Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Ce semnifică roata vieții (Dharma Chakra)

Ce semnifică roata vieții (Dharma Chakra)

Iată un subiect care nu poate fi epuizat niciodată: „Dezvoltarea personală” și întotdeauna încercăm să găsim căi și soluții pentru a impulsiona ascensiunea noastră existențială, tinzând spre a avea o viață cât mai armonioasă, lipsită de griji și nevoi. Se spune că nu contează pe ce cale începi ascensiunea spre un munte semeț ci dacă în final ajungi în vârful lui!

Cam așa este și cu „Dezvoltarea personală”: nu contează ce idei punem în practică dar contează dacă acestea dau rezultate și simțim concret rezultatele în viața noastra de zi cu zi. După îndelungi cugetări și simțiri am ajuns la concluzia că nu există noroc sau ghinion ci doar situații pe care le creăm prin propriul nostru comportament. (Legea Karmei)

O persoană se grăbește la gară să plece cu trenul care tocmai plecase din fața ei. O alta se grăbește la trecerea de pietoni și tocmai semaforul trecuse pe roșu. Altă persoană dă să între în magazin iar ușile automate tocmai se închid chiar în fata ei. Cand unei persoane i se întâmplă tot timpul astfel de situații, stăm și ne gândim: o fi ghinionistă, o ocolește norocul? Altor persoane le ies toate perfect, sunt optimiste și zâmbitoare. Unora le ies toate, altora nimic! Care sa fie cauza?

Multă lume a auzit de Roata Vieții, Roata Norocului sau Roata Destinului și cred că acesta poate fi un subiect potrivit care să ne apropie de tema noastră de bază „Dezvoltarea Personală” (fiecare dintre noi avem propria „Roată a Vieții”)

În variantele occidentale, funcție de autor, Roata vieții, Roata norocului sau Roata destinului poate apare cu șase spițe sau cu opt spițe:


Roata vieții cu șase spite  și Roata vieții cu opt spite

Teoria este simplă: roata vieții trebuie să se învârtă și pentru a se putea învârti corect, în armonie cu natura universului nostru, ea trebuie să fie perfect circulară și pentru asta toate spițele trebuie să aibe aceeași înălțime, ca cercul să fie perfect rotund.
Cum o spiță este mai mică, în acel loc roata va avea sincope. Cum o spiță devine mai înaltă, depășește raza cercului în acel loc (micșorând raza opusă, transformând cercul în oval) iar roata va avea în acel loc o cocoașă care va produce niste smucituri și bătăi, ca roata de bicicletă descentrată.

În ambele cazuri, manifestarea fizică în corpul nostru se concretizează prin pierderea unei părți din sănătate, adică boala. Boală cauzată de atributul spiței respective. Spița prea înaltă provoca boli din sfera Hiper... iar dacă e prea mică atunci boli din sfera Hipo...

Să luăm primul caz, în care Roata Vieții are șase spițe, și fiecare spiță simbolizează un aspect important din viața noastră, care –funcție de autor, primește o anumită prioritate:

1.Muncă, 2.Bani, 3.Casă/familie, 4.Relații interumane, 5.Sănătate, 6.Relaxare/odihnă.
În al doilea caz - tot funcție de autor, roata poate avea opt spițe iar ideea este aceeași, doar că se mai adaugă încă două spițe, adică încă două activități importante, de exemplu 7. Dragoste și 8. Spiritualitate.

Important de reținut este că în cazul în care o anumită activitate, deci o spiță, crește în înălțime, rezultatul va fi scăderea proporțională din înălțime a altor spițe deoarece unitatea energetică din corpul uman rămâne constantă. De exemplu: punând accent exagerat pe Muncă, pentru a avea bani mai mulți bani, acea spiță din roata va crește în înălțime, luând din energia altor spițe (de regulă din spițele Casă/familie și Sănătate)

Dar acest articol, nu vrea să dezvolta ideile și conceptele occidentale despre Roata Vieții, așa cum le-am descris în rezumat mai sus ci un comentariu referitor la Roata Vieții originală, de la care au plecat toate Roțile ulterioare, toate tipurile de Roți occidentale (inclusiv imagistica de pe multe cărți de Tarot). Ceea ce încerc mai de parte este să vă prezint Roata Vieții adevărată, inițială, cunoscută sub numele de Dharmachakra.

