Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Comportamentul de oaie/turma este acum confirmat de stiinta

Comportamentul de oaie/turma este acum confirmat de stiinta

Exista cu adevarat asa ceva precum mentalitatea de „turma” – o tendinta a vastei noastre majoritati de a urma ceva fara sa ne gandim sau sa opunem rezistenta? Da, potrivit unei serii de proiecte de cercetare din decursul ultimilor cativa ani, care au

Exista cu adevarat asa ceva precum mentalitatea de „turma” – o tendinta a vastei noastre majoritati de a urma ceva fara sa ne gandim sau sa opunem rezistenta? Da, potrivit unei serii de proiecte de cercetare din decursul ultimilor cativa ani, care au concluzionat ca multimea este o trasatura umana distincta.

Scriind pentru The Wall Street Journal, Luci Gutierrez a comparat fenomenul cu oamenii care vizioneaza un eveniment sportiv, precum un joc de fotbal.

Dintr-odata, 50 000 indivizi devin o singura minte, focalizata intentionat asupra ceea ce se intampla pe teren – acel plonjon anume sau pasa in zona careului. Oarecum practic simultan, fiecare dintre cei 50 000 de oameni se acordeaza la ceea ce privesc ceilalti 49 9999.

Ea a observat ca a fi parte dintr-o multime poate fi fie entuziasmant de sa iti taie rasuflarea, precum participarea la un eveniment sportiv, fie terifiant. SI parca pentru a sublinia aceasta trasatura, de-a lungul istoriei umane, am construit institutii si moduri de recreere care alimenteaza mentalitatea noastra de multime, pentru a ne furniza „acel fior periculos, captivant”..

Gandeste-te cum populatii intregi urmeaza lideri enigmatici, la bine si la rau. Desi Hitler cu siguranta nu a fost iubit in mod universal de toti germanii – si nu toti germanii au fost membri ai Partidului Nazist – cu siguranta el a reusit sa captiveze vasta majoritate a poporului german, care l-a urmat pe masura ce el a condus cucerirea continentului european care a cauzat mortile a zeci de milioane de oameni si a distrus natiuni intregi.

Tindem sa urmam ceea ce fac alti oameni

Dupa cum a notat Gutierrez, cele mai recente cercetari pe subiectul mentalitatii de multime par sa sugereze „ca afinitatea noastra la a fi in multime, este din constructie inserata in sistemul nostru perceptual si opereaza intr-un mod remarcabil de rapid si automat”. Ea scrie ca intr-un document emis in 2012 de A. C. Gallup, pe atunci student la Universitatea Princeton si publicat in Protocoalele Academiei Nationale de Stiinte/Proceedings of the National Academy of Sciences, s-au examinat cauzele si efectele comportamentului de turma in mall-uri si statii de cale ferata.multime

Unul dintre studii a implicat subiecti preselectati care s-au alaturat unei multimi si au inceput sa se uite timp de un minut catre un loc de pe cer. In timp ce ei faceau asta, cercetatorii au inregistrat si analizat reactiile si miscarile oamenilor care ii inconjurau. Cercetatorii au descoperit ca in cateva secunde, sute de oameni au reactionat foarte similar si de o maniera coordonata.

„Oamenii s-au oprit constant pentru a privi in exact acelasi loc ca si cei preselectati”, a scris Gutierrez, citand cercetarile.

Savantii au documentat faptul ca numarul de subiecti preselectati s-a intins intre unu si 15. Si, dupa cum se pare, oamenii pot fi foarte sensibili la modul in care multi altii privesc la acelasi lucru. Gutierrez a notat „Indivizii aveau mult mai multe sanse sa urmareasca privirea catorva oameni decat doar a doi-trei, deci era o sporire in cascada a privitului pe cer pe masura ce tot mai multi oameni se alaturau”.

Mai poate fi numita si „mentalitate de turma”

Intr-un studiu mai nou publicat in Stiinta Psihologiei/Psychology Science, cercetatorii Timothy Sweeny de la Universitatea din Denver si David Whitney de la Universitatea Berkeley-California au examinat declansatorii care ne fac sa urmam multimile in modul in care o facem. Pentru a face asta, ei au aratat participantilor la studiu un set de patru fete, cu fiecare privind intr-o directie putin diferita. Apoi au rugat participantii sa le spuna unde privea intregul grup; pentru a face asta, participantii au putut roti fetele afisate pe ecrane pentru a putea arata directia grupului.

„Deoarece noi combinam directia ochilor si a capului cand calculam orientarea privirii, participantii nu au putut spune in ce directie privea fiecare fata doar prin urmarirea fie a ochilor, fie a orientarii capului; trebuia ca ei sa le combine pe cele doua”, a scris Gutierrez. „Subiectii au vazut fetele pentru mai putin de un sfert de secunda. Este un timp mult prea scurt pentru a privi fiecare fata individual, una cate una”.

Si intr-adevar, suna prea dificil pentru a fi realizat. Daca ar fi ca tu sa incerci acest experiment, vei descoperi ca abia esti sigur de ceea ce macar ai vazut. Totusi adevarul este ca oamenii au fost uimitor de corecti in cazul studiului. Intr-o maniera inca inexplicabila, participantii au fost in general capabili sa puna toate fetele la un loc si apoi sa determine o directie medie in care privea grupul.

Un astfel de comportament a mai fost numit „mentalitate de gloata”. Aici este o lista de 10 situatii ale acestui fenomen: ListVerse.com.

Surse utilizate:

http://online.wsj.com

http://listverse.com

http://sherifaye.hubpages.com

http://www.naturalnews.com/047017_sheeple_mob_mentality_psychology.html - multime

#comportament #mentalitate de turma #oameni

Ce au mai parcurs alti cititori...

Chiar prefera tantarii sa muste anumiti oameni mai mult decat pe altii? Si de ce?

Ce spun cititorii despre "Comportamentul de oaie/turma este acum confirmat de stiinta"

ion sp06 December 2014 11:07Raspunde

Sunt multe ce se pot spune despre efectul de turma.Totusi ca sa intelegem mai bine despre ce e vorba, cautati pe net...EGREGOR. Asta-i explicatia.Va spun asta la modul constructiv. Daca intelegeti cum merg lucrurie, o sa puteti crea egregor pozitiv pt sanatate, o lume mai buna, etc.

concediere.wordpress.com07 October 2014 10:44Raspunde

Nietzsche spunea ca daca "vrei s?-?i fie u?or in via??, r?mâi pe lâng? turm?.", desi e discutabil si interpretabil, chiar daca am pleca numai de la definitia termenului : "usor", deoarece ce inseamna "usor" pentru tine ar putea avea alta conotatie decat ceea ce inseamna "usor" pentru turma ..

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101