Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Cum să învingi procrastinarea. 7 tehnici simple propuse de un autor american

Cum să învingi procrastinarea. 7 tehnici simple propuse de un autor american

Ar trebui să te apuci de „proiect”. Şi totuşi, amâni, inventând diverse scuze. Se numeşte procrastinare. Iată câteva tehnici prin care poţi lupta împotriva ei.

Te încearcă un sentiment apăsător de vinovăție. Și ți se derulează în minte toate propozițiile acelea care încep cu „Ar trebui”.

Ar trebui să te apuci de „proiect”. Ar trebui să faci un progres. Ar trebui să încetezi să amâni și să începi odată treaba.

Nici nu reușești să îți dai seama de ce nu începi. Știi că nu va lucra nimeni în locul tău și știi că e important să faci ceea ce ai de făcut. Și totuși, amâni. Găsești justificări și scuze.

Poate că proiectul de care trebuie să te apuci e MARE. Poate că te copleșește. Sau te sperie.

Poate ți-e teamă că nu va ieși bine.

Oricare ar fi motivul, procrastinezi. Și conștientizezi pe deplin că faci asta.

Ai vrea să încetezi să amâni și să acționezi.

Iată câteva tehnici pentru a scăpa de procrastinare propuse de Tim Ferris, un cunoscut autor și antreprenor american, prezent de ani de zile în topul bestsellerurilor New York Times și Wall Street Journal.  

1. Segmentează

Segmentează proiectele mari în fragmente mai mici. De fapt, segmentează-le în cele mai mici fragmente posibile.

2. Fii hiper-specific

Gândește detaliile proiectului într-un mod cât mai specific. Când trebuie să fie finalizat? Ce anume l-ar face să fie un succes? De exemplu, în loc să îți spui: „Vreau să slăbesc”, ar fi mai eficient să gândești astfel: „Vreau să slăbesc 5 kg în următoarele 2 luni.”

Protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne! De la 25% REDUCERE! Profită acum! -blog-Sare celtică blog
 

3. Descoperă condițiile preliminare

Află dacă există ceva ce trebuie rezolvat, clarificat înainte de a demara proiectul. Revenind la exemplul cu slăbitul, condițiile preliminare ar fi să eliminăm din casă orice aliment nesănătos care ne ispitește.

4. Stabilește care este următoarea acțiune

Uneori e dificil să îți dai seama cu ce trebuie să începi sau care e ordinea în care ar trebui să abordezi anumite sarcini din proiect. În acest caz, sfatul lui Tim este acela de a te întreba „… care dintre următoarele acțiuni le va face pe restul celorlalte mai relevante sau mai ușoare?”

5. Ia-ți angajamente mai mici

Tim Ferris spune că adesea ne angajăm la niște obiecte mărețe, greu de atins. Dar apoi nu reușim să le atingem și ne pierdem impulsul. Un truc eficient ar fi acela de a ne lua angajamentul unor obiective mai mărunte, dar mai tangibile.

6. Coboară standardele

Încetează să mai urmărești perfecțiunea. Atunci când lucrează la o carte, Tim își propune să scrie „două pagini amărâte pe zi”. Atât, nu mai mult. Ceea ce face ca întregul proiect să fie mai ușor de îndeplinit. Două pagini (amărâte) nu vor face cartea să fie gata, dar sunt mai ușor de scris decât un întreg capitol de proză fără cusur.  

 

7. Întâlnește-te cu tine

Uneori, ne notăm în calendar o întâlnire „cu noi înșine” și o ratăm. Ne gândim: „Ah, sunt doar eu. Eu pot aștepta” iar această atitudine nu este decât o nouă formă de procrastinare. Tim Ferris povestește despre cum Mike Birbiglia - unul dintre cei mai de succes comedianți - obișnuia să se autoironizeze, folosind un post-it pe care scria: „Mike! Ai o întâlnire cu tine la ora 7:00 a.m.” Esența acestei tehnici ar fi aceea de a ne păstra angajamentele față de noi înșine.

Acestea ar fi strategiile recomandate de Tim Ferris in lupta anti-procrastinare. Asta nu inseamna ca sunt singurele. Fiind un comportament complex și des întâlnit, fenomenul procrastinării a devenit un subiect abordat și aprofundat de o serie de psihologi.

Iată câteva titluri care ți-ar putea folosi dacă îți dorești să începi, să continui și să închei mai ușor lucrurile pe care ți le-ai propus.

Descoperă și cărți cu țări fantastice, cu personaje inedite, cu virtuți și nevirtuți, cu mult mult tâlc. Lecții de viață pentru cei mici și pentru părinții lor.

SURSE

http://drjessegreen.com/the-tim-ferriss-guide-to-beating-procrastination/

#amanare #procrastinare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101