Dharma reprezintă obiectivele vieții realizate prin acord cu ordinea care face posibilă viața și existența Universul. Include îndatoriri, drepturi, legi, conduită și virtuți, toate constând într-o cale corectă de a trăi. Nu greșim dacă spunem că Dharma este calea dreptății și a alegerilor adecvate. Chakra în sanscrită înseamnă Roată (vârtej) și de aici a apărut numele de Dharmachakra.

Privind orice roată, vedem în centru Butucul roții, Spițele și la exterior Janta. Roata se învârte în cicluri înlănțuite, fără sfarsit (Samsara) cum ar fi moartea și renașterea, așa cum se prezintă în fața ochilor noștri cel mai elocvent în natură Anotimpurile)

 

Iată în ce constă Calea Octuplă reprezentată prin cele opt brațe (spițe):

1.Înțelegere corectă. Să vezi și să înțelegi lucrurile așa cum sunt ele în realitate, văzând pur și simplu prin ele; profitând de natura lor imperfectă; să înțelegi nepermanența lucrurilor lumești și să înțelegi condiționalitatea karmica (Legea Karmei)

2.Gândirea corectă. Canalizând corect energia mentală ne va ajuta de fapt să controlăm acțiunile noastre. Gândirea corectă poate fi explicată cel mai bine ca și cum ar fi un auto-control care îmbunătățește permanent etica și mentalitatea noastră.

3.Vorbirea corectă. Nu poți pleca pe calea cu opt brațe dacă nu ai o vorbire clară și corectă iar aceasta nu se poate obține cât timp nu ai o conduită etică, o conduită care ar trebui să fie ca un ghid de disciplină morală. Asumarea responsabilității personale pentru cuvintele noastre, cântarindu-le în așa fel încât odată rostite să nu rănească pe cineva.

4.Acțiunea corectă. Acțiunea este de fapt implicarea corpului ca mijloc de exprimare și înseamnă de fapt implicarea acțiunii corporale. O acțiune negativă, conduce la stări de spirit nesănătoase în timp ce acțiunile pozitive conduc spre stări de spirit bune, sănătoase. Orice acțiune am întreprinde, ea nu trebuie să caute avantaje egoiste sau să ne atașăm de roadele acțiunilor noastre. Ceva de forma: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”

5.Modul de viață corect. (Subzistența corectă). Să traiesti echilibrat, dintr-un câștig cinstit iar bogăția să fie dobândită legal și mai ales pașnic (nu prin uzurpare), fără excese.

6.Efortul corect. Efortul este de fapt un act de voință motivat de credința că efortul depus nu va face rău cuiva. Deci, dacă nu ai voință, nu poți rezolva nimic. Vorba românilor: „Dacă vrei, poți!” Nu aștepta pe altcineva să depună efort în locul tău.

7.Atenția corectă. Dacă vezi lucrurile așa cum sunt în realitate atunci atenția este abilitatea (controlată) de cunoaștere mai intai a propriului trup și suflet.

8.Concentrarea corectă. Toate facultățile mentale vor fi unificate și canalizate spre un obiect anume. O concentrare corectă nu poate avea loc dacă mintea nu este controlată și nu ai gânduri (ascunse altora) sau acțiuni sănătoase.

Dacă respectăm și punem în practică cele opt atribute ale spițelor Dharmachakrei, negreșit Roata Vieții se va învârti în sensul benefic nouă.

 

Roata vieții cu opt spițe se poate adapta și la cele opt virtuți cardinale ale lui Kung Fu Tzu (latinizat: Confucius, cel mai mare gânditor chinez; a trăit între anii 551-479 Î.hr.)
Fiecare spiță are un anumit atribut: Loialitate; Smerenie ; Binevoință; Afecțiune; Încredere; Neprihănire; Armonie; Pace

 

 

Roata vieții se poate de asemenea adapta și la cele opt virtuți ale samurailor: Corectitudine; Curaj; Politete; Cinste; Onoare; Loialitate; Autocontrol.

Vă invit să cititi un frumos articol postat chiar pe blogul site-uil nostru: Cele 8 virtuți după care trăiau samuraii

 

 

poza: Samurai- Servitorul nobililor

Roata vieții și Octogonul Geto Dac

Confucius: Profesor, Scriitor, Filozof

 

Roata Fericirii

Pornind de la Dharmachakra (Roata Vieții), observați cat de ușor s-a putut transpune în practica occidentală o sumedenie de alte idei si teorii cum ar fi Roata Destinului, Roata Norocului (unii au făcut din aceasta chiar o formă de joc de noroc foarte popular) încât mă întrebam de ce n-ar putea fi și o Roata a Fericirii.

