală; și uneori e chiar greu să ții pasul. Învață cum să organizezi mai bine programul familiei tale pentru a evita stresul, panica și timpul pierdut din cauza dezorganizării.

Înapoi la școală! Această frază poate aduce șoc și groază în inimile părinților care din nou trebuie să își schimbe programul zilnic, precum și a membrilor mai tineri ai familiei, care astfel își modifică total rutinele! Toată lumea devine mai ocupată ca oricând cu școala, munca, activitățile după școală; și uneori e chiar greu să ții pasul. Dar aceeași panică apare și când copiii strigă A venit vacanța cu trenul din Franța!, căci rutinele stăpânite cu greu pe parcursul anului școlar se șterg peste noapte și atât copiii, cât și părinții trebuie să își adapteze din nou programul la noua realitate.

Rutinele de dimineață sunt importante pentru că dau tonul zilei. Contează modul în care îți începi ziua. Dacă te trezești anxioasă, cu siguranță pe cea mai mare parte a zilei te vei simți descurajată și stresată. Dacă te trezești liniștită, asta îți va oferi putere și claritate pentru cea mai mare parte a zilei.

Deși nu există rutină care să se potrivească tuturor în fiecare zi, poți găsi ceva personalizat care să se potrivească vieții voastre. În cele din urmă îți ajunge să îți ajustezi rutinele. Pentru a face acest lucru, însă, trebuie să stabilești care este obiectivul rutinelor, ce vrei să obții. Te lupți să începi ziua simțind că oricum ești deja în urmă? Sincer... aceasta a fost o problemă imensă pentru mine. Încă mai este uneori. Când mă aflu într-o perioadă când simt toate emoțiile și sentimentele sau sunt super ocupată, mă trezesc deja nervoasă pe toată lumea, deoarece simt că ziua a început cumva mai târziu decât ar fi trebuit, și devin aceste tipuri de femeie: o femeie furioasă, o femeie descurajată, o femeie stresată. Și se spune că dacă mama este fericită, toată familia este fericită, extrapolând, dacă mama este calmă și organizată, toată familia este calmă și organizată.

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blogCoșul de cumpărături de 500 lei de pe Viața Verde Viu, vine cu 3 CADOURI la comanda ta! blog
 

Importanța programului și rutinelor

Activitățile familiare pot oferi confort atât adulților, cât și copiilor, în perioade dificile și incerte. La fel ca adulții, copiii se simt mai încrezători și mai siguri când activitățile lor zilnice sunt previzibile și familiare. Un program zilnic consistent și rutine pas cu pas le oferă copiilor o zi previzibilă. Programele și rutinele ajută copiii să:

Care este diferența dintre un program și o rutină?

Un program reprezintă imaginea de ansamblu și include principalele activități care au loc pe parcursul zilei.

Rutinele sunt pașii necesari pentru a finaliza fiecare parte a programului.

De ce sunt importante rutinele și programele?

Cum lucrăm la rutinele și programele familiei?

Păstrarea rutinei și programului cât mai similar posibil în fiecare zi este cheia. Flexibilitatea este însă esențială. Planurile se schimbă, lucrurile se întâmplă, dar fiecare membru al familiei are nevoie de un avertisment din timp dacă lucrurile vor fi diferite, să știe ce se va întâmpla și să nu fie luați prin surprindere. Schimbările neanunțate pot aduce frustrări și, de ce nu, tantrumuri și reacții majore de furie.

Este esențial să oferim copiilor posibilitatea de a alege activitățile sau pașii unei rutine ori de câte ori este posibil. Astfel își vor dezvolta singuri această abilitate de planificare și organizare.

Folosiți în familie calendare sincronizate și mementouri, atât digital, cât și fizic, vizual. Astfel de calendare vizuale sunt utile când programul familiei este presărat cu activități pe lângă job și școală, când dimineața și după-amiaza devin mai ocupate.

Un calendar mare, trimestrial, ne ajută să vedem programul pe un termen mai lung și împiedică astfel supraîncărcarea programului.

 

Începe-ți ziua înainte ca ceilalți să își înceapă ziua

Rutinele de dimineață ar trebui să te ajute să te simți mai pregătită pentru ziua respectivă. Fie că trebuie să te trezești cu două ore sau 15 minute înainte ca ceilalți membri care depind de tine să se trezească... dar să ai câteva minute doar pentru tine poate face diferența dintre o mamă rezonabilă și una furioasă.

În funcție de ceea ce îți place să faci înainte ca ceilalți să se trezească, poți:

Decide ce vrei să faci înainte ca ceilalți să se trezească, apoi acordă-ți suficient timp pentru a face acest lucru. Amintește-ți, va trebui să te ambiționezi să treci prin primele câteva zile și săptămâni, dar în cele din urmă va deveni un obicei.

