Un nou studiu marcant facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca multe din chimicalele de uz casnic creeaza grave probleme de sanatate, inclusiv cancer, astm, reducerea fertilitatii si chiar malformatii congenitale.
Potrivit studiului, OMS a identificat un numar de “chimicale sintetice” despre care agentia ONU spune ca au “grave implicatii” pentru sanatate, mergand chiar si pana la a sugera ca asa-numitii compusi “devianti ai sexului”(care declanseaza schimbari hormonale legate de sex) si gasiti in podelele din PVC, jucariile pentru copii si chiar cardurile de credit ar trebui interzisi pentru a proteja viitoarele generatii, s-a declarat in rapoarte recente care au detaliat descoperirile.
Studiul a afirmat ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a revela in detaliu legaturile dintre chimicalele provocand tulburari endocrine (EDC – endocrine disrupting chemicals), care se gasesc intr-un numar de chimicale de uz casnic, si “boli si tulburari specifice”.
Chimicalele din produsele menajere provoaca vatamari
Cercetatorii OMS au spus ca au descoperit legaturi intre EDC si probleme de sanatate incluzand cancere la san, prostata si tiroida, probleme la testicule, efecte asupra dezvoltarii sistemului nervos la copii, si deficitul tulburarii atentiei si hiperactivitate la copii.
Oamenii de stiinta de la agentia ONU au mai spus ca este “rezonabil sa se suspecteze” substantele chimice numite ftalati de tulburari ale fertilitatii feminine, si au legat de asemenea substantele de ratele sporite ale unor boli la copii cum ar fi leucemia.
Cercetatorii au etichetat studiul drept cel mai “cuprinzator” raport de pana acum asupra EDC-urilor, deoarece a examinat si evaluat cateva chimicale si dovezile corelate, mai degraba decat doar sa se concentreze asupra unui singur element sau compus. Studiul este intitulat “Situatia cercetarii stiintifice asupra chimicalelor care provoaca tulburari endocrine”("State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals").
Descoperirile au mai creat ingrijorare asupra bisfenolului A, un compus sintetic gasit in multe articole folosite zilnic, precum conservele metalice cu strat interior de plastic anticoroziune si ochelarii de soare. Se crede ca substanta interfereaza cu hormonii naturali care influenteaza dezvoltarea si cresterea la om.
Oamenii de stiinta de la OMS au mai spus ca exista “dovezi foarte puternice” la animale precum ca substantele pot interfera cu hormonii tiroidieni; acest lucru poate conduce la afectiuni cerebrale, pierderea inteligentei, autism si deficitul tulburarii atentiei si hiperactivitate.
Privitor la rata de incidenta a cancerului de prostata, exista “dovezi semnificative” care sugereaza o legatura cu pesticidele utilizate in agricultura, potrivit unei echipe internationale de experti medicali care au examinat datele. Agentia ONU a mai spus ca si animalele salbatice sunt supuse acestui risc.
“Diversele sisteme afectate de chimicalele provocand tulburari endocrine cel mai probabil include toate sistemele hormonale si se intind de la acele sisteme controland dezvoltarea si functionarea organelor reproducatoare, pana la tesuturile si organele reglementand metabolismul si satietatea”, a declarat raportul. “Efectele asupra acestor sisteme pot duce la obezitate, sterilitate sau fertilitate redusa, dificultati de invatare si memorie, diabet declansat la adulti sau boli cardiovasculare, ca si o varietate de alte boli”.
Acelasi raport, publicat acum 10 ani, a gasit doar “dovezi vagi” care evidentiau faptul ca substantele chimice respective ar fi putut afecta sanatatea umana.
“Ultimele cercetari stiintifice arata ca, comunitatile de pe intreg globul sunt expuse la EDC-uri, si la riscurile asociate cu acestea”, a spus dr. Maria Neira, Director pentru Sanatate Publica si Mediu al OMS. Ea a spus ca agentia “va lucra cu parteneri pentru a stabili prioritatile de cercetare pentru a investiga legaturile dintre EDC-uri si impactul asupra sanatatii umane cu scopul de a micsora riscurile”, adaugand: “Cu totii avem o responsabilitate pentru a proteja viitoarele generatii”.
“Avem o nevoie urgenta de mai multe cercetari”
Studiul a accentuat avertismente similare din partea Agentiei Europene pentru Mediul Inconjurator (European Environment Agency) care au fost emise anul trecut, avertismente afirmand clar: cosmeticele si medicamentele continand EDC-uri ar putea fi daunatoare pentru sanatatea umana.
Potrivit unui comunicat de presa ONU, raportul “solicita mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin asocierile dintre chimicalele provocand tulburari endocrine(EDC-uri) – gasite in multe case si produse industriale – si boli si tulburari specifice”.
“Avem nevoie urgenta de mai multe cercetari pentru a obtine o imagine mai completa impactului asupra sanatatii si mediului pe care il au substantele ce provoaca tulburari endocrine”, a spus d-na Neira.
Pentru mai multe informatii si alternative la produsele chimicale de curatat si chiar spalat rufe, vizitati site-ul http://fara-chimicale.ro/
Surse:
http://www.naturalnews.com - chimicalele