Așa cum Dharmachakra este o realizare a școlii si culturii orientale (aplicata mai ales in Buddhism – si cum sa nu fie asa cand, la o mare predica, Buddha insuisi a rotit Roata de trei ori...) tot asa ar putea fi si o Roata dedicată crestinismului, mai ales ca si Iisus Hristos a a avut o celebra predica pe Muntele Maslinilor cunoscuta azi ca Predica de pe Munte: Fericirile.

Și cum ar arata aceasta Roata a Vietii Crestina? Simplu: exact ca Dharmachakra caii Octuple: cu opt spite numai ca fiecare spita are un alt atribut, dedicat Fericirii (vezi Noul Testament, Matei 5:1-11)
„Ferice de cei săraci în duh,
   căci a lor este Împărăţia Cerurilor!
Ferice de cei îndureraţi,
   căci ei vor fi mângâiaţi!
Ferice de cei blânzi,
   căci ei vor moşteni pământul
Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după dreptate,
   căci ei vor fi săturaţi!
Ferice de cei milostivi,
   căci ei vor avea parte de milă!
Ferice de cei cu inima curată,
   căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu!
Ferice de cei împăciuitori,
   căci ei vor fi numiţi fii ai lui Dumnezeu!
Ferice de cei persecutaţi din pricina dreptăţii,
   căci a lor este Împărăţia Cerurilor!


Iar Roata Fericirii se învârte când: „Ferice de voi când oamenii vă insultă, vă persecută şi spun tot felul de lucruri rele, (minţind)[c] împotriva voastră, din pricina Mea! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri! Căci tot aşa i-au persecutat şi pe profeţii dinaintea voastră!”

Să nu uităm că relația cu Doamne-Doamne nu trebuie neglijată și mai trebuie să știți ca El ne primește așa cum suntem. Acesta este motivul pentru care vouă, cititorilor acestui articol, de pe site-ul VVV, vă dedic cu drag un adevărat imn, indiferent de religia sau confesiunea din care faceți parte, deoarece Dumnezeu este Unul pentru noi toți.

ViațaVerdeViu și Roata Vieții

Din Roata vieții, Dharmachakra, eu mă voi opri doar asupra semnificației spiței care indică „Modul de viață corect” deoarece aici intră nu numai morala și etica noastră comportamentală ci și alimentația dădătoare de energie, o alimentație vie, echilibrată și corectă. Așa cum trebuie să vedem corect, să gândim corect, să vorbim corect etc... tot așa trebuie să ne și hrănim corect iar pe site-ul ViataVerdeViu acest deziderat este temelie!

Astfel, prin extrapolare, putem crea propria Roata a Vietii a site-ului ViațaVedreViu, pornind doar de la spița din Dharmachakra „Modul de Viata Corect”. Astfel, Roata Vieții pe site-ul ViațaVerdeViu poate avea:

Sase brațe și atunci cele șase brațe simbolizează:
1.100% Vegan; 2. Fără Gluten; 3. Neiradiat, 4. Fără OMG; 5. Fara Grasimi; 6. Fara Conservanti

 

Opt brațe, și atuncicele opt brațe vor avea următoarele atribute:

1. Alimente; 2. Suplimente; 3. Remedii; 4. Casa; 5. Familie (Copii si Mamici); 6. Educatie (Carte); 7. Îngrijire (Cosmetice); 8. Stil de viață (Lifestyle);


Pentru propria Dezvoltare Personală, vă sugerez un simplu exercițiu: închideți ochii. Respirați rar și profund, de câteva ori. Cu ochii minții, vizualizați Roata Vietii știind acum ce înseamna fiecare spiță și analizați cum stați în acel moment cu viața voastră. Nu cumva dați o importanță mai mare unei activități, neglijând pe altele? Așa veți putea lua controlul asupra minții, putând corecta „din mers” multe erori personale, cauzatoare de suferințe și boli.

Pentru frumusețea materială și spirituală a acestui site ViațaVerdeViu, pentru bucuria cu care suntem întâmpinați de fiecare dată când intrăm aici, pentru Comunitatea V.V.V. haideți să ne adunăm cât mai mulți, chemați rudele, prietenii, deoarece poate fi o adevărată Roată a Vieții pentru noi. Să ne adunăm măcar așa cum se adună lumea aici.

***


Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).

#armonie #dezvoltare personala #stil de viata sanatos

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 10 carti de dezvoltare personala care iti vor schimba total perceptia asupra vietii
Cum poti contribui la dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101