Cât de devreme trebuie să te trezești depinde de cât de devreme te culci în seara dinainte, de cât de multe vrei să faci înainte ca ceilalți să se trezească și de cât timp ai nevoie pentru a fi o persoană suficient de relaxată înainte ca realitatea să te cuprindă cu totul.

Când mă trezeam cu 2 ore mai devreme decât băiatul meu, de fapt a fost mai rău pentru mine, deoarece deja intram într-o zonă de lucru profund și trebuia să mă opresc când se trezea el și asta mă enerva la culme. În cele din urmă, mi-am dat seama că 30 de minute sunt mult mai bune decât 2 ore pentru mine, așa că va trebui să decizi singură ce funcționează pentru tine, pentru voi.

 

Rutine și reguli de dimineață care funcționează de fapt

Nimănui nu-i place să fie bosumflat dimineața ... și știm că o dimineață fericită dă tonul pentru o zi mai bună. De aceea e foarte important ca dimineața să nu fie o luptă pentru control și contra cronometru. De aceea e esențial să avem o rutină de dimineață (bazată pe reguli bine stabilite și cunoscute de toată lumea) care să funcționeze efectiv.

Începe cu seara dinainte

În primul rând, trebuie să avem o rutină de culcare sănătoasă și adecvată vârstei. Nu se spune suficient... ce efect uriaș are noaptea dinainte asupra comportamentelor matinale. Fiecare familie este diferită, dar stabilirea rutinei familiei cu cantitatea corectă de somn pentru vârsta copiilor este primul pas către o rutină de dimineață care funcționează.

Există o concepție greșită că dacă ținem copiii până noaptea târziu îi va ajuta să doarmă mai mult dimineața. Însă este complet fals. Cercetările demonstrează de fapt că întreruperea unui ciclu de somn sănătos îi va determina pe copii să se trezească din ce în ce mai devreme... și din ce în ce mai morocănoși. Adormind la o oră bună și consistentă, atât copiii, cât și adulții sunt mai fericiți dimineața. Practic, a fi bine odihniți și a stabili o rutină sănătoasă înainte de culcare este extrem de benefic pentru modul în care ne simțim și ne comportăm dimineața.

Ora potrivită de culcare trebuie să fie personalizată la nevoile familiei și să țină cont de nevoile fiecărui membru, în funcție de vârstă, stare de sănătate, activitatea zilnică, activitățile recurente, anotimp etc.

Există câteva modalități de a face acest lucru:

Perioade diferite ale anului necesită rutine diferite. Dimineața în timpul școlii va arăta și se va simți diferit față de dimineața de weekend / vacanță, care e mai relaxată...

De cât timp are nevoie un copil pentru a se pregăti dimineața?

Simplifică procesul de pregătire pentru a doua zi

 

De asemenea, este esențial ca ghiozdanul să fie pregătit de seara:

 

  • orarul și calendarul să fie în zona de pregătire a ghiozdanului, pentru a fi mai ușoară urmărirea lor
  • ghiozdanul să aibă un loc special unde să stea peste zi, după întoarcerea de la școală, și peste noapte, după ce este pus tot ce e necesar în el
  • după finalizarea temelor, copiii să își pregătească ghiozdanul pe baza orarului școlar și de activități extra-școlare (eu prefer rucsace diferite pentru diversele activități extra-școlare, e mai ușor să își găsească lucrurile la momentul potrivit și să nu amestece obiectele, de exemplu după înot să nu pună slipul ud peste caietele de școală)
  • dacă sunt mai multe persoane care pleacă în același timp de acasă, întânirea într-un loc de adunare când sunt gata de plecare duce la ieșirea cu calm din casă; nu vrem ca toată lumea să alerge de nebună în timp ce încercăm să ieșim pe ușă.

 

Simplifică procesul de îmbrăcare

Nici o rutină matinală pentru copii nu ar fi completă fără a vorbi despre haine. Și, nimic nu adaugă frustrare unei dimineți decât să trebuiască să găsești șoseta lipsă sau o pereche curată de pantaloni... nevoia de a lua o decizie atât de important la prima oră a dimineții se poate transforma într-un adevărat tantrum.

 

Simplificarea procesului de îmbrăcare are trei etape principale:

  • organizarea lenjeriei de corp
  • organizarea obiectelor vestimentare dedicate activităților programate (ora de sport, de exemplu)
  • organizarea ținutei zilnice

 

Pungile cu îmbrăcăminte pentru fiecare zi a săptămânii sunt extrem de utile. Eu, de exemplu, pun duminică seara lenjeria de corp (chilot, șosete, maieu etc.) în fiecare dintre pungi, astfel mă asigur că dimineața are acces la o pungă cu haine curate. Eu pun pungile în sertarul dedicat din dulap, de unde dimineața își ia o pungă și o folosește, însă acestea se pot și agăța la nivelul copilului, precum și eticheta, dacă are relevanță pentru activitatea copilului. Acest pas îi oferă copilului încredere în sine și un sentiment de independență, mai ales dacă este implicat în activitate și decide singur ce va purta în fiecare zi și le aranjează singur în pungile aferente.

 

Tot duminica, aranjăm obiectele vestimentare dedicate activităților programate în pungile mai sus menționate. Acest pas este util nu numai pentru dimineața, când trebuie decis ce să îmbrace copilul, ci astfel ne asigurăm și că hainele sunt curate și potrivite purtării (nu sunt rupte sau decolorate, de exemplu) și nu suntem luate pe nepregătite în ultimul moment.

Aranjează lucrurile în cameră înainte de a o părăsi

Cred că a face ordine în timp ce te deplasezi dintr-o parte în alta prin casă este o abilitate de viață excelentă.

Trucul este să simplificăm totul. Copiii au nevoie de cutii și coșuri colorate și nu de etichete super-organizate. Trebuie doar să aibă obiceiul de a face ordine înainte de a părăsi camera. Cea mai simplă organizare este cea pe culori (în coșuri și cutii mari, de exemplu), iar copiilor să li se explice la ce folosește fiecare coș, care sunt așteptările legate de această organizare și susținerea punerii în aplicare a acestor reguli.

E clar că pentru a transforma aceste activități în routine necesită antrenament, așa că aveți răbdare. Coerența și consolidarea pozitivă sunt cheia. Vor încerca să nu facă ceeace ați stabilit și se vor plânge și poate fi o dramă la început. În cele din urmă, dacă nu cedezi și respecți regulile, vor face fără să mai comenteze, ba chiar vor găsi propriile metode de optimizare a activităților.

 

Micul dejun

Panica și stresul de dimineață pot fi ușor înlăturate în ceea ce privește gătitul folosind meniul săptămânal. Vinerea mă așez în fața calculatorului și încep să concep meniul pentru săptămâna ce urmează:

Dacă ești tipul de mamă căreia îi place să gătească un mic dejun proaspăt și cald, este esențial să îți pregătești ingredientele necesare încă de cu seară. Ce urmează să pregătești în fiecare zi scrie în meniul sătpămânal. Dacă acesta nu este un obicei esențial pentru tine și familia ta, este util să lași la îndemâna copiilor cele necesare pentru micul dejun și să-i încurajezi să își pregătească singuri mâncarea înainte de a pleca la școală (fulgi de ovăz și lapte, pâine prăjită, clătite sau waffles gata pregătite pe care doar să pună topping etc.).

Sfaturi pentru micul dejun și ordine:

 

Reinstaurarea rutinelor când anumite programe revin în viața noastră

Reamintește copiilor:

Înainte de a reinstaura un sistem de rutine, este important să observăm și modificările din program care au rezultat din absența programului și să revizuim și adaptăm rutinele dacă am regăsit lucruri positive, care ne pot optimiza procesul.

Revizuiți împreună programul la începutul fiecărei zile și consultați programul înainte și după activități pe tot parcursul zilei, modelând pașii și permițând copiilor să practice mai mult timp înainte de a avea pretenția ca acestea să se transforme în obiceiuri pozitive.

Copiii au nevoie de feedback pozitiv și descriptiv atunci când reușesc să urmeze o rutină și să o transforme într-o obișnuință. Mediile captivante, previzibile și interacțiunile pozitive adult-copil sunt necesare pentru promovarea dezvoltării sociale și emoționale a copiilor și pentru prevenirea comportamentelor provocatoare. (Hemmeter, Ostrosky și Fox 2006).

Articol scris de Patricia Lidia - comunitatea VVV

Patricia Lidia este programator, scriitor și coach în idei și creativitate. Ce altă meserie ar fi mai potrivită pentru a înțelege algoritmii acestor platforme de care ne folosim zilnic, decât un programator, și ce altă meserie ar fi potrivită pentru a crea content creativ decât un scriitor și coach? 

Patricia a înțeles că pentru ca o afacere să funcționeze corect, pe lângă faptul că trebuie să fii mereu la curent cu noile trenduri în business, trebuie să ai grijă și de tine, astfel că ea te poate ajuta prin tehnici de meditație, Reiki și mindfulness pentru ca tu să fii bine din toate punctele de vedere și să ai succes din toate punctele de vedere. 

Pe Patricia o poți găsi aici:

Website | Instagram

 

#programul familiei #organizarea activitatilor zilnice
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101